Search
Close this search box.

Αναίς Νιν: “Η μόνη ανωμαλία είναι η ανικανότητα να ερωτευθείς”

Πόσο λάθος είναι για μια γυναίκα να περιμένει έναν άντρα να φτιάξει τον κόσμο που θέλει, αντί να τον δημιουργήσει μόνη της.

Δεν θέλω να είμαι μια απλή τουρίστρια στον κόσμο των εικόνων, απλά να τις βλέπω να περνούν χωρίς να τις ζω, χωρίς να τους κάνω έρωτα, χωρίς να τις κατέχω ως μόνιμη πηγή χαράς και έκστασης.

Ταξιδεύουμε, κάποιοι από εμάς για πάντα, αναζητώντας άλλες πολιτείες, άλλες ζωές, άλλες ψυχές.

Μην ψάχνεις το γιατί -στην αγάπη δεν υπάρχει γιατί ούτε λογική ούτε εξήγηση ούτε λύση.

Τα πράγματα δεν τα βλέπουμε όπως είναι, τα βλέπουμε όπως εμείς είμαστε.

Η ζωή συρρικνώνεται ή μεγεθύνεται ανάλογα με το θάρρος του καθενός.

Το σεξ δεν ευδοκιμεί στη μονοτονία. Χωρίς αίσθημα, ανακαλύψεις, παραξενιές, δεν υπάρχουν εκπλήξεις στο κρεβάτι. Το σεξ πρέπει να ανακατεύεται με δάκρυα, γέλια, λέξεις, υποσχέσεις, σκηνές, φθόνο, ζήλια, όλα τα καρυκεύματα του φόβου, των μακρινών ταξιδιών, των καινούριων προσώπων, μυθιστορήματα, ιστορίες, όνειρα, φαντασιώσεις, μουσική, χορό, όπιο, κρασί.

Κάθε φίλος αντιπροσωπεύει έναν κόσμο που δεν υπήρχε πριν. Όταν συναντάμε τον φίλο, ο κόσμος γεννιέται.

Και η μέρα έρχεται που ο κίνδυνος να παραμείνουμε κλεισμένοι στο μπουμπούκι είναι πολύ πιο επώδυνος από το ρίσκο που απαιτείται για να ανθίσουμε.

Η μόνη ανωμαλία είναι η ανικανότητα να ερωτευθείς.

Αυτός δεν χρειάζεται όπιο. Έχει το χάρισμα της ονειροπόλησης.

Πέταξε τα όνειρά σου στο άπειρο σαν χαρταετό, και δεν ξέρεις τι θα φέρουν πίσω, μια καινούργια ζωή, έναν καινούργιο φίλο, μια καινούργια αγάπη ή μια καινούργια χώρα.

Η χειρότερη στιγμή των ανθρώπων είναι όταν ανακάλυπταν ότι είναι κύριοι της τύχης τους. Δεν ήταν πια θέμα καλής ή κακής τύχης. Όταν δεν μπορούσαν πια να κατηγορήσουν τη μοίρα, απελπιζόντουσαν.

Αναβάλλω τον θάνατο ζώντας, υποφέροντας, κάνοντας λάθη, ρισκάροντας, δίνοντας, χάνοντας.
Η Αναΐς Νιν ήταν  γεννημένη σε μια οικογένεια καλλιτεχνών, η Γάλλο – Κουβανή συγγραφέας, Angela Anais Juana Antolina Rosa Edelmira Nin y Culmell, ευρέως γνωστή ως Αναΐς Νιν, δε θα μπορούσε φυσικά να ξεφύγει από τα δίχτυα της Τέχνης και της δημιουργικότητας. Ανακάλυψε το πάθος της για τη συγγραφή σε αρκετά νεαρή ηλικία. 

 Η γραφή της ώριμης περιόδου της θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ρηξικέλευθη, καθώς αποτύπωνε με γλαφυρό τρόπο τη σκανδαλώδη ερωτική ζωή της, στη μορφή ημερολογίου. Έγραφε δίχως περιορισμούς και ηθικούς φραγμούς. Κατέκτησε το χώρο της πεζογραφίας, γράφοντας σύντομες ιστορίες και ερωτική λογοτεχνία. Κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα αποτελούσε η αυτοβιογραφική διάθεση των ιστοριών της.  Πρόκειται για μια γυναίκα που έζησε τη ζωή στο έπακρο. Μια ζωή ελεύθερη, αλλά και με πάθη.
Άφησε την τελευταία της πνοή στο Λος Άντζελες, στις 14 Ιανουαρίου του 1977.

Από την Κάλι Παπαχρήστου

Photo cover:pixabay.com/geralt/abstract

Διαβάστε επίσης:

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα