Μία νεαρή επιστήμονας από τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην πρώτη θέση του του Forbes 30 Under 30 που διέπρεψε ως start-upper. Μάλιστα, στην ίδια λίστα βρίσκεται και ο αδελφός της.
Ο λόγος για τα δύο αδέλφια από τη Θεσσαλονίκη, Αντωνία και Κίμωνα Αριστοτέλη Φογκτ που διέπρεψαν στους αντίστοιχους τομείς τους ως νεαροί start-uppers. Η λίστα του έγκριτου περιοδικού συμπεριλαμβάνει κάθε χρόνο νέους κάτω των 30 ετών που έχουν καταφέρει να πρωτοπορήσουν σε πεδία όπως η επιστήμη, η τεχνολογία, η υγεία, το μάρκετινγκ και το e-commerce.
Η Αντωνία Φογκτ είναι 27 ετών και μητέρα ενός 9χρονου κοριτσιού. Την ιστορία των δύο αδελφών παρουσίασε και το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η 27χρονη επιστήμονας που κατέκτησε την πρώτη θέση της λίστας Forbes 30 Under 30, είναι πρωτοπόρος στον τομέα έρευνας βλαστοκυττάρων και κατά του καρκίνου. Η νεαρή μάλιστα κατάφερε να αποκτήσει μια αξιοζήλευτη ακαδημαϊκή πορεία με διακρίσεις, ενώ σε ηλικία 17 ετών απέκτησε την κόρη της, την οποία μεγαλώνει μόνη της.
Ο αδελφός της, Κίμων – Αριστοτέλης σπούδασε στο Harvard, όπου και δίδαξε ως Head Teaching Fellow
«Ένιωσα πολύ χαρούμενη και ιδιαίτερα ευγνώμων», σημείωσε στο ΑΠΕ η Αντωνία Φογκτ εξηγώντας πως, με την ανάδειξη της στην πρώτη θέση της λίστας, συμπληρώνοντας: «μου δίνεται η ευκαιρία να εμπνεύσω κι άλλους νέους και να τους παρακινήσω να μην πτοούνται από τα εμπόδια που εμφανίζονται στον δρόμο τους».
Η Αντωνία Φογκτ είναι 27 ετών. Αποφοίτησε από το λύκειο στη Θεσσαλονίκη και το 2020 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στον κλάδο των Ιατρικών και Θετικών Επιστημών, με τον υψηλότερο βαθμό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από το Πανεπιστήμιο του Στέρλινγκ στη Σκωτία απέκτησε πτυχίο Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας, ενώ ταυτόχρονα επιλέχθηκε ως βοηθός καθηγητή για διδασκαλία και έρευνα κατά του καρκίνου.
Το 2018 εργάστηκε στο Institute Curie στη Γαλλία, συμμετέχοντας σε έρευνα κατά του καρκίνου, και το 2019 επιλέχθηκε για να σπουδάσει και να εκπροσωπήσει το πανεπιστήμιό της στο Πανεπιστήμιο του Illinois Champaign Urbana στην Αμερική με πλήρη υποτροφία, όπου συνέχισε την έρευνα για το Glioblastoma. Το 2020, ξεκίνησε το διδακτορικό της στη χειρουργική στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, όπου φοιτά μέχρι σήμερα με πλήρη υποτροφία και ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, ταυτόχρονα επιλέχθηκε ως βοηθός καθηγητή για διδασκαλία.
Για τον Κίμωνα-Αριστοτέλη Φογκτ, οι διακρίσεις ξεκίνησαν με μετάλλια στις Εθνικές Μαθηματικές Ολυμπιάδες στην Ελλάδα. Με υποτροφίες, σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου στη συνέχεια εργάστηκε στο Carnegie Mellon University ως Ερευνητικός Συνεργάτης, αναπτύσσοντας αλγορίθμους AI για την ανίχνευση δυσλειτουργιών μέσω EEG και εξασφαλίζοντας διεθνείς πατέντες.
Μαζί με αποφοίτους κορυφαίων πανεπιστημίων όπως το MIT και τη Ιατρική Σχολή του Yale, ίδρυσε τη δική του εταιρεία, Sporo Health που αναπτύσσει AI λύσεις για την αντιμετώπιση καίριων προκλήσεων στον τομέα της υγείας.
«Η συμπερίληψή μου στη λίστα του Forbes 30 Under 30 αποτελεί μεγάλη αναγνώριση για όλα τα χρόνια σκληρής δουλειάς και είναι μια εξαιρετική πηγή κινήτρου για να συνεχίσω να εργάζομαι σκληρότερα, προκειμένου να κάνω τη μητέρα μου και την Ελλάδα περήφανες», υπογράμμισε.