Η εποχή μας δημιουργεί την ανάγκη να έχουμε όσο περισσότερα γλαστράκια στο μπαλκόνι ή στην κουζίνα για να μην μας λείπουν ποτέ από το πιάτο μας.
Είναι πολύ όμορφο να μπαίνεις σε μια κουζίνα και να μυρίζει δυόσμο. Μια κόκκινη καυτερή πιπεριά να δίνει χρώμα και από τους καρπούς της να παίρνεις σπιτικό μπούκοβο, να κόβεις στο άψε σβήσε φρέσκο σέλινο να αρωματίζεις ζωμούς και φασολάδα.
Ποιο αρωματικό αγαπάτε να χρησιμοποιείτε;
Μη μου πείτε ότι κάθε φορά που μαγειρεύετε, δεν σκέφτεστε «να είχα λίγο φρέσκο δυόσμο, βασιλικό, θυμάρι, σέλινο ή μαϊντανό» να αρωματίσω το φαγητό μου.
Χωρίς μεγάλες απαιτήσεις φροντίδας, μεγάλες ζαρντινιέρες και πολύ χώμα μπορείτε να αποκτήσετε μυρωδικά για το πιάτο σας χωρίς να τρέχετε πουθενά, κατευθείαν από τη γλάστρα σας. Έτοιμα θα τα βρείτε στη λαϊκή αγορά ή στο οπωροπωλείο του σούπερ μάρκετ.
Αν υπάρχει χώρος στο μπαλκόνι και έχετε όρεξη να τα μεταφυτέψετε σε λίγο μεγαλύτερα ώστε να αναπτυχθούν και να ομορφύνουν το χώρο σας μπορείτε να το κάνετε αμέσως.
Αν δε θέλετε να μπείτε σε τέτοια φασαρία τη μεταφύτευση μπορεί να την αναβάλετε. Χρησιμοποιήσετε κουζινικά είδη που έχετε βαρεθεί, κονσερβοκούτια που άδειασαν, τσαγιέρες και καφεκούτια και τοποθετήσετε τα στο πάσο της κουζίνας σας ή στο πρεβάζι του παραθύρου. Το σίγουρο είναι ότι θα σας «καλοπιάσουν» αυτή την εποχή με την προϋπόθεση να τους χαρίσετε μια θέση στο φως και όχι υπερβολικά ποτίσματα.
Είναι πολύ όμορφο να μπαίνεις σε μια κουζίνα και να μυρίζει δυόσμο. Μια κόκκινη καυτερή πιπεριά να δίνει χρώμα και από τους καρπούς της να παίρνεις σπιτικό μπούκοβο, να κόβεις στο άψε σβήσε φρέσκο σέλινο να αρωματίζεις ζωμούς και φασολάδα.
Βασιλικός, θυμάρι, ρίγανη και τόσα άλλα να δίνουν άρωμα στις σαλάτες αλλά και σε ζεστά πιάτα. Η χρήση τους είναι καθημερινή και η καλλιέργειά τους, σχετικά εύκολη.
Βασιλικός
Ποώδες μονοετές φυτό, καλλιεργείται άψογα σε γλάστρα ως καλλωπιστικό ενώ τα φύλλα του χρησιμοποιούνται ως καρύκευμα και αφέψημα.
Πρέπει να του εξασφαλίσετε πολύ ήλιο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες οι οποίες διαφέρουν στο χρώμα και στο σχήμα των φύλλων και στο άρωμα. Η ποικιλία Μrs Burns με γεύση λεμονάτη είναι ιδανική για τη διακόσμηση των πιάτων. Ο πλατύφυλλος είναι η βάση για τη σάλτσα πέστο.
Αν τον φυτέψετε έξω και σε μεγάλη γλάστρα κόψτε τις άκρες των βλαστών κάθε 15 μέρες για να διευκολύνετε τον σχηματισμό νέων διακλαδώσεων. Ο βασιλικός αντέχει μέχρι τον πρώτο πάγο και έπειτα μαραίνεται. Το χώμα του είναι εξαντλημένο και δεν το χρησιμοποιούμε για επόμενη καλλιέργεια.
Δεντρολίβανο
Αρωματικός αειθαλής θάμνος που τα φύλλα του μοιάζουν με πευκοβελόνες. Χρειάζεται πολύ ήλιο και το χειμώνα δεν το ποτίζουμε καθόλου. Φυτεύεται και μέσα σε άμμο.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αλλά μόνο η παραδοσιακή είναι κατάλληλη για την κουζίνα.
Έντονο μυρωδικό. Κόψτε τις άκρες των κλαδιών γιατί είναι πάντα πιο αρωματικές. Μπορείτε να φυλάξετε αυτά που κόβονται πριν την ανθοφορία, να τα αποξηράνετε στη σκιά και στην συνέχεια να τα φυλάξετε σε γυάλινο βάζο. Χρησιμοποιείται φρέσκο και αποξηραμένο, για να δώσει άρωμα σε κρέατα και ψάρια. Ραντίστε τις πατάτες και θα μεταμορφωθούν σε γκουρμέ πιάτο.
Μαϊντανός, ταιριάζει σχεδόν παντού!
Η αγορά φυτών μαϊντανού σε κύπελλο αποτελεί μια εύκολη λύση. Πολλαπλασιάζεται δύσκολα με σπόρους και η βλάστησή του είναι πάρα πολύ αργή. Μην ξεχνάτε τη γλάστρα του εκτεθειμένη στον ήλιο όλη μέρα, προτιμά το χώμα του να παραμένει δροσερό. Η συγκομιδή του γίνεται ανάλογα με τις καθημερινές σας ανάγκες και είναι εφικτή μετά από έναν κιόλας μήνα μετά τη φύτευση. Κόβουμε τον μαϊντανό κατά προτίμηση πρωί και τοποθετούμε τα φύλλα του σ’ ένα ποτήρι νερό στην κουζίνα. Τρίψτε τον με το χέρι τη στιγμή που πρόκειται να τον προσθέσετε στο πιάτο σας για να μη χαθεί ούτε ίχνος από το άρωμά του. Δοκιμάστε να προσθέσετε μερικά κλωνάρια μαϊντανό σε ένα μπουκάλι με ελαιόλαδο για τα ψητά ψάρια είναι ότι πρέπει.
Μυρίζει δυόσμο
Αναπτύσσει ένα μεγάλο αριθμό ριζών και έχει ένα μεγάλο ελάττωμα – δεν αγαπά τη συγκαλλιέργεια- επομένως θα χρειαστούμε μια γλάστρα όχι πολύ μικρή από πηλό ή ξύλο για να αναπτυχθεί καλύτερα.
Το φύλλωμά του μαραίνεται και πέφτει εντελώς το χειμώνα ενώ την άνοιξη ανανεώνεται. Φροντίστε το χώμα να παραμένει δροσερό. Αν θέλετε να φυλάξετε δυόσμο κόψτε τις άκρες και αφήστε τες να αποξηρανθούν σε εξωτερικό χώρο, κλείστε το σε βάζο για να προφυλαχθεί από την υγρασία και χρησιμοποιήστε το ανά πάσα στιγμή. Δεν θα μπορούσε να λείπει από τους κεφτέδες, που τους κάνει να μοσχοβολούν. Είναι ιδανικός για και για σάλτσες. Χάνει το άρωμά του όταν κόβεται με μαχαίρι, γι’ αυτό καλύτερα να κόβετε με το χέρι.
Πιπέρια σε γλάστρες, ευφορία και απόλαυση
Τσίλι θα ήταν λοιπόν η σωστή λέξη για τις καυτερές πιπεριές καθώς εμπεριέχουν μια ουσία που τους χαρίζει έντονη, πικάντικη γεύση και επενεργεί ευεργετικά στην υγεία. Χρησιμοποιείται σε πολλά διαφορετικά είδη μαγειρικής, είναι ευκολοκαλλιέργητες και αγαπούν το νερό.
Την άνοιξη που οι θερμοκρασίες δεν είναι πολύ υψηλές καλό είναι να αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει και μετά να ποτίζουμε. Στο μπαλκόνι προτιμήστε θέσεις που είναι πλούσιες σε ήλιο αλλά όχι εκτεθειμένες στο δυνατό αέρα.
Κατά το καθάρισμα θέλουν προσοχή λόγο της καψαϊκίνης που κυρίως περιέχεται στα σπόρια και τη φλούδα, είναι επικίνδυνη για τα μάτια και το ευαίσθητο δέρμα.
Ρίγανη, την ξέρουν και οι πέτρες
Ευδοκιμεί και κάτω από ξερικές συνθήκες ακόμα και σε πετρώδη εδάφη.
Φυτεύοντας τη ρίγανη σε γλάστρα την τοποθετούμε σε φωτεινό μέρος. Τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, θα χρειαστεί να την μεταφέρουμε σε μια ημισκιερή θέση στο μπαλκόνι μας. Η ρίγανη παρουσιάζει αντοχή στην παγωνιά του χειμώνα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προστασία. Κατάλληλη εποχή για να μεταφυτέψουμε τη ρίγανη στη γλάστρα, είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο.
Χρησιμοποιείται κυρίως σε φαγητά φούρνου, σχάρας αλλά και σαλάτες.
Μπορούμε να την αποξηράνουμε και να την αποθηκεύσουμε σε βάζο που κλείνει μακριά από το φως, μπορεί να διατηρηθεί για χρόνια.
Θυμάρι, υπέροχη γεύση βουνού
Έχει την ίδια χρήση με τη ρίγανη. Τα φύλλα του είναι πολύ μικρά ωοειδή έως στενόμακρα και ιδιαίτερα αρωματικά λόγω του αιθέριου ελαίου. Αγαπά την ξηρασία και μπορεί να διατηρηθεί στη γλάστρα του για αρκετά χρόνια. Η συγκομιδή του γίνεται όλη τη χρονιά επομένως δεν θα χρειαστεί να το αποξηράνετε για τον χειμώνα. Λίγο νερό του αρκεί. Ταιριάζει με ψάρι, κρέατα, σαλάτες, μαγειρευτά.
Κατευθείαν από τη γλάστρα μου !!!
Πηγή: https://eleftheriaonline.gr/stiles/geyseis/item/209865-mas-xarizoun-aromata-kai-geyseis-ksexoristes
Photo cover:pixabay.com/canva/ardiniere
Διαβάστε επίσης: