Ετοιμάζεσαι να παντρευτείς και σχεδιάζεις τον γάμο σου. Φτιάχνεις και τη λίστα γάμου και όπως πολλά ζευγάρια τα τελευταία χρόνια, ανοίγεις έναν λογαριασμό στην τράπεζα, όπου οι καλεσμένοι καταθέτουν εκεί τα δώρα τους.
Τα χρήματα αυτά είναι το δώρο σου και σκοπεύεις είτε να τα χρησιμοποιήσεις ως βοήθημα οικονομικό τώρα που ανοίγεις το νέο σου σπιτικό, είτε για να πάτε γαμήλιο ταξίδι, είτε για να «κλείσετε» τρύπες από τα έξοδα του γάμου και στην τελική τα κάνεις ο, τι θέλεις. Αλλά μάλλον, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
Ωστόσο, δεν είναι ακριβώς έτσι, αφού στη γωνία καραδοκεί η εφορία που είναι έτοιμη να πάρει μέσω της φορολογίας μέρος του χρηματικού δώρου σου. Μάλιστα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τα φώρα του γάμου μπορούν να υποστούν φόρο έως και 40%, ανάλογα με τη σχέση του δωρητή με το ζευγάρι.
Τα δώρα στο ζευγάρι, είτε πρόκειται για χρηματικά ποσά σε φακελάκια είτε για καταθέσεις στους λογαριασμούς, πρέπει να δηλωθούν στην εφορία. Ο φόρος δωρεών υπολογίζεται με βάση το ποσό του δώρου και τη συγγένεια του δωρητή.
Οι κατηγορίες συγγένειας καθορίζουν τον φορολογικό συντελεστή:
Κατηγορία Α: Συγγενείς πρώτου βαθμού (γονείς, παιδιά, πεθεροί, εγγόνια) – Φόρος 10%.
Κατηγορία Β: Συγγενείς δεύτερου βαθμού (αδέλφια, ξαδέλφια) – Υψηλότερος συντελεστής.
Κατηγορία Γ: Υπόλοιποι συγγενείς – Ακόμη υψηλότερος συντελεστής.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι γονείς που δωρίζουν χρηματικά ποσά στα παιδιά τους ενδέχεται να πληρώσουν φόρο 10% και μάλιστα παρά την αύξηση του αφορολόγητου ορίου των 800.000 ευρώ που ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2021, εάν δεν τηρήσουν συγκεκριμένες διαδικασίες.
Για να ισχύσει το υψηλό αφορολόγητο, η μεταβίβαση χρημάτων πρέπει να γίνεται μέσω τραπεζικών λογαριασμών και όχι σε μετρητά. Για παράδειγμα, εάν ένας πατέρας καταθέσει 5.000 ευρώ σε μετρητά στον λογαριασμό του παιδιού του, το παιδί θα υποχρεωθεί να πληρώσει φόρο 10% επί ολόκληρου του ποσού.
Πηγή: maleviziotis.gr