Επειδή το Μπαλί, – είκοσι συνεχή χρόνια που ζω εδώ-, συνεχώς εξελίσσεται και αλλάζει, και ακόμα και για τουρίστες που μπορεί να το είχαν επισκεφτεί πριν δέκα χρόνια, σήμερα θα δουν ένα άλλο νέο Μπαλί, σκέφτηκα να γράψω ένα νέο τουριστικό οδηγό, με τα νέα δεδομένα για το «Νησί των Θεών»,
όπως αποκαλούν παγκοσμίως το Μπαλί.
Στο Μπαλί η ζωή δεν σταματάει ποτέ. Έχει τουρισμό δώδεκα μήνες τον χρόνο, που απλά χωρίζεται σε low, high και peak seasons και σε δυο περιόδους, των μουσώνων με τις τροπικές βροχές και την περίοδο με την παρατεταμένη ηλιοφάνεια και την λιγότερη υγρασία. Η θερμοκρασία όλο τον χρόνο κυμαίνεται μεταξύ 24 και 33 βαθμούς Κελσίου και το πως αισθανόμαστε την ζέστη παίζει ρόλο η υγρασία αν είναι χαμηλή η υψηλή. Καλύτερη περίοδος χωρίς βροχές και χαμηλότερη υγρασία είναι από αρχές Μαρτίου μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου. Από Οκτώβριο μέχρι Μάρτιο έχει τροπικές βροχές, αλλά πάντα είναι σχετικό αυτό στα τροπικά. Δεν σημαίνει ότι βρέχει όλη μέρα, η ότι δεν υπάρχουν μέρες και εβδομάδες συνεχής ηλιοφάνειας, απλά έχει ένα μικρό ρίσκο. Αυτό δεν αλλάζει βέβαια την επισκεψιμότητα, αν σκεφτείτε ότι το τουριστικό Peak της χρόνιας είναι από 20 Δεκεμβρίου μέχρι 4 Ιανουαρίου, τα δικά μας Χριστούγεννα και η αλλαγή του χρόνου
Δυο βασικοί κανόνες για ένα ταξίδι στο Μπαλί είναι ότι , δεν αρκούν 6-7 μέρες. Είναι ένα μεγάλο νησί με πάρα πολλά πράγματα να δει και να κάνει κάποιος. Στο Μπαλί θέλεις τουλάχιστον 10-12 μέρες, για να πάρεις μια γεύση από το νησί. Επίσης δεν επιλέγουμε ποτέ πακέτα ταξιδιών.
Όσοι έρχονται με πακέτα ταξιδιών βλέπουν άλλο Μπαλί . Ακούγονται φτηνά, αλλά είναι μακριά από τις καλές τουριστικές περιοχές, το «πακέτο» δεν θα μάθει ποτέ για κάποιες περιοχές εστιατόρια, day beach clubs, μπουτίκ,
είναι μεγάλες οι αποστάσεις και υπάρχουν μεγάλες χρεώσεις σε διατροφή μέσα στο ξενοδοχείο, γιατί απλά στα ξενοδοχεία που πάνε τα πακέτα ταξιδιών, δεν έχεις πολλές επιλογές να κινηθείς μόνος σου, συν ότι θα σε χρεώνουν ότι θέλουν οι οδηγοί και τα ταξί που θα σου βρίσκουν τα ξενοδοχεία
Την εποχή του διαδικτύου , είναι πολύ εύκολο να κάνετε την έρευνα σας και να κλείσετε μόνοι σας διαμονή στην κατάλληλη περιοχή για εσάς.
Κάπου εδώ να πούμε ότι, το Μπαλί είναι για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια. Αν θέλεις κοσμική ζωή έχει από τα καλύτερα Beach Clubs στον κόσμο. Εστιατόρια επίσης. Αν σου αρέσει η ησυχία και η φύση, είναι ο παράδεισος. Επίσης αν σου αρέσουν οι περιπέτειες, ράφτινγκ, κολύμπι με δελφίνια, τουρ μέσα στην ζούγκλα με τζιπ, υπέροχους ζωολογικούς κήπους, εδώ θα τα βρεις όλα αυτά. Αν είσαι vegan αγαπάς την γιόγκα και τον διαλογισμό, εδώ μαζεύονται όλοι οι λάτρεις για αυτά από όλο τον πλανήτη.
Το κόστος της διαμονής είναι σχετικό. Μπορείς να κλείσεις δωμάτιο με 20-30 ευρώ την ημέρα, σε συγκρότημα με κοινή πισίνα, μπορείς να κλείσεις και με 70-100, μπορείς και με 1000 ευρώ την βραδιά.
Κόστος διατροφής: Μπορείς να φας με 5 ευρώ το άτομο σε
λόκαλ εστιατόρια μέχρι και με 300 δολάρια σε τοπ εστιατόρια πολυτελείας. Με 15 ευρώ το άτομο τρώς καλά σε δυτικό τουριστικό εστιατόριο. Το Μπαλί είναι για όλους.
Κάτι άλλο πολύ σημαντικό που πρέπει να δείτε πριν αποφασίσετε το ταξίδι είναι την περιοχή που θα μείνετε, που θα κάνετε την βάση σας. Αν είστε νέοι μέχρι 35 ετών και σας αρέσει η φασαρία και ο πολύ μοδάτος κόσμος με elegant γκλαμουρατα μαγαζιά, η περιοχή που έχει πλέον αναδειχτεί σε νέα τάση είναι η Canggu που βρίσκεται στον νότο και 40 λεπτά από το αεροδρόμιο. Αρνητικό της μόνο η κίνηση στους δρόμους. Αν είστε 35 και πάνω, πάντα προτείνω την περιοχή του Seminyak και του Petitenget. Πάλι στον νότο, πέντε χιλιόμετρα πριν την Canggu με εξαιρετικά Beach Clubs και εστιατόρια, αλλά χωρίς τον πανικό που γίνεται στην Canggu. Ακόμα μια ακόμα παραθαλάσσια καλή περιοχή είναι η ανερχόμενη Uluwatu, που τα συνδυάζει όλα.
Αν είστε λάτρεις της φύσης, της ησυχίας της ζούγκλας και της vegan και γιόγκα κουλτούρας, η κατάλληλη περιοχή για εσάς είναι η Ubud. Απλά η Ubud δεν έχει νυχτερινή ζωή, δεν έχει θάλασσα και είναι μακριά από τον νότο και τα ηλιοβασίλεματα του νότου. Προσωπικά αν είναι το πρώτο ταξίδι κάποιου στο Μπαλί, προτείνω να κάνει την βάση του στον νότο, να έχει την θάλασσα και τα μαγαζιά στα πόδια του, να έχει μικρές αποστάσεις να διανύσει και να κάνει και 2-3 οργανωμένα τουρ με αυτοκίνητο και οδηγό για να δει και το υπόλοιπο νησί.
Δεν χρειάζεται ειδικά εμβόλια, δεν υπάρχει μεγάλη εγκληματικότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παρατάμε τσάντες και κινητά όπου να ‘ναι και γενικότερα δεν νιώθεις ανασφάλεια. Ένα συν είναι, αν οδηγείτε το μηχανάκι, για κοντινές αποστάσεις, γιατί στα τουρ τα μακρινά θα πάτε με αυτοκίνητο και οδηγό.
Οι Μπαλινέζοι είναι πολύ ευγενικοί ανθρώποι, πάντα με το χαμόγελο και την ευγένεια, που συνέχεια θα τους βλέπετε να κάνουν τελετές σε ναούς, γιατί τα πάντα εδώ λειτουργούν γύρω από την Ινδουιστική θρησκεία, που είναι μια ανοιχτή θρησκεία, χωρίς μισαλλαδοξία, με λουλούδια, χρώματα και αρώματα και αυτή είναι το μυστικό του Μπαλί, που το κάνει μοναδικό.
Αυτά πιστεύω ότι είναι τα βασικά που πρέπει να γνωρίζει κάποιος. Για περισσότερα μην διστάσετε να με βρείτε στο Instagram και θα σας λύσω κάθε άλλη απορία @leo_spyrou
Λεωνίδας Σπύρου
Photo cover:pixabay.com/moritzklassen/bali
Διαβάστε επίσης: