H πιο κρύα πόλη του κόσμου που το θερμόμετρο τον χειμώνα φτάνει τους -50 βαθμούς Κελσίου είναι η μικρή πόλη Oymyakon στη Ρωσία η οποία θεωρείται το πιο κρύο μέρος του κόσμου όπου μένουν μόνιμα άνθρωποι, με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται περίπου στους -50 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα, ενώ έχουν φτάσει μέχρι και τους -71,6 βαθμούς το 1924!
Η πόλη έχει περίπου 300.000 κατοίκους και οι θερμοκρασίες τον χειμώνα είναι περίπου στους -34,5 βαθμούς Κελσίου. Πώς αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι το κρύο; “Με Russki chai, δηλαδή ρωσικό τσάι, το οποίο για εκείνους σημαίνει ότι και η βότκα! Πολλές φορές βάζουν και λίγο αλκοόλ μέσα!”.
Η πόλη είναι πλούσια χάρη στο εμπόριο διαμαντιών που ανθεί στο κοντινό Yakutsk. “Οι επιπτώσεις του Ψυχρού Πολέμου ήταν πιο ήπιες στις περιοχές αυτές κι έτσι οι κάτοικοι της πόλης αυτής είναι πιο ανοικτοί από τους υπόλοιπους Ρώσους και δεν κουβαλούν την πληγωμένη περηφάνεια μιας αυτοκρατορίας που χάθηκε”, σχολιάζει ο Amos Chapple φωτογράφος που έμεινε καιρό στην περιοχή προκειμένου να απαθανατίσει τη ζωή σε τέτοιες καιρικές συνθήκες.
Το παγωμένο Oymyakon
Από την πόλη Yakutsk μπορείς να πας στο Oymyakon. Χρειάζονται δύο μέρες για να φτάσει κανείς εκεί οδηγώντας σε έναν απομονωμένο και παγωμένο δρόμο. Ο Chapple βρήκε αρχικά κάποιον που τον πήρε μαζί του μέχρι τα μισά του δρόμου όπου και εγκλωβίστηκε για δύο μέρες!
Επειδή τα αυτοκίνητα σε αυτές τις θερμοκρασίες δεν πρέπει να σβήνουν ποτέ, τα βενζινάδικα παραμένουν ανοικτά 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. “Οι εργαζόμενοι σε αυτά τα απομονωμένα βενζινάδικα εργάζονται επί δύο εβδομάδες και μετά έχουν ρεπό για άλλες δύο”, αποκάλυψε ο φωτογράφος.
Ο Chapple αποκλείστηκε επί δύο μέρες σε έναν μικροσκοπικό και απομονωμένο ξενώνα γνωστό και ως “Cafe Cuba”. Έτρωγε σούπα από τάρανδο και έπινε ζεστό τσάι, περιμένοντας το επόμενο αυτοκίνητο που θα τον μετέφερε στον προορισμό του.
Το μνημείο της κομμουνιστικής εποχής, κοντά στην είσοδο της πόλης, μαρτυρά τη χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στο χωριό το 1924. Η πινακίδα γράφει “Oymyakon, ο Πόλος του Ψύχους”.
Η ζωή στο πολικό ψύχος
Σήμερα η μέση θερμοκρασία της πόλης κυμαίνεται στους -50°C τους χειμερινούς μήνες. Στη διάλεκτο που μιλούν στη Σιβηρία η λέξη Oymyakon σημαίνει “νερό που δεν παγώνει” αν το πιστεύετε. Λέγεται ότι αναφέρεται στις θερμές πηγές της πόλης τις οποίες επισκέπτονταν παλαιότερα οι κτηνοτρόφοι τάρανδων.
Όταν βρέθηκε στην πόλη ο Chapple αιφνιδιάστηκε από τις ακραίες θερμοκρασίες. “Θυμάμαι ότι ένιωθα ότι το κρύο μου άρπαζε στην κυριολεξία τα πόδια. Το άλλο που δεν περίμενα ήταν ότι κάποιες φορές το σάλιο μου πάγωνε και γινόταν σαν βελόνες που μου τρυπούσαν τα χείλη”, σχολίασε, συμπληρώνοντας: “το να περάσεις μια ολόκληρη μέρα σε αυτές τις θερμοκρασίες είναι εξοντωτικό”.
Ακόμη και η χρήση της φωτογραφικής μηχανής ήταν δύσκολη. “Η παγωμένη μας ανάσα ήταν πυκνή σαν καπνός από πούρο και ήμουν αναγκασμένος να κρατάω την αναπνοή μου όταν τραβούσα φωτογραφίες”, σημείωσε ο Chapple. “Το να εστιάσω επίσης ήταν δύσκολο καθώς το κρύο πάγωνε τα μηχανικά μέρη της κάμερας”.
Το απόλυτα παγωμένο έδαφος στην περιοχή καθιστά αδύνατη τη μεταφορά σωλήνων μέχρι το σπίτι. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούν μικρά χτίσματα έξω από το σπίτι, ως τουαλέτα. “Το να τρέχεις μέχρι την τουαλέτα έξω από το σπίτι είναι βασανιστικό”, τόνισε ο φωτογράφος.
Καθημερινές δυσκολίες & συνήθειες
Επειδή το έδαφος είναι παγωμένο, οι κάτοικοι δεν μπορούν να φυτέψουν λαχανικά και έτσι οι ζουν από την κτηνοτροφία και τις δημοτικές εργασίες, όπως οι μονάδες θέρμανσης της πόλης. Οι κάτοικοι τρέφονται κυρίως με κατεψυγμένα ωμά ψάρια και κρέας, για να μπορούν να αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ ολόκληρος ο χειμώνας περνά με ζεστές κρεατόσουπες.
Είτε το πιστεύετε είτε όχι όταν έρχεται το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες είναι σχετικά καλές. Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ είναι οι 35 βαθμοί Κελσίου. Ωστόσο, οι καλοκαιρινοί μήνες διαρκούν λίγο και ο χειμώνας μοιάζει αιωνιότητα….
Δείτε επίσης