Μετά το ghosting και το gentle ghosting, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο love bombing, κυρίως σε έρευνες και άρθρα του εξωτερικού. Αφορά μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης που χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές.
Τι είναι ο βομβαρδισμός αγάπης;
Συμβαίνει συνήθως στα πρώτα ραντεβού και είναι μια επικίνδυνη τακτική καθώς είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί από το άτομο κατά την διάρκεια που συμβαίνει.
«Ο βομβαρδισμός αγάπης χαρακτηρίζεται από υπερβολική προσοχή, θαυμασμό και στοργή με στόχο να κάνει τον παραλήπτη να αισθάνεται εξαρτημένος και υποχρεωμένος σε αυτό το άτομο», λέει η θεραπεύτρια Sasha Jackson,LCSW.
Στην αρχή, όλα μπορεί να φαίνονται τέλεια — ίσως και υπερβολικά τέλεια. Μπορεί να νομίζετε ότι έχετε βρει κάποιον που όχι μόνο σας ενδιαφέρει, αλλά και σας γεμίζει με προσοχή, υποσχέσεις, αγάπη, δώρα κ.λπ.
Μοιάζει να λαμβάνετε όλη την επικύρωση και την επιβεβαίωση που περιμένατε. Χρησιμοποιείται η λέξη βομβαρδισμός γιατί αυτό γίνεται με ένα έντονο και αφύσικα υπερβολικό και γρήγορο τρόπο.
Το άτομο που δέχεται όλη αυτή την συμπεριφορά φυσικά στην αρχή νιώθει ξεχωριστό, πολύτιμο και άξιο. Ενισχύονται η ντοπαμίνη και οι ενδοφρίνες στον οργανισμό, ουσίες που συμβάλλουν και αυξάνουν την αυτοεκτίμηση του ατόμου. Για αυτό τον λόγο το άτομο είναι δύσκολο να αντισταθεί και να εκλογικεύσει άμεσα μια τέτοια συμπεριφορά. Βέβαια αυτά συμβαίνουν στην αρχή, στην συνέχεια η σχέση σας θα μετατραπεί σε κάτι που δεν θα αναγνωρίζετε καν.
Τα σημάδια του βομβιστή
«Οι βομβιστές αγάπης επιδιώκουν να αποκτήσουν γρήγορα τη στοργή και την προσοχή κάποιου σε προσωπικό επίπεδο παρουσιάζοντας μια εξιδανικευμένη εικόνα του εαυτού τους», λέει η Lori Nixon Bethea , PhD, ιδιοκτήτρια της Intentional Hearts Counseling Services. Πρόκειται για ναρκισσιστικά άτομα που στόχο έχουν να ενισχύσουν το εγώ τους και να αποκτήσουν έλεγχο επάνω στο άτομο που προσπαθούν να κατακτήσουν.
Συνήθως είναι άνδρες με έντονη προσωπικότητα, θα σας τυλίξουν με θαυμασμό και ερωτική επιθυμία από την πρώτη μέρα, θα σας βομβαρδίσουν με όνειρα και σχέδια για το μέλλον, θα νιώσετε μοναδική και απόλυτα επιθυμητή.
Είναι δε τόσο έντονη η πολιορκία σε καθημερινό επίπεδο που δεν θα προλάβετε να σκεφτείτε ότι υπάρχει μια υπερβολή σε όλο αυτό, αν παράλληλα νιώσετε και εσείς επιθυμία για ένα τέτοιο άτομο τότε το μυαλό σας θα αρχίσει να μπλέκεται σε επικίνδυνους λαβυρίνθους.
Σύμφωνα με την, (LCSW, ψυχοθεραπεύτρια στη Νέα Υόρκη), πρόκειται για μια διαταραχή ναρκισσιστικής προσωπικότητας που συμβαίνει σε ασυνείδητο επίπεδο αρχικά.
Ο βομβιστής νιώθει ερωτευμένος και θέλει διακαώς να αποκτήσει το άλλο άτομο. Όταν το καταφέρει αυτό και νιώσει ασφαλής μέσα στην σχέση, τότε η τέλεια συμπεριφορά που είχε στην αρχή θα αλλάξει και ο χαρακτήρας του θα γίνει δύσκολος, καταχρηστικός και χειριστικός.
Τα κομπλιμέντα και οι παραμυθένιες εκφράσεις, θα δώσουν την θέση τους σε φράσεις υποτίμησης και απαξίωσης. Η Ami Kaplan σημειώνει πως αυτή η συμπεριφορά δεν εντοπίστηκε αρχικά στο χώρο της ψυχολογίας, αλλά την χρησιμοποιήσαν πρώτοι διάσημοι ηγέτες θρησκευτικών και πολιτικών ομάδων, για να προσελκύσουν νέα μέλη δημιουργώντας έντονα αισθήματα ενότητας και πίστης.
Δώστε προσοχή στην αρχή
Το να βγαίνεις ραντεβού με έναν ερωτικό βομβιστή δεν θα είναι το ίδιο σε κάθε περίσταση, αλλά μερικά ενδεικτικά σημάδια ενός συντρόφου που βομβαρδίζει με αγάπη είναι τα υπερβολικά δώρα, έμμονη με την κολακεία, συνεχή μηνύματα και άμεσες απαντήσεις. Με αυτό τον τρόπο νιώθετε πως έχετε το 100% της προσοχής και της επιθυμίας του.
Ο κατάλογος είναι μεγάλος και διαφέρει ανάλογα το άτομο για αυτό το λόγο και παραθέτουμε μερικές ακόμη συμπεριφορές:
- «Θέλω να σε κακομάθω». Κάνοντας υπερβολές και ακριβά ή πολύτιμα δώρα.
- «Θέλω απλώς να είμαι μαζί σου όλη την ώρα». Αν εσείς δεν έχετε την ίδια επιθυμία αυτό δεν θα το δεχθεί με ευκολία.
- «Μου αρέσει να σε ελέγχω γιατί ανησυχώ». Θα πρέπει συνέχεια να γνωρίζει που είστε και τι κάνετε με το πρόσχημα της ανησυχίας.
- «Είμαστε προορισμένοι ο ένας για τον άλλον». Θα ακούσετε φράσεις όπως ιδανική ταύτιση, μεγάλος έρωτας, καρμική σχέση κλπ.
- «Είμαστε εσύ και εγώ για πάντα, σωστά;» Θα σας μιλήσει πολύ νωρίς για συμβίωση, γάμο και ατελείωτα ευτυχισμένα χρόνια μέχρι τα γεράματα.
Ένας τέτοιος έρωτας θα απαιτήσει την προσοχή και τον χρόνο σας από νωρίς και μπορεί να σας απομονώσει από την οικογένεια και τους φίλους σας, σταδιακά. Θα σας πλημμυρίσει με στοργή και κομπλιμέντα, επίσης θα ζητήσει από πολύ νωρίς να ολοκληρωθεί η σωματική επαφή μεταξύ σας.
Γιατί ο βομβαρδισμός αγάπης είναι τόσο επικίνδυνος;
Ο βομβαρδισμός αγάπης μπορεί να είναι απίστευτα επιζήμιος για την ψυχική σας υγεία, καθώς είναι μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης. Στηρίζεται στην σχέση εξάρτησης ότι ο άλλος σου δίνει κάτι πολύ σπουδαίο και εσύ πρέπει να νιώσεις ότι χρωστάς σε αντάλλαγμα κάτι μεγαλύτερο.
Έτσι, αν ο σύντροφός σας σας δίνει υπερβολική αγάπη και προσοχή, θα σας κάνει να νιώθετε ότι πρέπει να επιστρέψετε αυτή την συμπεριφορά και την προσοχή στο διπλάσιο.
Μόλις γαντζωθείτε πάνω σε έναν ερωτικό βομβιστή, τότε εκείνος θα αποκτήσει τον έλεγχο του μυαλού και της καρδιάς σας. Θα εντοπίσει τις ανασφάλειες και τις επιθυμίες σας με αποτέλεσμα να νιώθετε διαρκώς πως σας λέει πράγματα που μόνο εσείς ξέρετε βαθιά μέσα σας ότι θέλετε να ακούσετε.
Μέσα στον δικό σας ενθουσιασμό για αυτό το σπάνιο ταίριασμα, θα προσφέρετε απλόχερα καλά κρυμμένες πληροφορίες για τις δικές σας ανάγκες, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο περισσότερα όπλα σε έναν βομβιστή. Θα νιώσετε την ανάγκη να παραδοθείτε ολοκληρωτικά σε ένα τόσο ιδανικό ταίρι, ίσως να μην πιστεύετε και στην τύχη και το καλό που σας βρήκε.
Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία ο βομβιστής έχει λάβει όλη την ικανοποίηση και την επιβεβαίωση που επιθυμούσε και αρχίζει να χάνει το ενδιαφέρον του σταδιακά.
Δεν νιώθει πλέον πως του είστε ιδιαίτερα χρήσιμη και θα αρχίσει να απομακρύνεται με την σιγουριά του κατακτητή. Αν η αντίδραση σας σε αυτή την απομάκρυνση είναι έντονη και πιεστική είναι πολύ πιθανόν η συμπεριφορά του να γίνει τότε απότομη, προσβλητική ακόμη και υβριστική. Ο ίδιος γνωρίζοντας καλά πως έχει συναισθηματικό έλεγχο επάνω σας, θα αποσυρθεί γνωρίζοντας πως μπορεί να επιστρέψει οποιαδήποτε στιγμή για να συνεχίσει την κακοποίηση.
Οι ναρκισσιστές με διαταραχή προσωπικότητας ακολουθούν συνήθως αυτόν τον κύκλο, χρειάζονται στον περίγυρο του άτομα που τους θεοποιούν και λατρεύουν χωρίς όρους για να νιώθουν οι ίδιοι ασφαλής.
Επειδή όμως η ανασφάλεια τους δεν χορταίνει ποτέ και εδώ έγκειται το βάσανο ενός νάρκισσου, νιώθει την ανάγκη να αυξάνει συνεχώς ο κύκλος των ‘’πιστών’’ θαυμαστών του. Εκτός από την πραγματική ζωή, τέτοιοι άνθρωποι συνήθως έχουν πολυπληθή και ενεργά προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ικανοποιώντας την ανάγκη τους σε αυτόν τον προσφιλή χώρο, παρουσιάζοντας συνήθως μια εξιδανικευμένη εικόνα του εαυτού τους.
Τοξικές σχέσεις, τοξικοί άνθρωποι: Elearning Σεμινάριο, χαμηλού κόστους, στην πλατφόρμα Psyversity. Αποκτήστε το σεμινάριο και παρακολουθήστε το στον χρόνο που εσείς επιλέγετε, από το κινητό, το tablet ή τον υπολογιστή σας.
Τι να κάνετε αν σας βομβαρδίζουν με αγάπη
Αρχικά προσπαθήστε να μείνετε ψύχραιμη στο κενό που θα δημιουργηθεί κάτω από τα πόδια σας. Είναι λογικό μόλις αρχίσει η απομάκρυνση – εξαφάνιση του βομβιστή να νιώσετε δεκάδες αρνητικά συναισθήματα και να κατηγορήσετε τον εαυτό σας. Θα αναζητάτε μάταια εκείνα τα σημεία που θα έπρεπε να δώσετε προσοχή και δεν το κάνατε. Θα αναρωτιέστε διαρκώς τι έφταιξε και θα αναμασάτε τα λόγια του στο μυαλό σας, μεγεθύνοντας με αυτό τον τρόπο το αδιέξοδο που βρίσκεται στο κεφάλι σας.
Μόλις υπήρξατε θύμα μιας συναισθηματικής χειραγώγησης και το σοκ στον οργανισμό σας είναι πολλαπλό. Το συναίσθημα σας είναι ακόμη συντονισμένο στην προηγούμενη κατάσταση και το σώμα επίσης. Το μυαλό σας θα αρχίσει σιγά – σιγά να εναντιώνεται στην κατάσταση. Βέβαια επειδή η προσκόλληση σας θα είναι δυσανάλογα μεγάλη ακόμη και για μια ιστορία που μπορεί να διήρκησε μόλις λίγες μέρες, να γνωρίζετε πως είναι λογικό τον πρώτο καιρό να νιώσετε την ανάγκη να τον δικαιολογήσετε και να τον συγχωρήσετε.
Η αρχική σας παρόρμηση θα είναι να τρέξετε προς το μέρος του και να προσφέρετε απλόχερα ότι νομίζετε ότι δεν κάνατε ή δεν είπατε σωστά στην αρχή της σχέσης. Να αγνοήσετε τον εγωισμό και την αξιοπρέπεια σας και να παρακαλέστε τον βομβιστή να επιστρέψει, πιστεύοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα γυρίσει και θα μπορέσετε να ζήσετε όσα εκείνος σας υποσχέθηκε. Μην το κάνετε. Εκτός που δεν θα έχει αποτέλεσμα, θα παρατείνει την ψυχική σας ταλαιπωρία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Απομακρυνθείτε όσον το δυνατόν γρηγορότερα.
Δώστε λίγο ήρεμο χρόνο στον εαυτό σας, να κατανοήσει πως ότι συνέβη δεν ήταν αληθινό και σίγουρα δεν έχετε εσείς την ευθύνη για αυτό. Θυμηθείτε τι είναι σημαντικό για εσάς σε μια σχέση, τι πραγματικά έχετε ανάγκη και πως σε κάθε περίπτωση αξίζετε τον σεβασμό και την ειλικρίνεια στη ζωή σας. Αν σας πονάει δεν είναι αγάπη, αυτό να θυμάστε κάθε φορά.
Μην σκεφτείτε ότι μπορείτε να αλλάξετε έναν τέτοιο χαρακτήρα, δίνοντας του αγάπη και κατανόηση, πιθανόν έχουν προσπαθήσει αρκετές πριν από εσάς.
Σε κάθε διαταραχή προσωπικότητας το άτομο μπορεί να βοηθηθεί μόνο από ειδικούς και με την δική του θέληση. Δεν είναι η αγάπη (σας) που λείπει από την εξίσωση για αυτόν τον άνθρωπο, είναι η ανικανότητα του να δει πως η συμπεριφορά και ο τρόπος που ‘’αγαπά’’ απέχουν έτη φωτός από την αγάπη και την ευτυχία.
Φροντίστε τον εαυτό σας με τον καλύτερο τρόπο σε αυτή την φάση, ώστε να επουλωθούν οι αόρατες πληγές που πιθανόν σας άφησε μια τέτοια ιστορία, αναζητήστε ακόμη και βοήθεια από ειδικούς αν νιώσετε την ανάγκη. Σίγουρα να ζητήσετε προκαταβολικά συγνώμη από τους κολλητούς σας φίλους για την υποστήριξη που θα χρειαστείτε, γιατί θα γίνετε κουραστική μαζί τους, πιστέψτε με, αλλά ίσως σας δοθεί η ευκαιρία να ανακαλύψετε με αυτόν τον τρόπο ότι έχετε σπουδαίους ανθρώπους γύρω σας.
Να θυμάστε πως, όταν κάποιος σας βομβαρδίζει με αγάπη, αυτό που σιγουρα δεν υπάρχει είναι η ίδια η αγάπη. Και αν ζήσατε και εσείς μια τέτοια ιστορία που νιώσατε πως είναι (too good to be true) ‘’πολύ καλή για να είναι αληθινή’’, τότε δεν ήταν. Οτιδήποτε είναι αληθινό είναι πάντα καλό και δεν αξίζετε τίποτα λιγότερο.
Συγγραφή – Επιμέλεια Άρθρου
Ιωάννα Κατσιμίγα – Σύμβουλος Ψ.Υγείας
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας , 6983237914
Photo cover:pixabay.com/Pexels/couple
Πηγή:psychology.gr
Διαβάστε επίσης: