Search
Close this search box.

Μίμης Πλέσσας: Τον έχασε η επιστήμη, τον κέρδισε η μουσική

«Ορφάνεψε» το ελληνικό τραγούδι με το φευγιό του Μίμη Πλέσσα. Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης πέθανε σήμερα, σε ηλικία κοντά 100 ετών, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη, καθώς υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της ελληνικής μουσικής.

Ο Μίμης Πλέσσας υπήρξε μία μουσική ιδιοφυΐα, χαρίζοντας αθάνατες στον χρόνο νότες. Όμως, αλήθεια, ποιος γνωρίζει πως εκτός από μουσικός υπήρξε και ένας εξαιρετικά καταρτισμένος επιστήμονας; Ο Πλέσσας είχε πάθος για τη χημεία και ήταν τόσο μεγάλο, που τον οδήγησε σε μια εξαιρετική ακαδημαϊκή πορεία προτού πάρει την απόφαση να αφοσιωθεί πλήρως στη μουσική.

Ο Δημήτριος (Μίμης) Πλέσσας γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1924 και αφού ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του στο Λεόντειο Λύκειο, ανακοίνωσε στη μητέρα του ότι ήθελε να γίνει… μουσικός. Η αντίδρασή της ήταν χαρακτηριστική: «Γούρλωσε τα μάτια της και μου είπε “ευχή και κατάρα να μη γίνεις ποτέ μουσικάντης!”» είχε διηγηθεί αργότερα ο ίδιος. Έτσι, αποφάσισε να ακολουθήσει το επιστημονικό μονοπάτι, αν και η μουσική παρέμενε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του.

Σπούδασε Χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποφοιτώντας με «λίαν καλώς» και «άριστα», παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Παράλληλα με τις σπουδές του, έπαιζε μουσική τα βράδια για να συντηρήσει την οικογένειά του, η οποία είχε καταστραφεί οικονομικά κατά την περίοδο της Κατοχής. Τα χέρια του μάτωναν από τις πολλές ώρες στο πιάνο, όμως ο ίδιος δεν εγκατέλειψε ποτέ το πάθος του για τη μουσική.

Η υποτροφία που άλλαξε τα πάντα

Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Μίμης Πλέσσας κέρδισε υποτροφία για σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Ωστόσο, η στροφή στη μουσική ήρθε όταν συμμετείχε τυχαία σε έναν διαγωνισμό μουσικής στο Πανεπιστήμιο του Ντουλούθ και κέρδισε το πρώτο βραβείο.

Η αντίδρασή του ήταν χαρακτηριστική: «Μα είμαι χημικός, όχι μουσικός», είχε πει στον πρύτανη, ο οποίος ενθουσιασμένος από το ταλέντο του, τον παρότρυνε να συνεχίσει στη μουσική και με τη βοήθειά του, εισήχθη στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ για να ολοκληρώσει το διδακτορικό του στη Βιολογική Χημεία.

Παρ’ όλες τις ακαδημαϊκές διακρίσεις, η καρδιά του Πλέσσα δεν μπορούσε να απομακρυνθεί από τη μουσική. Η ενασχόλησή του με τη σύνθεση είχε ήδη αρχίσει, και το 1952 έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας στην Ελλάδα. Παρά τις πιέσεις να ακολουθήσει την επιστημονική του καριέρα, το ταλέντο του στη μουσική τον οδήγησε πίσω στην Ελλάδα, όπου αποφάσισε να αφοσιωθεί πλήρως στη σύνθεση.

Αθάνατες στον χρόνο νότες

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Πλέσσας έγραψε μουσική για 104 ταινίες και 70 θεατρικές παραστάσεις, για τις οποίες και έχει λάβει μεγάλες διακρίσεις. Επιπλέον, έχει διευθύνει τις μεγαλύτερες ορχήστρες στον κόσμο, ενώ συνθέσεις του έχουν ηχογραφηθεί σε χώρες σε όλο τον κόσμο.

Στη μακρόχρονη διαδρομή του ανακάλυψε ή καθιέρωσε με τα τραγούδια του πολλούς γνωστούς τραγουδιστές και ηθοποιούς, όπως τη Ζωή Κουρούκλη, τη Νανά Μούσχουρη, την Τζένη Βάνου, τη Γιοβάννα, τη Μαρινέλλα, τη Ρένα Κουμιώτη, τον Γιάννη Βογιατζή, τον Φώτη Δήμα, τον Γιάννη Πουλόπουλο, τον Τόλη Βοσκόπουλο, τον Στράτο Διονυσίου κ.ά.

Μερικά από τα τραγούδια του, που άφησαν εποχή είναι τα «Τι σου ‘κανα και πίνεις», το οποίο πρωτοακούστηκε από την Πόλυ Πάνου, το «Θα πιω απόψε το φεγγάρι», του Γιάννη Πουλόπουλου, «Οι χάντρες» που τραγουδά ο Χορν στην ταινία «Η Αθήνα τη Νύχτα», το διάσημο κομμάτι «Του αγοριού απέναντι», που τραγούδησε η Μαίρη Χρονοπούλου στην ταινία «Μία κυρία στα μπουζούκια» και το «Άνοιξε Πέτρα», με την εμβληματική ερμηνεία της Μαρινέλλας.

Και δεν σταματούν εδώ τα αθάνατα τραγούδια του. «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου», που ερμήνευσε ο Στράτος Διονυσίου, «Έκλαψα χθες», όπου η Μαίρη Χρονοπούλου συνεργάστηκε με τον Γιάννη Πουλόπουλο, το «Ποια νύχτα σε έκλεψε» επίσης του Γιάννη Πουλόπουλου, είναι μόνο κάποιο από αυτά.

O έρωτας με τη Λουκίλα Καρρέρ

Ο Μίμης Πλέσσας και η Λουκίλα Καρρέρ γνωρίστηκαν το 1986, σε μια συνάντηση που έμελλε να αποτελέσει την αρχή μιας σχέσης ζωής. Η Λουκίλα αναφέρει στο βιβλίο της «Ποιος το ξέρει…» ότι η πρώτη γνωριμία τους έγινε ένα βράδυ στο “Michel”, στην οδό Φιλελλήνων, όπου ο Μίμης εμφανιζόταν μαζί με τον Γιώργο Κατσαρό.

Η κοινή τους καταγωγή από τη Ζάκυνθο και η αμοιβαία αγάπη για τη μουσική αποτέλεσαν τον θεμέλιο λίθο της σχέσης τους, που κράτησε μέχρι το τέλος της ζωής του, σήμερα το πρωί. Από τον έρωτά τους γεννήθηκε η κόρη τους Ελεάννα το 1998, ενώ ο Μίμης Πλέσσας είχε ήδη έναν γιο, τον Αντώνη, από τον πρώτο του γάμο.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στην εκπομπή «Πρωίαν σε είδον την μεσημβρίαν» της ΕΡΤ, η Λουκίλα Καρρέρ μοιράστηκε μια άγνωστη πτυχή της σχέσης της με τον Μίμη Πλέσσα, εστιάζοντας στην αντίδραση των γονέων της σχετικά με αυτήν.

«Όταν γνωρίστηκαν με τον Μίμη, οι γονείς μου είχαν μεγάλη αντίδραση. Πέρασαν, όμως αυτά, οι γονείς μου έφυγαν, τώρα δεν είναι εδώ. Αλλά, όχι, είχα αντίδραση»

Ο Μίμης Πλέσσας είχε μια ιδιαίτερη σχέση με την κόρη του. Δεν δίσταζε να εκφράσει δημόσια τα συναισθήματά του για εκείνη, χαρακτηρίζοντάς την ως το μεγαλύτερο δώρο της ζωής του. «Η κόρη μου είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσα να φανταστώ ότι έχω. Τη θαυμάζω πολύ», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στον Alpha.

Διαβάστε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα