Όχι να λες σε αυτούς που θεωρούν δεδομένη την παρουσία σου… Όχι να λες σε αυτούς που θεωρούν δεδομένη την επιπρόσθετη εργασία σου, χωρίς να την αξίζουν, χωρίς να την επιβραβεύουν, χωρίς να τη ζητάνε.
Όχι να λες σε αυτούς που έχουν μάθει να απαιτούν, χωρίς να είναι ποτέ ηγέτες και χωρίς να είναι ποτέ κίνητρο για την αυτοεξέλιξή σου.
Όχι να λες σε όσους απαιτούν από εσένα, αλλά ποτέ δεν δίνουν.
Όχι να λες σε όσους μόνιμα κατακρίνουν ή εστιάζουν σε αυτά που δεν κάνεις….Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και τόσα άλλα που κάνεις.
Όχι να λες σε όσους σε συγκρίνουν με τους άλλους και σε κάνουν να αμφισβητείς τον εαυτό σου και τα πεπραγμένα σου.
Όχι να λες και σε όσους μόνιμα περιμένουν στη γωνία το λάθος σου, γιατί αυτό ονομάζεται επιλεκτική προσοχή…
Όχι να λες σε όσους θεωρούν τους εαυτούς τους μοναδικούς ή μοναδικές και σε αντιμετωπίζουν σαν κάτι συνηθισμένο.. γιατί αυτό αυτόματα θα σε κάνει να δίνεις αγώνα για την κατάκτησή τους ενώ εσύ θα είσαι ένα δεδομένο….
Όχι να λες σε όσους δεν σου αφιερώνουν χρόνο, γιατί ο χρόνος μας είναι πολύτιμος και αν δεν σου αφιερώνουν χρόνο, σημαίνει ότι δεν σε αντιμετωπίζουν σαν πολύτιμη, σαν πολύτιμο….
Όχι να λες και σε όσους δεν προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο από το χρόνο σου ή να επενδύσουν στο χρόνο σου…
Όχι όμως να λες και σε όσους θεωρούν δεδομένο ότι εσύ πρέπει να τους αφιερώσεις στιγμές από το δικό σου πολύτιμο χρόνο….
Τοξικές σχέσεις, Τοξικοί άνθρωποι – Online, ασύγχρονο σεμινάριο, χαμηλού κόστους. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε από τον υπολογιστή, το κινητό τηλέφωνο ή το tablet σας, στον χρόνο που εσείς επιλέγετε.
Όχι να λες σε όσους μόνιμα σου μιλάνε για τον εαυτό τους και δεν σε ρωτάνε αν είσαι καλά . . γιατί οι σχέσεις είναι διαδραστικές . .
Όχι να λες σε όσους σε θυμούνται όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα και ποτέ όταν αντιμετωπίζεις εσύ…
Όχι να λες σε όσους περιμένουν από εσένα να είσαι το δεκανίκι και ο ψυχολόγος τους και ποτέ δεν στο αναγνωρίζουν.
Όχι να λες σε σχέσεις που νιώθεις ότι σε απομυζούν…
Όχι να λες σε σχέσεις και σε ανθρώπους που ποτέ δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους και πάντα έμμεσα ή άμεσα αποδίδουν την ευθύνη σε εσένα….
Όχι να λες τους ανθρώπους που νιώθεις ένα βάρος όταν τους συναναστρέφεσαι…
Όχι να λες και σε ανθρώπους που αισθάνεσαι ότι η επικοινωνία σας δεν λειτουργεί αβίαστα…
Όχι να λες και σε όσους δεν σε σέβονται…
Όχι και σε αυτούς που δεν σε θαυμάζουν…
Μα πόσα όχι, θα χρειαστεί να πω, μπορεί να αναρωτιέσαι . .
Πολλά θα σου απαντούσα . .γιατί αυτά τα όχι, είναι υγεία, σχεδόν θησαυρός ανεκτίμητης αξίας… γιατί αν έλεγες ναι, τότε θα έλεγες ναι στην αυτοαμφισβήτησή σου και στην τροφοδότηση της ανασφάλειάς σου!
Και αν φοβάσαι ότι λέγοντας αυτά τα όχι, θα πεις ναι στην μοναξιά σου και στην εγκατάλειψή σου ή στην απόρριψη, θα σου απαντούσα ότι καλύτερα να είμαστε για λίγο χρόνο μόνοι, παρά να είμαστε μαζί με ανθρώπους, σε εργασία, σε σχέσεις ή σε φιλίες που μας κάνουν να νιώθουμε μόνοι και ότι γινόμαστε επαίτες της προσοχής και της αξίας που θα θέλαμε να μας δώσουν.
Και αν θέλεις να πεις ναι…
Ναι να λες στον υγιή σου εγωισμό και στην αυτοφροντίδα σου… γιατί αν δεν είμαστε καλά εμείς, δεν μπορούμε να είμαστε καλά σε καμία σχέση μας.
Ναι να πεις σε υγιείς σχέσεις, γιατί αυτός είναι ο ορισμός της αυτοφροντίδας..
Ναι να πεις στην φροντίδα του σώματός σου και σε επιλογές, που θα συμβούλευες τους άλλους να κάνουν.
Ναι να πεις στις δύσκολες επιλογές και στις δύσκολες αποφάσεις, που ποτέ δεν θα γίνουν εύκολες.
Ναι να πεις και σε εσένα, όσο κουρασμένος ή κουρασμένη και αν νιώθεις για την αυτοφροντίδα σου.
Ναι να πεις και σε εσένα, όσες ενοχές και αν νιώθεις γιατί ποτέ η φροντίδα σου προς τους άλλους δεν θα σου φαίνεται αρκετή.
Ναι να πεις και σε εσένα, όσο και αν σου έμαθαν ότι οι άλλοι πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας.
Ναι να πεις στην υγεία και στη διαχείριση του άγχους και των μύχιων φόβων, που σε κάνουν να αμφισβητείς εσένα.
ΥΓ. Και τώρα θα μου πείτε εσείς . . . Όλα αυτά με την Επέτειο του Όχι τα σκέφτηκες; Σας το αναγνωρίζω . . . Ένα δίκιο το έχετε!
Συγγραφή – Επιμέλεια Άρθρου
Σολταρίδου Ελένη – Ψυχολόγος
Ψυχολόγος, Msc, με γραφείο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξειδίκευση στη Διαχείριση Αγχωδών Διαταραχών και στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία. 2310.450091
Photo cover:pixabay.com/un-perfekt/human
Πηγή:psychology.gr
Διαβάστε επίσης: