Η 97η τελετή των Όσκαρ αποτελεί έλαβε τέλος και όλοι θα τη θυμούνται ως τη βραδιά που ο ανεξάρτητος κινηματογράφος θριάμβευσε, ενώ δεν έλειψαν οι ανατροπές, συγκινήσεις και τα ιστορικά ρεκόρ.
Μεγάλη νικήτρια αναδείχθηκε η ταινία, Anora που σάρωσε στα Όσκαρ, αποδεικνύοντας πως ο ανεξάρτητος κινηματογράφος μπορεί να διακριθεί. Η ταινία του Σον Μπέικερ, απέσπασε 5 Όσκαρ από τις 6 κατηγορίες στις οποίες ήταν υποψήφιο, συμπεριλαμβανομένων των βραβείων Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ Γυναικείου Ρόλου, Πρωτότυπου Σεναρίου και Μοντάζ.
Ο Σον Μπέικερ, σημείωσε ιστορικό ρεκόρ, καθώς έγινε ο δεύτερος άνθρωπος στην ιστορία των Όσκαρ, μετά τον Γουόλτ Ντίσνεϊ, που καταφέρνει να κερδίσει τέσσερα προσωπικά αγαλματίδια σε μία βραδιά, στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου και Μοντάζ. Αν και το απόλυτο φαβορί για το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου ήταν η Ντέμι Μουρ, το βράδυ της Κυριακής είχαμε τη μεγάλη ανατροπή, με τη Μάικι Μάντισον να κερδίζει το χρυσό αγαλματίδιο για την ερμηνεία της στο Anora.
Η 25χρονη ηθοποιός, συγκινημένη, ανέβηκε στη σκηνή και μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Αυτό είναι πολύ σουρεαλιστικό. Μεγάλωσα στο Λος Άντζελες, αλλά το Χόλιγουντ πάντα έμοιαζε τόσο μακριά από εμένα. Είναι πραγματικά τιμή μου που βρίσκομαι εδώ απόψε».
Αντίθετα, μια από τις μεγάλες απογοητεύσεις της βραδιάς ήταν το Emilia Pérez. Παρόλο που είχε συγκεντρώσει 13 υποψηφιότητες και θεωρούνταν ένα από τα ισχυρότερα φαβορί, κατέληξε να κερδίσει μόλις δύο Όσκαρ. Οι έντονες αντιδράσεις για τις ρατσιστικές δηλώσεις της πρωταγωνίστριάς του φαίνεται πως επηρέασαν τη δυναμική της ταινίας, με αποτέλεσμα τα μοναδικά βραβεία που κατέκτησε ήταν Β’ Γυναικείου Ρόλου για τη Ζόε Σαλντάνα και Καλύτερου Τραγουδιού. Η Σαλντάνα, ωστόσο, έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη ηθοποιός με καταγωγή από τη Δομινικανή Δημοκρατία που κερδίζει Όσκαρ.
Ο Άντριεν Μπρόντι, απλώς, επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί, κερδίζοντας το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο The Brutalist, προσθέτοντας στη συλλογή του το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας του, 21 χρόνια μετά το πρώτο του βραβείο για τον Πιανίστα το 2003. Στην συγκινητική ομιλία του, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην ανάγκη να υπάρξει ένας κόσμος χωρίς μίσος και διακρίσεις.
Οι άλλοι μεγάλοι νικητές
Β’ Ανδρικού Ρόλου: Ο Κίραν Κάλκιν κατέκτησε το βραβείο για την ταινία A Real Pain, στην οποία υποδύεται έναν Αμερικανοεβραίο που ταξιδεύει στην Πολωνία για να τιμήσει τη μνήμη της γιαγιάς του.
Καλύτερη Σκηνοθεσία: Ο Σον Μπέικερ (Anora), που σάρωσε τη βραδιά με τέσσερα αγαλματίδια, ανάμεσά τους και αυτό του καλύτερου σκηνοθέτη.
Καλύτερο Μοντάζ: Επίσης στο Anora, που κατέκτησε την κατηγορία αυτή, προσθέτοντας ακόμη ένα Όσκαρ στη συλλογή του.