Search
Close this search box.

Μπρους Γουίλις: Οι φωτογραφίες από τα γενέθλιά του αποκαλύπτουν την κατάσταση της υγείας του

Μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών του Μπρους Γουίλις από την οικογένειά του με αφορμή τα 70ά γενέθλιά του, γιατροί επιχείρησαν μια ανάλυσή τους σε σχέση με την εξέλιξη της ασθένειας του.

Ο Μπρους Γουίλις πριν από δύο χρόνια διαγνώστηκε με μετωποκροταφική άνοια (FTD), μια μορφή άνοιας που επηρεάζει τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την προσωπικότητα και τις γλωσσικές ικανότητες. Παρά την αποχή του από τα φώτα της δημοσιότητας, η πρώην σύζυγός του, Ντέμι Μουρ και οι κόρες τους δημοσίευσαν φωτογραφίες του ηθοποιού, ο οποίος δείχνει να χαμογελάει και να περνάει καλά με την οικογένειά του.

Γιατροί, που δεν είναι μέλη της ιατρικής ομάδας του Μπρους Γουίλις, ανέλυσαν τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στις 19 Μαρτίου και όπως είπαν στην Daily Mail παρατήρησαν ότι ο ηθοποιός είχε μια «μασκαρεμένη έκφραση» και μειωμένη συναισθηματική έκφραση, συμπτώματα που συνδέονται με την ασθένειά του. Επιπλέον, ανέφεραν ότι φαινόταν να αποστρέφει συνεχώς το βλέμμα του από την κάμερα και να κοιτάζει προς το πλάι, ένα ακόμα χαρακτηριστικό της μετωποκροταφικής άνοιας (FTD).
Από τη σύγκριση των πρόσφατων φωτογραφιών με εκείνες από τα 69α γενέθλιά του, οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρξαν ελάχιστες αλλαγές, γεγονός που ίσως μαρτυρά την αποτελεσματικότητα της θεραπείας του στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Ο Δρ Στιούαρτ Φίσερ, ιατρός επειγόντων περιστατικών στη Νέα Υόρκη, σχολίασε ότι οι φωτογραφίες του Μπρους Γουίλις που κυκλοφορούν στο Instagram εμφανίζουν μια παραπλανητική εικόνα φυσιολογικότητας. Τόνισε ότι η τραγικότητα της κατάστασης του ηθοποιού έγκειται στο γεγονός ότι η ασθένεια επηρεάζει κυρίως το εσωτερικό του σώματος, χωρίς να προκαλεί εμφανείς εξωτερικές αλλαγές.

Επιπλέον, οι γιατροί που εξέτασαν τις φωτογραφίες, χωρίς να έχουν εξετάσει τον ίδιο τον Γουίλις, επεσήμαναν ότι η κλινική εικόνα που προκύπτει από αυτές τις φωτογραφίες μπορεί να είναι ελλιπής. Η ασθένεια της μετωποκροταφικής άνοιας προσβάλλει τον μετωπιαίο λοβό, που είναι υπεύθυνος για σύνθετες νοητικές λειτουργίες όπως ο σχεδιασμός και η λήψη αποφάσεων, αλλά και τον κροταφικό λοβό, που επηρεάζει την επεξεργασία ήχων και αναμνήσεων.

Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια ενσυναίσθησης, δυσκολία στην κατανόηση των άλλων και προβλήματα με τη γλώσσα, ενώ η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε απομόνωση από τους αγαπημένους, αλαλία και δυσκολίες στην κίνηση και την κατάποση.

Παρότι δε υπάρχει ίαση, υπάρχουν φαρμακευτικές αγωγές και θεραπείες που μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα, αυξάνοντας την παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Οι γιατροί θεωρούν πιθανό ο Μπρους Γουίλις να υποβάλλεται σε τακτική θεραπεία για να διατηρήσει την ομιλία και τη γνωστική του λειτουργία. Δυστυχώς, η μέση διάρκεια ζωής μετά τη διάγνωση με αυτή τη μορφή άνοιας είναι περίπου επτά χρόνια.

Διαβάστε επίσης

Share: