Ο Γιώργος Φούντας μπορεί να μην ήταν ο τυπικός ζεν πρεμιέ, όπως άλλοι συνάδελφοί του τη «χρυσή» εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, όμως, σίγουρα αποτέλεσε σύμβολο αρρενωπότητας. Μέσα από τους ρόλους του, παρουσιαζόταν ως αγέρωχος, σκληρός, επιβλητικός….

Αν και όσοι τον γνώριζαν από κοντά, σχολίαζαν πόσο χαμηλών τόνων ήταν στην προσωπική του ζωή, με τα φώτα της δημοσιότητας να μην τον «τυφλώνουν» ποτέ. Προσγειωμένος, γνώριζε καλά τι ήταν αυτό που ήθελε να κάνει και ίσως γι’ αυτό αντιστάθηκε σθεναρά στις «σειρήνες» του Χόλιγουντ, απορρίπτοντας την πρόταση των παραγωγών του Τζέιμς Μποντ, ενώ άλλοι θα παρακαλούσαν για μια τέτοια τύχη, ο Γιώργος Φούντας απλά γύρισε την πλάτη σε μια διεθνή καριέρα, επιλέγοντας την ευτυχία της οικογένειάς του.

Τη δεύτερη σύζυγό του, Χρυσούλα Ζώκα, την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα το 1954, όταν την είδε σε παράσταση. «Αυτή είναι η γυναίκα της ζωής μου», ήταν το πρώτο πράγμα που είπε. Το ζευγάρι απέκτησε έναν γιο κι έμειναν μαζί μέχρι που τους χώρισε ο θάνατος του. Από τον πρώτο του γάμο είχε αποκτήσει δύο κόρες.

Ο αγαπημένος ηθοποιός έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή, στις 28 Νοεμβρίου του 2010 και με αφορμή αυτό θυμόμαστε τρεις ιστορίες για εκείνον που πολλοί ενδεχομένως και να μην γνωρίζουν.

Γιώργος Φούντας και Τζένη Ρουσσέα στην ταινία «Πυρετός στην άσφαλτο»/Φωτογραφία: finosfilm.gr

Δούλευε ως γαλατάς

Ο Γιώργος Φούντας γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου 1924, στο χωριό Μαυρολιθάρι της Φωκίδας. Οι γονείς παίρνουν κάποια στιγμή τα πέντε παιδιά τους και μετακομίζουν στην Αθήνα. Ο μικρός Γιώργος βοηθά καθημερινά τον γαλατά πατέρα του στο μαγαζάκι που διατηρούσε στου Ψυρρή. Όλοι ήξεραν και αγαπούσαν στη γειτονιά τον πιτσιρικά γαλατά που όργωνε με το ποδήλατό του την Αθήνα, μοιράζοντάς το γάλα της ημέρας ως το Κορωπί. Παράλληλα, έπαιζε ποδόσφαιρο και ήταν τόσο καλός που έφτασε να παίξει ακόμα και στην ΑΕΚ.

Όταν αρνήθηκε να γίνει ο νέος Τζέιμς Μποντ

Το 1967 ήρθε από το Λονδίνο η απίστευτη επαγγελματική πρόταση. Η παραγωγή του «Τζέιμς Μποντ» έψαχνε τον διάδοχο του Σον Κόνερι και ο Γιώργος Φούντας αρνήθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη. Ο Φίνος, τον έπεισε τελικά να δοκιμάσει να περάσει τα δοκιμαστικά, φτάνοντας μάλιστα στη διαδικασία της τελικής επιλογής. Ήταν ή αυτός ή ο Τζορτζ Λάζενμπι υποψήφιοι για τον ρόλο του Μποντ, με τον Φούντα, όπως λέγεται, να κάνει ό,τι μπορεί για να υπονομεύσει την υποψηφιότητά του, δηλώνοντας εμφατικά πως δεν προλαβαίνει να μάθει αγγλικά για να ενσαρκώσει τον εμβληματικό ρόλο.

Όταν είπε «Κώτσο» τον βασιλιά!

Ο Γιώργος Φούντας είχε χιούμορ και του άρεσε να κάνει διάφορα καλαμπούρια με τους συναδέλφους του, ακόμη και με τον τότε βασιλιά! Το καλοκαίρι του 1967, όταν ο Φούντας υποδυόταν έναν αρχιφύλακα της Αμέσου Δράσεως στην ταινία «Πυρετός στην άσφαλτο», σε ένα από τα γυρίσματα, συνάντησε την αυτοκινητοπομπή του βασιλιά Κωνσταντίνου σε κάποια γέφυρα της Αθήνας, περασμένα μεσάνυχτα. Ο Κωνσταντίνος βγήκε από το πολυτελές αυτοκίνητο ζητώντας να μάθει για το γύρισμα και ο Φούντας τον προϋπαντεί απλώνοντας το χέρι του για χειραψία και λέγοντάς του: «Γεια σου Κώτσο! Τι κάνει η κυρά; Τι κάνουν τα κουτσούβελα;»!

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Ντίνος Δημόπουλος έμεινε έκπληκτος και όταν αποχώρησε η πομπή, τον ρώτησε: «Αλήθεια, βρε Γιώργο, δεν μου είπες, είσαστε γνωστοί με τον βασιλιά;». «Όχι, πρώτη φορά τον είδα από κοντά». «Και πώς τον είπες Κώτσο;». «Πώς να τον πω; Εμείς στο χωριό Κώτσους τους φωνάζουμε».