Το Ιράκ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε σοκαριστικές αλλαγές στη νομοθεσία που αφορά τα κορίτσια και τις γυναίκες, καθώς σκοπεύει να μειώσει το νόμιμο όριο ηλικίας γάμου από τα 18 στα 9 έτη, δίνοντας τη δυνατότητα σε ενήλικους άνδρες να παντρεύονται παιδιά.

Η τροποποίηση αυτή στο Ιράκ, που αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα από το κοινοβούλιο, έχει προκαλέσει οργή καθώς πρόκειται ξεκάθαρα για νομιμοποίηση της παιδοφιλίας στη χώρα. Επιπλέον, θα στερήσει από τις γυναίκες βασικά δικαιώματα όπως το διαζύγιο και η επιμέλεια των παιδιών.

Η αλλαγή στοχεύει στην κατάργηση του Νόμου 188 του 1959, ενός από τους πιο προοδευτικούς νόμους στη χώρα για την προστασία των δικαιωμάτων των Ιρακινών οικογενειών ανεξαρτήτως θρησκείας. Η κυβέρνηση του Ιράκ υποστηρίζει ότι η τροποποίηση ευθυγραμμίζεται με αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου, προκειμένου να «προστατεύσει» τα νεαρά κορίτσια από «ανήθικες σχέσεις».

Η αλλαγή αυτή έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις τόσο από ακτιβιστές όσο και από οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, που την καταγγέλλουν ως μια επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών του Ιράκ.

«Η τροπολογία δεν θα υπονομεύσει απλώς αυτά τα δικαιώματα,» δήλωσε η Σάρα Σανμπάρ, ερευνήτρια για το Ιράκ στη Human Rights Watch. «Θα τα εξαλείψει».

Το Ιράκ ήδη έχει υψηλά ποσοστά παιδικών γάμων. Σύμφωνα με την Unicef, περίπου το 28% των γυναικών στο Ιράκ παντρεύονται πριν από τα 18 τους χρόνια. Αυτό συμβαίνει λόγω ενός νομικού παράθυρου στη νομοθεσία, που επιτρέπει στους θρησκευτικούς ηγέτες, αντί των δικαστηρίων, να τελούν χιλιάδες γάμους κάθε χρόνο – συμπεριλαμβανομένων αυτών με κορίτσια μόλις 15 ετών, με την άδεια του πατέρα τους. Αυτοί οι μη καταγεγραμμένοι γάμοι είναι διαδεδομένοι σε οικονομικά φτωχές, υπερ-συντηρητικές σιιτικές κοινότητες του Ιράκ.