Η Παναγία των Παρισίων, πέντε χρόνια μετά από την καταστροφική φωτιά, ανοίγει και πάλι τις πύλες της για το κοινό. Ο ιστορικός καθεδρικός ναός αναγεννήθηκε στην κυριολεξία από τις στάχτες του και από την ερχόμενη εβδομάδα θα υποδέχεται ξανά τους πιστούς Καθολικους, αλλά και τους επισκέπτες απ’όλο τον κόσμο που έρχονται για να θαυμάσουν το γοτθικό αυτό στολίδι του 19ου αιώνα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επισκέφτηκε την Παναγία των Παρισίων «πλέκοντας» το εγκώμιο των πάνω από 1.000 τεχνιτών που βοήθησαν να ανοικοδομηθεί ο καθεδρικός ναός, αποκαλώντας το έργο της αποκατάστασής της ως το «το πρότζεκτ του αιώνα».

«Ποτέ πριν δεν έχουμε δει ένα τέτοιο εργοτάξιο. Όλοι είχατε τη συμβολή σας στο πρότζεκτ του αιώνα», δήλωσε ο Μακρόν σε μια συνάθροιση που είχε με ξυλουργούς, λιθοδόμους, συντηρητές τέχνης, πυροσβέστες και δωρητές.

Η Παναγία των Παρισίων, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019 έχει πλέον επισκευαστεί και ανακαινιστεί, και είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους επισκέπτες στις 8 Δεκεμβρίου, όταν θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή εγκαινίων, και να τους προσφέρει μια συναρπαστική οπτική απόλαυση.

Το ανανεωμένο εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων έχει κρατηθεί αυστηρά μυστικό – με λίγες μόνο εικόνες να έχουν κυκλοφορήσει όλα αυτά τα χρόνια δείχνοντας την πρόοδο των εργασιών ανακαίνισης. Άνθρωποι που βρέθηκαν στο εσωτερικό της Νοτρ Νταμ πρόσφατα λένε ότι η εμπειρία προκαλεί δέος: ο καθεδρικός ναός αναδεικνύεται από μια διαύγεια και φωτεινότητα, σηματοδοτώντας μια έντονη αντίθεση με τη διάχυτη κατήφεια του παρελθόντος.

Η φωτιά που σόκαρε τον πλανήτη

Το βράδυ της 15ης Απριλίου 2019, τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούσαν σοκαρισμένοι τις ζωντανές εικόνες με τις φλόγες να απλώνονται κατά μήκος της οροφής του καθεδρικού ναού που τελικά σώριασαν στο έδαφος ακόμη και το εμβληματικό κωδωνοστάσιο του 19ου αιώνα.

Περίπου 600 πυροσβέστες έδωσαν τότε τη μάχη με τις φλόγες για περισσότερες από 15 ώρες και τελικά η δομή σώθηκε, όμως με σημαντικές ζημιές. Δημιουργήθηκε ένας δημόσιος φορέας για τη διαχείριση του έργου και η έκκληση για χρηματοδότηση έφερε άμεση απάντηση: συγκεντρώθηκαν 846 εκατ. ευρώ, πολλά από μεγάλους χορηγούς αλλά και από εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς δωρητές.

Υπολογίζεται ότι περίπου 2.000 κτίστες, ξυλουργοί, αναστηλωτές, στεγαστές, εργάτες χυτηρίων, γλύπτες και μηχανικοί εργάστηκαν στο έργο.