Τις τελευταίες ημέρες, άνοιξε και πάλι το θέμα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και το σενάριο να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του, Κιρ Στάρμερ.

Όπως διέρρευσε από κυβερνητικές πηγές, στο τετ α τετ των δύο ανδρών τέθηκε και το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Άλλωστε, είναι ένα διαρκές αίτημα που η Ελλάδα συζητεί με το Βρετανικό Μουσείο. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο εφόσον υπάρξει συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο», ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές.

Ωστόσο, για το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στη χώρα μας -εκεί όπου ανήκουν – τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, τόνισε κατηγορηματικά πως «Υπάρχει ακόμη απόσταση».

Στο podcast, το οποίο συμπαρουσιάζει, ο Τζορτζ Όσμπορν ανέφερε συγκεκριμένα ότι υπάρχει σε εξέλιξη διαπραγμάτευση για την επιστροφή των Γλυπτών με τη μορφή δανεισμού και σε αντάλλαγμα για άλλους ελληνικούς θησαυρούς που θα εκτεθούν στη Βρετανία.

«Εξετάζουμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, όπου κάποια στιγμή ορισμένα από τα Γλυπτά θα βρίσκονται στην Αθήνα, όπου φυσικά βρίσκονταν αρχικά. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα μας δανείσει μερικούς από τους θησαυρούς της. Έχουμε σημειώσει αρκετή πρόοδο, αλλά είμαστε ακόμη μακριά από οποιοδήποτε είδος συμφωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Αν ήμασταν στα πρόθυρα μιας συμφωνίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, θα ήμουν στο Λονδίνο».

Ο Όσμπορν φάνηκε να θέλει να μειώσει τις προσδοκίες για άμεση συμφωνία. Σημείωσε ότι μιλούσε από τη Νέα Υόρκη και όχι από το Λονδίνο, υπονοώντας ότι η παρουσία του στην αγγλική πρωτεύουσα θα ήταν απαραίτητη αν μια συμφωνία με την Ελλάδα ήταν κοντά. «Θα ήμουν στο Λονδίνο αν ήμασταν στα πρόθυρα μιας συμφωνίας σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε ο Όσμπορν, ο Κιρ Στάρμερ «έχει πει ότι αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου, οι οποίοι είναι ανεξάρτητοι από την κυβέρνηση».

Και η ελληνική πλευρά από την πλευρά της έχει τονίσει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην επιστροφή τους με τη μορφή δανεισμού. Εξάλλου, αν συμβεί αυτό, σημαίνει αυτομάτως πως αναγνωρίζει η Ελλάδα αναγνωρίζει την κυριότητα του Βρετανικού Μουσείου. Κάτι που είναι παράλογο, να δανείζεσαι κάτι που σου ανήκει, ενώ η κυβέρνηση θα έβαζε έτσι οριστική ταφόπλακα σε αγώνες χρόνων της χώρας μας για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στον φυσικό τους χώρο.