Αφήνοντας πίσω τον παλιό μας εαυτό
Πόσες φορές λέτε πως δεν σας φτάνει το εικοσιτετράωρο και θα θέλατε η ημέρα να είχε περισσότερες ώρες για να τελειώσετε όσα θα θέλατε και δεν προλαβαίνετε; Πόσες φορές ακολουθείτε ένα γεμάτο πρόγραμμα και στο τέλος της ημέρας νιώθετε άδειοι;
Μήπως αναλώνεστε σε ασήμαντα πράγματα όταν δεν αφιερώνετε ούτε λίγο χρόνο στον εαυτό σας; Μήπως λειτουργείτε απλά από συνήθεια με άσκοπους περισπασμούς, δικαιολογίες και χωρίς ουσιαστικό προγραμματισμό, στόχους και εξέλιξη; Μήπως στην πραγματικότητα φοβάστε την αλλαγή και να σπάσετε το καλούπι σας;
Κάπου ανάμεσα σε αυτά τα ερωτήματα κρύβονται και οι απαντήσεις, σύμφωνα με «Το Κλάμπ των 5π.μ.» του Robin Sharma. O Σάρμα εξιστορώντας τον τρόπο που οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται και λειτουργούν πριν τολμήσουν τη μεγάλη αλλαγή, αναπτύσσει τη θεωρία για το πώς μια απλή συνήθεια όπως η ώρα και ο τρόπος που ξυπνάμε και ξεκινάμε την ημέρα μας, μπορεί να επηρεάσει ολοκληρωτικά την ύπαρξη και την εξέλιξή μας.
Να αφήσουμε τον παλιό εαυτό μας και να υιοθετήσουμε τον καλύτερο, αναπτύσσοντας την εσωτερική δύναμή μας.
Ο Σάρμα προτείνει πως η ιδανική ώρα για να ξεκινάμε κάθε ημέρα μας είναι να σηκωνόμαστε στις 5πμ, πριν την ανατολή του ήλιου. Σίγουρα αρκετοί πανικοβάλλεστε και μόνο με την ιδέα του τόσο πρωινού ξυπνήματος. Διαβάζοντας όμως το βιβλίο θα βρούμε αναλυτικούς τρόπους προετοιμασίας και υιοθέτησης αυτής της συνήθειας με σκοπό τη βελτίωση της ζωή μας, συνειδητοποιούμε πως τελικά ίσως και δεν έχει απόλυτη σημασία αν θα καταφέρουμε να χτυπάει αυστηρά το ρολόι στις 5 ή λίγο αργότερα.
Σημασία έχει να ξεκινάμε την ημέρα σας από νωρίς, καθιερώνοντας ως συνήθεια να αφιερώνουμε λίγο χρόνο, ιδανικά ως και μια ώρα, στον εαυτό μας για υπενθύμιση των στόχων μας αλλά και για να συνειδητοποιούμε τις πραγματικές μας ανάγκες.
Χρειαζόμαστε αυτή τη “δική” μας ώρα στην αρχή κάθε ημέρας με το εφόδιο της πρωινής μεγαλοφυΐας και με ηρεμία, ησυχία, μοναχικότητα για να εμπνευστούμε και να δημιουργήσουμε τις “μεγάλες ιδέες” για την αριστεία και την πρόοδο μας.
Με τη συνέπεια μας, λοιπόν, χωρίς δικαιολογίες αποφυγής, ακόμα και σε μια τόσο απλή συνήθεια είναι αρκετό για να αναπτύξουμε ουσιαστικά την παραγωγικότητά μας και να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας. Φαντάζει ίσως δύσκολο, όπως άλλωστε κάθε αλλαγή, αλλά με την επιμονή και τη συνεχή εξάσκηση, ο στόχος επιτυγχάνεται, η συνήθεια καθιερώνεται και παίρνει τελικά τη μορφή της κανονικότητας.
Κάθε αλλαγή και καθετί διαφορετικό φυσικά και μας φοβίζει και μας οδηγεί να ακούμε το συναίσθημα και όχι τη λογική, να καταλήγουμε στο εύκολο και όχι στο πιο απαιτητικό και παραγωγικό. Και έτσι υποχωρούμε και χάνουμε τον δρόμο προς τον στόχο που θα μας χαρίσει επιτυχία και ευτυχία. Γιατί όμως να περνάει η ζωή έτσι ανούσια και μη παραγωγικά;
Γιατί να παγιδευόμαστε σε υποκρισίες και υλική ικανοποίηση; Γιατί να μην τολμήσουμε να αλλάξουμε, να βελτιωθούμε και τελικά να γίνουμε πιο επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι, γεμάτοι υγεία- ψυχική και σωματική; Γιατί να μην αναζητήσουμε την αληθινή δύναμη που υπάρχει στην προσωπική μας αριστεία και στην επαγγελματική ικανότητά, και όχι στα υλικά , όπως νομίζουμε και για την απόκτηση των οποίων αγωνιζόμαστε;
Πριν από αυτό το βιβλίο δεν ξέρω πόσες φορές και αν έτυχε ή όχι να κάνουμε όλες αυτές τις σκέψεις για τη ζωή και την ανάπτυξη της αποδοτικότητας, της αυτοπεποίθησης και της λάμψης μας που μας οδηγούν στην ψυχική γαλήνη της κατάκτησης της κορυφής, αλλά ήρθε η ώρα!
Ο Σάρμα μέσα από το Κλάμπ των 5 π.μ. μας δίνει την αφορμή, την ευκαιρία και τον τρόπο για να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας από την αρχή… Και κάθε αρχή και δύσκολη αλλά στο τέλος το αποτέλεσμα μας επιβραβεύει.
Έχετε αρχίσει να το σκέφτεστε; Και αναρωτιέστε πώς ξεκινάμε την αλλαγή; Πολύ απλά και εύκολα, ξεκινώντας την πρώτη σελίδα αυτού του βιβλίου! Και κάπως έτσι ίσως αλλάξει ο κόσμος, η κοινωνία, εμείς και η ζωή μας. Γιατί τα βιβλία μπορούν τελικά να αλλάξουν και τη ζωή μας!
Καλή ανάγνωση και καλή επιτυχία σε κάθε σας αλλαγή!
Ήβη Μπελέση, owner & Chief Editor του businessmum.gr
Ανακαλύψτε το βιβλίο του Ρόμπιν Σάρμα και μπείτε κι εσείς στο Κλαμπ των 5 π.μ.
Photo cover:pexels.com/trinitykubassek
Πηγή: https://blog.dioptra.gr/2020/03/16/sharma-vivlio/
Διαβάστε επίσης: