Το Νεπάλ πέντε χρόνια αφού απαγόρευσε σε solo ορειβάτες να αναρριχηθούν στο Έβερεστ, επέκτεινε τον περιορισμό αυτό σε ολόκληρη τη χώρα.
Το Νεπάλ φιλοξενεί οκτώ από τα ψηλότερα βουνά του κόσμου, αλλά είναι επίσης γνωστό για τις όμορφες αγροτικές περιοχές πεζοπορίας του. Από εδώ και στο εξής, οι ταξιδιώτες που ελπίζουν να κάνουν πεζοπορία σε απομακρυσμένες περιοχές πρέπει να προσλάβουν έναν οδηγό με άδεια από την κυβέρνηση ή να συμμετάσχουν σε μια ομάδα.
Ενώ ο κλάδος της πεζοπορίας είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χρήματος της χώρας, το κόστος των αποστολών αναζήτησης και διάσωσης για πεζοπόρους που χάνονται μόνοι είναι εξίσου σημαντικό.
«Όταν ταξιδεύετε μόνοι σας, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης δεν υπάρχει κανείς να σας βοηθήσει», λέει στο CNN ο Mani R. Lamichhane, Διευθυντής του Συμβουλίου Τουρισμού του Νεπάλ. «Είναι εντάξει αν ταξιδεύουν στις πόλεις, αλλά στα απομακρυσμένα βουνά, η υποδομή δεν είναι επαρκής» και πρόσθεσε: «Όταν οι τουρίστες αγνοούνται ή βρίσκονται νεκροί, ακόμη και η κυβέρνηση δεν μπορεί να τους εντοπίσει επειδή έχουν ακολουθήσει απομακρυσμένες διαδρομές».
Εκτός από τις προκλήσεις που προκαλούνται όταν οι πεζοπόροι εξαφανίζονται σε αγροτικές περιοχές, ο Lamichhane λέει ότι οι ξεναγοί και οι εταιρείες χωρίς άδεια είναι επίσης ένα ζήτημα. Αυτές οι εταιρείες που δεν εγγράφονται στην κυβέρνηση δεν πληρώνουν φόρους και, ισχυρίζεται ο διευθυντής τουρισμού, αφαιρούν θέσεις εργασίας από τους ντόπιους.
«Υπήρξαν ορισμένες περιπτώσεις όπου η ένωση πεζοπορίας μας ζήτησε να σταματήσουμε αυτές τις μη εξουσιοδοτημένες πεζοπορικές επιχειρήσεις. Αυτό ήταν απαίτηση από τουριστικούς συλλόγους εδώ και καιρό», λέει.
Όσοι ανήκουν στην κοινότητα της αναρρίχησης και της πεζοπορίας έχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με τη νέα απόφαση.
Ο Ian Taylor, ιδιοκτήτης μιας αναγνωρισμένης εταιρείας ξεναγών με μακρά ιστορία στο Νεπάλ, λέει ότι η κίνηση είναι λογική καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιχειρούν δύσκολες αναρριχήσεις στο Νεπάλ. «Τα πράγματα έχουν αλλάξει δραστικά στην περιοχή με τα χρόνια», λέει στο CNN.
«Συνήθως έβλεπες μόνο έμπειρους πεζοπόρους και ορειβάτες στην περιοχή, πολλοί από αυτούς να ταξιδεύουν χωρίς οδηγούς και ήταν εντελώς αυτάρκεις» και συνεχίζει: «Ωστόσο, τώρα, υπάρχει πολύ μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που ταξιδεύουν στην περιοχή και περισσότεροι από αυτούς είναι τουρίστες, όχι πεζοπόροι. Δεν είναι αυτάρκεις στην ύπαιθρο και ως εκ τούτου χρειάζονται τη βοήθεια έμπειρων οδηγών».
Ο Τέιλορ προσθέτει ότι η κυβέρνηση του Νεπάλ δεν έχει την ικανότητα να ελέγχει κάθε αιτούντα βίζα ξεχωριστά, εξ ου και η απόφαση να θεσπίσει γενική απαγόρευση.
«Ως άνθρωπος που αγαπά τα βουνά και επισκέπτεται τις ορεινές περιοχές του κόσμου, είναι εξαιρετικά απογοητευτικό που έφτασε σε αυτό», συνεχίζει ο Taylor. «Ποτέ δεν θέλουμε να δούμε την πρόσβαση των ανθρώπων στα βουνά περιορισμένη. Ωστόσο, η κατάσταση στο Νεπάλ είναι πολύ μοναδική και πρέπει να γίνουν αλλαγές».
Δείτε επίσης