Search
Close this search box.

5 πασίγνωστα αξιοθέατα του κόσμου που όμως ανακαλύφθηκαν τυχαία

Μπορεί να είναι από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του κόσμου, να συγκεντρώνουν καθημερινά ορδές τουριστών, να είναι σημείο αναφοράς για τις χώρες τους αλλά όμως η ανακάλυψή τους έγινε τυχαία! Εδώ θα δείτε 5 σπουδαία αξιοθέατα του κόσμου που αν δεν ανακαλύπτονταν τυχαία δεν θα ξέραμε καν την υπαρξή τους!

Πομπηία, Ιταλία

Η Πομπηία υπήρξε μια πλούσια αρχαία ρωμαϊκή πόλη κοντά στη σύγχρονη Νάπολη η οποία είχε θλιβερό τέλος λόγω της έκρηξης του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Ολόκληρη η πόλη θάφτηκε κάτω από έξι μέτρα στάχτης. Η πόλη διέθετε ένα πολύπλοκο σύστημα ύδρευσης, αμφιθέατρο και λιμάνι τα οποία θάφτηκαν κάτω από τη λάβα. Η πόλη παρέμεινε στο σκοτάδι επί περισσότερα από 1500 χρόνια πριν ανακαλυφθεί εκ νέου το 1599 από κάποιους εργάτες οι οποίοι έσκαβαν για ένα υπόγειο κανάλι.
Ο Domenico Fontana, ο επικεφαλής αρχιτέκτονας του έργου δεν έδωσε πολύ σημασία στην ανακάλυψη και έδωσε εντολή να ξαναθαφτούν πάλι τα ευρήματα. Η Πομπηία ήρθε τελικώς στο φως όταν ένας Ισπανός μηχανικός ο Roque Joaquín de Alcubierre την ανακάλυψε τυχαία το 1748. Οι ανακαλύψεις προκάλεσαν αίσθηση καθώς η λάβα είχε διατηρήσει άθικτα τα σώματα των κατοίκων σε στάσεις που είχαν πριν τον θάνατό τους. Ανακαλύφθηκαν επίσης σημαντικές τοιχογραφίες και άλλα αντικείμενα.

Πέτρα, Ιορδανία

Υπολογίζεται ότι χτίστηκε περίπου το 300 π.Χ. ως πρωτεύουσα των Ναβαταίων, η Πέτρα αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο τουριστικό αξιοθέατο της Ιορδανίας. Η πόλη είναι γνωστή για τη λαξευμένη στο βράχο αρχιτεκτονική της και το σύστημα ύδρευσης. Έχει περιγραφεί από την UNESCO ως “ένα ένα από τα πολυτιμότερα δείγματα πολιτιστικής κληρονομιάς του ανθρώπου”. Η Πέτρα παρέμενε άγνωστη για τον περισσότερο κόσμο για περισσότερα από 2.000 χρόνια μέχρι που την ανακάλυψε ο Ελβετός εξευρενητής Johann Ludwig Burckhardt το 1812.

unsplash

Ο Burckhardt αναγκάστηκε να μεταμφιεστεί σε Πέρση τουρίστα για να επισκεφθεί το σημείο καθώς την εποχή εκείνη δεν ήταν ασφαλές για τους Χριστιανούς να ταξιδέψουν τόσο βαθιά στην περιοχή αυτή. Η πόλη των Ναβαταίων, οι οποίοι υπήρξαν νομαδικός λαός, είχε πληθυσμό περίπου 30.000 κατοίκων κατά την εποχή της ακμής της και η αρχιτεκτονική της πόλης φέρει επιρροές από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τη Μεσοποταμία και την Ινδία.

Τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας, Κουμράν, Ισραήλ

Είναι γνωστοί και ως οι πάπυροι της Νεκράς Θάλασσας και θεωρούνται τα παλαιότερα απομεινάρια της εβραικής Βίβλου που έχουν βρεθεί ποτέ. Χρονολογούνται στο 150 π.Χ. μέχρι το 70 μ.Χ., και τα κείμενα έχουν σημαντικότατη ιστορική, θρησκευτική και φιλολογική σημασία. Το αρχαίο κείμενο ανακαλύφθηκε στις όχθες του Ιορδάνη ποταμού από τρεις Βεδουίνους βοσκούς γύρω στα 1946-1947.
Αρχικά ανακάλυψαν επτά χειρόγραφα μέσα σε βάζα σε σπηλιά κοντά στο Κουμράν (Qumran). Η αρχική αυτή ανακάλυψη οδήγησε στην ανασκαφή της σπηλιάς φέρνοντας στο φως κι άλλα χειρόγραφα. Οι εν λόγω πάπυροι εκτίθενται σήμερα στο Μουσείο του Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ.

Μάτσου Πίτσου, Περού

Βρίσκεται στην κορυφή ενός βουνού, 2.430 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και πρόκειται για μνημείο του πολιτισμού των Ίνκας το οποίο πιστεύεται ότι χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Πατσακούτι ο οποίος βασίλευσε από το 1438 μέχρι το 1472. Το Μάτσου Πίτσου χτίστηκε το 1450 σε κλασική αρχιτεκτονική γραμμή των Ίνκας. Εγκαταλείφθηκε μετά από περίπου 100 χρόνια και η αιτία αποδίδεται στην εξάπλωση ευλογιάς την οποία έφεραν οι ταξιδιώτες πριν την Ισπανική εισβολή.

unsplash

Οι Ισπανοί κατακτητές δεν βρήκαν ποτέ το Μάτσου Πίτσου κι ως εκ τούτου έμεινε ανέπαφο. Ανακαλύφθηκε από τον Αμερικανό ιστορικό Hiram Bingham το 1911. Ο Bingham το ανακάλυψε τυχαία εξερευνώντας άλλες περιοχές ιστορικής σημασίας. Το Μάτσου Πίτσου ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO το 1983 και αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στον κόσμο.

Άνγκορ Βατ, Καμπότζη

Ο ναός Άνγκορ Βατ (Angkor Wat) αποτελεί το μεγαλύτερο σύμπλεγμα ναών στον κόσμο. Χτίστηκε στις αρχές του 12ου αιώνα κατά τη βασιλεία του Βασιλιά των Χμερ Σουριαβαρμάν τον 2ο και αποτελούσε το κεντρικό τρόπο λατρείας των Χμερ. Ο Άγκορ Βατ ήταν αφιερωμένος στην θεότητα Βίσνου.

unsplash

Το σύμπλεγμα είχε κάποτε πληθυσμό 750.000 κατοίκων αλλά σταδιακά εγκαταλείφθηκε και παρέμεινε σε αχρησία μέχρι που ανακαλύφθηκε από Πορτογάλους ιεραπόστολους στα τέλη του 16ου αιώνα. Μέχρι σήμερα ο λόγος που εγκαταλείφθηκε δεν έχει ανακαλυφθεί. Το Άγκορ Βατ έγινε σήμερα το σύμβολο της Καμπότζης και αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στον κόσμο με περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο.

Δείτε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα