Η ταινία της Φίνος Φιλμ «Ο Γρουσούζης» έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 3 Νοεμβρίου του 1952. Η ταινία ήρθε τρίτη σε εισπράξεις από τις 22 ελληνικές παραγωγές της χρονιάς εκείνης. Ο αξέχαστος κωμικός, Ντίνος Ηλιόπουλος, έκανε την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση.
Αν και υπάρχει το αρχικό αρνητικό της ταινίας, δεν κατάφερε να αποκατασταθεί ψηφιακά, λόγω προβληματικού υλικού. Η Φίνος Φιλμ δημοσίευσε στο Instagram φωτογραφίες από τα γυρίσματα και την πρεμιέρα της ταινίας. Στη λεζάντα σημειώνεται: «Βρισκόμαστε στις αρχές του 1952 και ενώ η χώρα προσπαθεί ακόμα να γιατρέψει τις πληγές του πολέμου, ο Γιώργος Τζαβέλλας περνάει την πόρτα της Φίνος Φιλμ με ένα καινούργιο σενάριο στο χέρι.
Στο εξώφυλλο γράφει «Ο Γρουσούζης». Μετά την τεράστια επιτυχία του «Μεθύστακα», ο Φίνος δεν ξαφνιάζεται όταν βλέπει στον πρωταγωνιστικό ρόλο τον Ορέστη Μακρή. Όσο για το υπόλοιπο καστ, ήταν βέβαιος ότι θα αποδώσει αφού ο Φωτόπουλος, η Βασιλειάδου, ο Χριστοφορίδης και ο Φέρμας είχαν ήδη αποδείξει την αξία τους στην εταιρία, ενώ για την Δάφνη Σκούρα θεωρούσε ότι της ταιριάζει γάντι ο ρόλος της μάνας. Ο μόνος που ήταν άγνωστο αν θα ταιριάξει ήταν ο Ντίνος Ηλιόπουλος που θα έκανε το παρθενικό του ντεμπούτο σε ταινία της Φίνος Φιλμ. Η υπόθεση άγγιζε ένα ευαίσθητο κοινωνικό θέμα για την εποχή – την ύπαρξη παιδιού εκτός γάμου – σε μια Ελλάδα που προσπαθούσε να ορθοποδήσει και να βγει από τα στενά όρια του συντηρητισμού της.
Οι δύο φίλοι και συνεργάτες δίνουν τα χέρια, δίχως βέβαια να μπορούν να φανταστούν ότι η ταινία αυτή θα αποτελούσε μια από τις καλύτερες ηθογραφίες της ελληνικής κινηματογραφίας μέχρι σήμερα.
Στις 3 Νοεμβρίου 1952, ο «Γρουσούζης» κάνει πρεμιέρα και αποθεώνεται. Ο ρεαλισμός και το μεγαλείο ψυχής του Μακρή, σε συνδυασμό με τα εξωτερικά γυρίσματα στα γραφικά σοκάκια της Πλάκας και την μαγική μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, κάνει τους κριτικούς της εποχής να πουν «μια σκηνοθετική, τεχνική και υποκριτική επιτυχία!». Η πραγματική επιτυχία της ταινίας όμως είναι ότι 72 χρόνια αργότερα συζητιέται ακόμα, παρότι έχει να προβληθεί δεκαετίες αφού το αρνητικό της ήταν προβληματικό και δεν μπόρεσε ποτέ να ψηφιοποιηθεί».