Παγκόσμια θλίψη έχει προκαλέσει ο θάνατος του Κουίνσι Τζόουνς, στα 91 του χρόνια. Ο θρύλος της μουσικής, ο παραγωγός του Μάικλ Τζάκσον, είναι εκείνος που έβγαλε τα μεγαλύτερα αστέρια της ποπ και σίγουρα, του χρωστάνε την καριέρα τους.
Η Νάνα Μούσχουρη έχει να θυμάται πως ο σχεδόν συνομήλικός της, Κουίνσι Τζόουνς με την ορμή της νιότης και τον ενθουσιασμό της δημιουργίας, διέκρινε το ξεχωριστό ταλέντο του νεαρού κοριτσιού από την Ελλάδα. Ήταν το 1960 στο Φεστιβάλ Μεσογειακού Τραγουδιού στη Βαρκελώνη, όπου η Μούσχουρη κερδίζει το πρώτο βραβείο με το τραγούδι τού Κώστα Γιαννίδη «Ξύπνα αγάπη μου», που αποτέλεσε και το μουσικό διαβατήριο για τη διεθνή καριέρα της.
Εκεί την ακούει ο Κουίνσι Τζόουνς, ο οποίος στέλνει την Ελληνίδα τραγουδίστρια στο αφεντικό της δισκογραφικής εταιρείας «Mercury», Ιρβινγκ Γκριν. Για να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα επιλέγει ως ηχολήπτη τον Φιλ Ραμόν, συνεργάτη της Μπάρμπρα Στράιζαντ και του Φρανκ Σινάτρα.
Το άλμπουμ κυκλοφορεί με τον τίτλο «Το κορίτσι από την Ελλάδα» («The girl from Greece sings») και ξαφνιάζει θετικά το κοινό και γνωρίζει επιτυχία. Ο Κουίνσι Τζόουνς, μάλιστα, συμβουλεύει τη Νάνα Μούσχουρη πως: «Μόνο όταν τραγουδάς σωστά τη γλώσσα, βγαίνει η αληθινή συγκίνηση».
Η Νάνα Μούσχουρη έχει εξομολογηθεί για εκείνη τη μοναδική εμπειρία: «Τις τρεις πρώτες εβδομάδες τριγύριζα στη Νέα Υόρκη όλη την ημέρα για να γνωρίσω την πόλη, τους ανθρώπους της και τη νυχτερινή ζωή του Χάρλεμ, με τους αγαπημένους μου τραγουδιστές και μουσικούς: Ελα Φιτζέραλντ, Σάρα Βον, Ντίνα Ουάσινγκτον, Ντιουκ Ελινγκτον, Λούις Αρμστρονγκ, Μάιλς Ντέιβις, Λένα Χορν και άλλους. Όταν ρωτούσα τον Κουίνσι πότε θα τραγουδήσω, μου απαντούσε: “Take it easy, baby, you are in the Βig Αpple, have fun and learn”… Οι μέρες που πέρασα στο στούντιο ήταν αφάνταστα δημιουργικές. Δεν καταλάβαινα τον χρόνο που περνούσε, τραγουδούσα 12 ώρες, και αφού τρώγαμε βιαστικά ένα χάμπουργκερ, πήγαινα να κοιμηθώ για να ξεκουράσω τη φωνή μου».
Και είχε προσθέσει για τον Κουίνσι Τζόουνς: «Αργότερα, περπατώντας στο έρημο Broadway οι δύο μας με μπέργκερ στο χέρι, μου είπε : Aν υπάρχει κάποια αμφιβολία θα έρθω να το διορθώσουμε στο Παρίσι. Μετά από περίπου ένα μήνα ήρθε στο Παρίσι για ακρόαση. Μπήκαμε στούντιο για κάποιες μικρές αλλαγές. Ήταν κατενθουσιασμένος σε σημείο που επηρέασε όλο τον κόσμο. Σπάνια έβλεπες έναν παραγωγό να δείχνει τόση χαρά από ικανοποίηση». Μάλιστα, την αποκαλούσε χαϊδευτικά «Nanaki».