Search
Close this search box.

Τα πέντε σημάδια του τοξικού γονιού

Συχνά όταν σκεφτόμαστε την κακοποίηση, σκεφτόμαστε ξυλοδαρμούς ή άλλες μορφές σωματικής βίας. Αλλά η συναισθηματική κακοποίηση είναι εξίσου επιβλαβής, αν όχι περισσότερο, από πολλές απόψεις. Η τοξική ανατροφή των παιδιών είναι πιο βαθιά από όσο φαίνεται, γι’ αυτό προσέξτε να μην γλιστρήσετε σε έναν κύκλο τοξικής ανατροφής χωρίς να το καταλάβετε. 

Εδώ είναι τα 5 σημάδια του τοξικού γονιού

1. Δεν επιτρέπετε στο παιδί σας να έχει τις δικές του απόψεις

Τα παιδιά είναι αυτόνομα άτομα, με τη δική τους δράση, τις δικές τους πεποιθήσεις και τις δικές τους σκέψεις. Αν και θέλετε να συμφωνούν μαζί σας, είναι καλύτερο να μην επιβάλλετε τις πεποιθήσεις και τις απόψεις τους. Πρώτον, δεν μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεται ή αισθάνεται κάποιος. Δεύτερον, το να απαιτείς να συμφωνεί μόνο μαζί σου και να μην σκέφτεται ποτέ μόνος του είναι έλεγχος και χειραγώγηση, κάτι που είναι εντελώς τοξικό.

2. Κατά τη διάρκεια των καβγάδων, αναστατώνετε το παιδί σας

Ως γονείς, ο ρόλος μας είναι να ενεργούμε ως ενήλικες, όχι να χαμηλώνουμε τον εαυτό μας στο επίπεδο του παιδιού. Ανεξάρτητα από το πόσο αναστατωμένοι είστε κατά τη διάρκεια ενός καυγά ή όταν τον επιλέγετε, ΠΟΤΕ δεν πρέπει να κοροϊδεύετε ή να ανταγωνίζεστε το παιδί σας.

3. Ελέγχετε κάθε κίνηση του παιδιού σας

Νομίζω ότι ορισμένοι γονείς ελέγχουν τα παιδιά τους επειδή θέλουν το καλύτερο για αυτά, αλλά αυτό δεν το κάνει καλύτερο. Αν και είναι ένα πράγμα να πείτε στο παιδί σας τι να κάνει, δεν μπορείτε να το παρακολουθείτε ή να αρνηθείτε να του δώσετε οποιαδήποτε εξουσία πάνω στο σώμα ή τη ζωή του.

4. Ζείτε μέσα από το παιδί σας

Συχνά, οι τοξικοί γονείς ζουν τα ανεκπλήρωτα όνειρά τους μέσω των παιδιών τους. Για παράδειγμα, κάποιος που πάντα ήθελε να γίνει δικηγόρος ή γιατρός μπορεί να αναγκάσει το παιδί του να πάει στη νομική ή την ιατρική, αντί να του επιτρέψει να αναπτύξει τους δικούς του στόχους και φιλοδοξίες.

5. Αντί να επικυρώνετε τα συναισθήματα του παιδιού σας, το κοροϊδεύετε

Τα παιδιά εξαρτώνται από τους γονείς τους για τη συναισθηματική τους υποστήριξη. Είναι δουλειά μας να τα βοηθήσουμε να μάθουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και όταν τα κοροϊδεύουμε και τα ακυρώνουμε, καταστρέφουμε τη λογική τους.

Photo cover:pixabay.com/Inactive account – ID 28703/hands

Διαβάστε επίσης:

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα