Πρωταπριλιά σήμερα και ως είθισται, ο κόσμος λέει ψέματα… απενοχοποιημένα! Άλλωστε, το προβλέπει το έθιμο, την πρώτη μέρα του Απριλίου να λέμε μικρά και αθώα ψέματα, κυρίως με τη μορφή φάρσας.
Αν και τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον με τα έθιμο αυτό δείχνει να ατονεί, τις περασμένες δεκαετίες επιβαλλόταν να κάνεις πρωταπριλιάτικες φάρσες. Μάλιστα, στο παιχνίδι έμπαιναν και τα Μέσα Ενημέρωσης που σκαρφίζονταν απίστευτα ψέματα που γίνονταν πιστευτά. Κάποια από αυτά, μάλιστα, είχαν προκαλέσει χαμό και μνημονεύονται μέχρι σήμερα.
Ας δούμε κάποια από αυτά:
Τα δέντρα που έβγαζαν μακαρόνια
Ιστορική έχει μείνει η πρωταπριλιάτικη φάρσα του BBC, το 1957, όταν μετέδωσε ένα “ρεπορτάζ” του Richard Dimbleby που έδειχνε μία οικογένεια από το Τιτσίνο της Ελβετίας να πραγματοποιεί την ετήσια συγκομιδή… μακαρονιών! Ιθύνων νους του αστείου ήταν ο εικονολήπτης της εκπομπής Panorama, Charles de Jaeger, ο οποίος θυμήθηκε πως οι δάσκαλοι στο σχολείο του όταν ήθελαν να κατσαδιάσουν τους μαθητές τους έλεγαν πως είναι τόσο ανόητοι που, αν τους έλεγαν ότι τα μακαρόνια μεγάλωναν στα δέντρα, θα το πίστευαν.
Ο ρεπόρτερ του Panorama, Michael Peacock είπε στο BBC το 2014 πως έδωσε στον de Jaeger προϋπολογισμό 100 λιρών και τον έστειλε να κάνει το «θέμα». Το ρεπορτάζ έγινε πιο πιστευτό με τη φωνή του σεβαστού ραδιοτηλεοπτικού παραγωγού Richard Dimbleby. Κάποιες σκηνές γυρίστηκαν στο εργοστάσιο (τώρα κλειστό) Pasta Foods στο London Road, στο St Albans, στο Hertfordshire και σε ένα ξενοδοχείο στην Castagnola της Ελβετίας.
Ανήμερα της πρωταπριλιάς, λοιπόν, η εκπομπή «Panorama» του BBC, μετέδωσε ένα video τριών λεπτών, στο οποίο παρουσίαζε μια οικογένεια στη νότια Ιταλία να δουλεύει στα χωράφια την περίοδο της συγκομιδής και να μαζεύει μακαρόνια! Αμέσως, προκλήθηκε χαμός, με τους Βρετανούς που δεν είχαν την εποχή εκείνη και πολλές γνώσεις γύρω από τα μακαρόνια και πώς παρασκευάζονται, πίστεψαν το «ρεπορτάζ».
Για πολλές ημέρες μετά την φάρσα, το τηλεφωνικό κέντρο του BBC είχε «σπάσει» από τηλεφωνήματα, στα οποία οι τηλεθεατές ζητούσαν συμβουλές για το πώς μπορούσαν να καλλιεργήσουν μακαρόνια, με το κοινό της συγκεκριμένης εκπομπής να έχει φτάσει τα 8 εκατομμύρια. Μάλιστα, λέγεται πως μετά από εκείνη τη φάρσα, ανέβηκαν και πωλήσεις των μακαρονιών στη Βρετανία.
Άλλες απίθανες πρωταπριλιάτικες φάρσες
Το 2008, πάλι το BBC, πρόβαλε εικόνες με πιγκουίνους στην Ανταρκτική να μεταναστεύουν σε πιο θερμά μέρη, αναζητώντας ζεστασιά. Τι και αν οι πιγκουίνοι δεν πετούν. Αρκετοί τηλεθεατές πίστεψαν τη φάρσα.
Το 1698, πάλι, στη Βρετανία οι πολίτες κλήθηκαν για πρώτη φορά να παρευρεθούν στο «πλύσιμο των λιονταριών» στον Πύργο του Λονδίνου. Ένα αντίστοιχο κάλεσμα συνέβη το 1848 όταν ένας δημοσιογράφος μοίρασε κάρτες που προσκαλούσαν το κοινό στο πλύσιμο των λιονταριών. Όπως έγραψε ένας θεατής: «Δεν ήμουν προετοιμασμένος για την εξαιρετική ευπιστία του βρετανικού κοινού. Μαζεύτηκαν σε κοπάδια για να δουν τα λιοντάρια να πλένονται. Οι φύλακες ήταν σχεδόν τρελαμένοι».