Η Κρυμμένη Πείνα Καθορίζει τη Λειτουργία του Ανοσοποιητικού σε Ασθενείς με Αυτοάνοσο Νόσημα
Η «Κρυμμένη Πείνα» αφορά σε οριακές ελλείψεις του οργανισμού σε μικροθρεπτικά συστατικά, που συσσωρεύονται σταδιακά στο χρόνο και οδηγούν σε νόσο.
Δημοσίευση από την ομάδα της Metabolomic Medicine®, στο υψηλού κύρους βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ Nutrition, Prevention & Health, επισημαίνει ότι ο εντοπισμός και η διόρθωση ζωτικών ελλείψεων του οργανισμού, συμβάλλουν στην πρόληψη και στη θεραπεία, τόσο λοιμώξεων, όσο και χρόνιων νοσημάτων όπως τα αυτοάνοσα, ο διαβήτης και τα καρδιολογικά νοσήματα[1].
H μεταβολική κατάσταση, οι ελλείψεις του οργανισμού και τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι καθοριστικοί δείκτες υγείας[2].
Ανεπάρκειες σε μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά κ.ά.:
- Καταστέλλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
- Επιδεινώνουν τις φλεγμονές
- Αυξάνουν την ευπάθεια σε λοιμώξεις
- Επιδεινώνουν την πορεία χρόνιων ασθενειών, όπως τα αυτοάνοσα, τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και τα νοσήματα του αναπνευστικού.
Η οριακή χρόνια έλλειψη θρεπτικών στοιχείων ονομάζεται “κρυμμένη πείνα” και είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες πίσω από κάθε ασθένεια.
Στο άρθρο μας που δημοσιεύτηκε στο BMJ Nutrition, Prevention & Health, αναφέρεται ότι η ανίχνευση των ελλείψεων σε μικροθρεπτικά συστατικά, μέσω εξετάσεων μεταβολομικής, οδηγεί στην ακριβή διόρθωση τους.
Η στοχευμένη διόρθωση των ανεπαρκειών:
- Ενισχύει τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Βελτιώνει τον έλεγχο της φλεγμονής.
- Μειώνει την ευπάθεια σε λοιμώξεις.
- Συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της μεταβολικής κατάστασης.
- Βελτιώνει την πορεία της νόσου σε αυτούς τους ασθενείς.
Οι Ελλείψεις σε Μικροθρεπτικά Συστατικά είναι Κοινές στην Πλειοψηφία του Πληθυσμού
Παρά το γεγονός ότι οι ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών, είναι κοινές και αφορούν το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, συχνά δεν εντοπίζονται.
Τέτοιες ανεπάρκειες είναι πιο έντονες στις ομάδες υψηλού κινδύνου, που είναι ευάλωτες στη νόσο COVID-19. Οι γιατροί θα πρέπει να το λαμβάνουν αυτό υπόψη, κατά την κλινική αξιολόγηση ασθενών με COVID-19[2].
Ορισμένες ομάδες του πληθυσμού είναι πιο πιθανό να έχουν μεγαλύτερες ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά. Επιπρόσθετα πολλά χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα και μακροχρόνιες φαρμακευτικές αγωγές, επιδεινώνουν περαιτέρω αυτές τις ελλείψεις, αυξάνοντας τη νοσηρότητα και θνησιμότητα από λοιμώδεις ασθένειες, σε αυτά τα άτομα.
Είναι αξιοσημείωτο, ότι οι μεταβολικοί παράγοντες και οι ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά που προδιαθέτουν στην εμφάνιση χρόνιων και αυτοάνοσων ασθενειών, είναι κοινοί με τους παράγοντες που αυξάνουν την ευπάθεια στη λοίμωξη COVID-19.
Η κακή μεταβολική κατάσταση του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει τη μορφή επιδημίας[3].
Εικόνα 1.Οι μεταβολικοί παράγοντες (ελλείψεις, διατροφή, υπέρταση, αυξημένα επίπεδα σακχάρου, παχυσαρκία, υπερλιπιδαιμία, αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.) είναι η πρώτη αιτία νόσου παγκοσμίως. F. Branca et. al. The BMJ 2019.
Η συνύπαρξη πολλαπλών μεταβολικών παραγόντων κινδύνου ταυτόχρονα (κρυμμένη πείνα, παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη) επιβαρύνει σημαντικά την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού [4][5].
Ειδικές Εξετάσεις για τον Εντοπισμό των Ελλείψεων και των Μεταβολικών Διαταραχών
Οι συνθήκες ανεπάρκειας θρεπτικών ουσιών, επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και φυσιολογικών διαδικασιών του οργανισμού, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την ανάπτυξη νόσου[2].
Είναι ενθαρρυντικό βέβαια, ότι αυτές οι συνέπειες μπορούν να αντιστραφούν διορθώνοντας τις ανεπάρκειες. Έχει αποδειχθεί ότι η επίτευξη επάρκειας μικροθρεπτικών συστατικών, παράλληλα με τη βελτίωση της συνολικής μεταβολικής κατάστασης, παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία λοιμώξεων και χρόνιων ασθενειών.
Μέχρι και λίγα χρόνια πριν, η ακριβής καταγραφή των ελλείψεων σε κάθε άτομο ήταν ιδιαίτερα δύσκολη με τις κλασικές μεθόδους μέτρησης. Έτσι η διόρθωση τους βασιζόταν σε γενικές οδηγίες. Τα τελευταία χρόνια είναι διαθέσιμες ειδικές εξετάσεις που μετράνε μικρά μόρια, τα οποία συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού και καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές[1].
Οι εξετάσεις μεταβολομικής είναι ένα επιπρόσθετο διαγνωστικό εργαλείο, που αποτυπώνει με ακρίβεια τη μεταβολική εικόνα του ατόμου και τις ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά. Ο εντοπισμός και η διόρθωση των ελλείψεων, με τη χορήγηση θεραπευτικών δόσεων μικροθρεπτικών συστατικών, βελτιώνει τη συνολική κατάσταση της υγείας, την πορεία λοιμώξεων όπως η COVID-19 και χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως τα αυτοάνοσα, τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης και τα νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος.
Το είδος των αναλύσεων δεν είναι συγκρίσιμο με τις κοινές εργαστηριακές εξετάσεις. Πρόκειται για υψηλά εξειδικευμένες εξετάσεις, που διενεργούνται σε λιγότερα από 10 εργαστήρια παγκοσμίως με πολύ υψηλά στάνταρ.
Στην Ελλάδα διενεργούνται αποκλειστικά στην κλινική μας.
Όλο και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία επιβεβαιώνουν το γεγονός, ότι η διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού και η αποκατάσταση του μεταβολισμού, μπορούν να αλλάξουν ριζικά την πορεία μεγάλου φάσματος ασθενειών ή να προλάβουν την εμφάνιση τους.
Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι οι ελλείψεις του οργανισμού και οι μεταβολικές διαταραχές, δεν οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες, αλλά σε παράγοντες που μπορούν να μεταβληθούν. Η επιστημονική ομάδα της Metabolomic Medicine®, συστήνει ως στόχο υγείας για το σύνολο του πληθυσμού, τον εντοπισμό των ελλείψεων και τη διόρθωση τους.
Η βελτίωση της συνολικής μεταβολικής κατάστασης του οργανισμού με την εφαρμογή εντατικής ιατρικής παρέμβασης στον τρόπο ζωής και διατροφής, λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας, τόσο απέναντι σε λοιμώξεις και ιούς, όσο και στην αντιμετώπιση και πρόληψη χρόνιων προβλημάτων υγείας.
Προγραμματισμός Εξετάσεων & Ραντεβού
Βιβλιογραφία:
[1] Micronutrient deficiencies in patients with COVID-19: how metabolomics can contribute to their prevention and replenishment. Dimitris Tsoukalas1,2 and Evangelia Sarandi2,3 BMJ Nutri Prev Heal. Nov. 2020; bmjnph-2020-000169
Author affiliations
- European Institute of Nutritional Medicine, Rome, Italy
- Metabolomic Medicine, Athens, Greece
- Laboratory of Toxicology and Forensic Sciences, Medical School of the University of Crete, Crete, Greece
View Full Text http://dx.doi.org/10.1136/bmjnph-2020-000169
[2] Dietary micronutrients in the wake of COVID-19: an appraisal of evidence with a focus on high-risk groups and preventative healthcare. McAuliffe S, Ray S, Fallon E, et al. BMJ Nutr Prev Heal 2020:bmjnph-2020-000100.
[3] Transforming the food system to fight non-communicable diseases. Francesco Branca et. al. BMJ 2019.
[4] Offline: COVID-19 is not a pandemic Richard Horton. The Lancet Journal. September 26, 2020.
[5] The Global Syndemic of Obesity, Undernutrition, and Climate Change: The Lancet Commission report. January 27, 2019.Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine
Dr. Tsoukalas
Πηγή:drtsoukalas.com
Photo cover:pixabay.com/JESHOOTS-com/people
Διαβάστε επίσης: