Search
Close this search box.

Ποια είναι η οργάνωση Nihon Hidankyo που πήρε το Νόμπελ Ειρήνης

Το Νόμπελ Ειρήνης 2024 πήγε στην οργάνωση Nihon Hidankyo, και είναι μία βράβευση που μας αφορά όλους. Ωστόσο, με την ανακοίνωση της νικήτριας, πολλοί ήταν εκείνοι που έψαξαν να βρούνε ποια είναι η οργάνωση που πήρε το βαρύτιμο Νόμπελ και ειδικά σε μία περίοδο που ο πλανήτης πλήττεται από πολέμους, με τα μάτια όλων να είναι στραμμένα στη Μέση Ανατολή που φλέγεται και τον φόβο του πυρηνικού πολέμου να είναι πιο μεγάλος από ποτέ.

Η Nihon Hidankyo είναι γνωστή ως «Ιαπωνική ομοσπονδία παθόντων από ατομικές βόμβες και βόμβες υδρογόνου» (Japan Confederation of A- and H-Bomb Sufferers Organizations). Η οργάνωση αυτή, που εκπροσωπεί τους επιζώντες των πυρηνικών επιθέσεων στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, έχει αγωνιστεί για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, ενώ με τη βράβευσή της αναγνωρίζεται η δέσμευσή της στη διάδοση των προσωπικών μαρτυριών των «hibakusha» (επιζώντων), αναδεικνύοντας την τραγική πραγματικότητα του πυρηνικού πολέμου.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης, Τοσιγούκι Μιμάκι, επισήμανε ότι, παρά τη φθορά του χρόνου και την απώλεια πολλών επιζώντων, οι εναπομείναντες επιμένουν στο μήνυμά τους: τα πυρηνικά όπλα πρέπει να εξαφανιστούν, πριν είναι πολύ αργά για όλους.

Η Nihon Hidankyo έχει παραρτήματα σε όλη την Ιαπωνία, «είμαστε μια οργάνωση τα μέλη της οποίας έχουν μέσο όρο ηλικίας περίπου τα 85. Ελπίζω πως η επόμενη γενιά και το κοινό γενικότερα θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στον ακτιβισμό για την ειρήνη, για μια ειρήνη χωρίς πυρηνικά», δήλωσε ο Μιμάκι.

«Η Hibakusha τιμάται με το Βραβείο Ειρήνης για τις προσπάθειές της να επιτευχθεί ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα και γιατί κατέδειξε, μέσω μαρτυριών, πως τα πυρηνικά όπλα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ.

«Η Hibakusha μας βοηθά να περιγράψουμε το απερίγραπτο, να σκεφθούμε το αδιανόητο, και με κάποιον τρόπο να αντιληφθούμε τον αδιανόητο πόνο και την οδύνη που προκάλεσαν τα πυρηνικά όπλα», ανέφερε επίσης η Επιτροπή.

Η Nihon Hidankyo, από την ίδρυσή της το 1956, δίνει έναν σημαντικό αγώνα για την αποπυρηνικοποίηση και την υπεράσπιση των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων των επιζώντων των ατομικών βομβών. Με φόβο την εξάπλωση της πυρηνικής απειλής από υπερδυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, αλλά και με τη διαρκή ανάπτυξη προγραμμάτων πυρηνικών όπλων σε χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, η αποστολή αυτής της οργάνωσης παραμένει -δυστυχώς- επίκαιρη.

«Θα ήταν μια μεγάλη δύναμη να πούμε στον κόσμο πως η κατάργηση των πυρηνικών όπλων μπορεί να επιτευχθεί», είπε ο επικεφαλής της Nihon Hidankyo, Τοσιγούκι Μιμάκι, σε συνέντευξη Τύπου. «Τα πυρηνικά όπλα θα πρέπει απολύτως να καταργηθούν», είπε.

Ο Μαμάκι δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους, με δάκρυα στα μάτια, πως δεν είχε «ποτέ φανταστεί» ότι θα μπορούσε να βραβευθεί η οργάνωσή του. «Δεν είχα ποτέ φανταστεί πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί», είπε και πρόσθεσε: «κάποιος είπε πως, χάρη στα πυρηνικά όπλα, η ειρήνη θα διατηρηθεί σε όλο τον κόσμο. Όμως τα πυρηνικά όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες».

«Και για παράδειγμα, αν η Ρωσία τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ουκρανίας, και το Ισραήλ εναντίον της Γάζας, αυτό δεν θα σταματήσει εκεί. Οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να το συνειδητοποιήσουν», επέμεινε.

«Στη Γάζα, παιδιά μέσα στα αίματα στην αγκαλιά των γονιών τους. Είναι όπως στην Ιαπωνία πριν από 80 χρόνια», τόνισε.

Η οργάνωση καταγράφει χιλιάδες προσωπικές μαρτυρίες επιζώντων, που περιγράφουν όχι μόνο τη σωματικά αλλά και τα ψυχικά τραύματα από τις επιθέσεις στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Το γεγονός ότι περίπου 114.000 «hibakusha» παραμένουν σήμερα εν ζωή, η πλειονότητα των οποίων είναι άνω των 80 ετών, κάνει τη φωνή τους ακόμα πιο επιτακτική στο να ακουστεί.

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα