«Το κεφάλι μου πάει να σπάσει. Τι να κάνω;» Πόσες φορές έχετε πει αυτή την έκφραση; Πονοκέφαλος ή κεφαλαλγία. Όπως και αν τον ονομάσουμε, ο γνωστός και μη εξαιρετέος πόνος στο κεφάλι έχει φροντίσει να σας «επισκεφθεί» αρκετές φορές με μεγαλύτερη ή μικρότερη ένταση μέσα στην ημέρα.

Επειδή η πλειονότητα των πονοκεφάλων που βιώνουν οι ενήλικες είναι κεφαλαλγία τάσης και καθώς αυτό το είδος κεφαλαλγίας επιδεινώνεται (τουλάχιστον εν μέρει) από το άγχος, μεγάλο μέρος αυτών των πονοκεφάλων μπορεί να αποφευχθεί ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθεί με αποτελεσματικές τεχνικές διαχείρισης του άγχους.

Oι πονοκέφαλοι, παρότι μπορεί να πυροδοτηθούν από παράγοντες όπως η πείνα, η έλλειψη ύπνου και η κακή στάση του σώματος, συχνά επιβαρύνονται πρωτίστως από το στρες. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι το στρες μας κάνει να σφίγγουμε ακούσια τους μυς μας, περισσότερο από όσο είναι απαραίτητο.

Έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν έχουν επίσης συνδέσει τον πονοκέφαλο με την υπερκατανάλωση παυσίπονων φαρμάκων. Η κατάχρησή τους μπορεί να καταστήσει τον εγκέφαλο πιο ευαίσθητο στον πόνο, αφήνοντας τους ασθενείς ευάλωτους στην ανάπτυξη πονοκεφάλου.

Οι κρίσεις κάθε κεφαλαλγίας πρέπει να αντιμετωπίζονται εγκαίρως. Η πρώτη σας  επιλογή είναι να κάνετε ορθολογική χρήση ενός αναλγητικού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κατάλληλο σκεύασμα θα πρέπει να δρα τόσο κεντρικά όσο και περιφερικά, να έχει γρήγορη δράση και να προσφέρει αποτελεσματική αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας (πονοκεφάλου)  καθώς και να είναι καλά ανεκτό.  

Τα αναλγητικά-αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη 400 mg, (Nurofen 400 mg)  βοηθούν σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση επεισοδίων του απλού πονοκέφαλου. H ιβουπροφαίνη των 400 mg,  (Nurofen Express  σε μαλακές κάψουλες), χάρη στη μοναδική καινοτομία της μαλακής κάψουλας, απορροφάται δύο φορές ταχύτερα από τα απλά δισκία ιβουπροφαίνης, φτάνοντας γρήγορα στο σημείο του πόνου, βοηθώντας  με αυτό τον τρόπο σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση επεισοδίων του απλού πονοκέφαλου ενώ διαρκεί  έως και 8 ώρες.  

Επιπρόσθετα, τελευταίες έρευνες αποδεικνύουν  ότι για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του πόνου, τα αναλγητικά πρέπει να λαμβάνονται με τα πρώτα συμπτώματα και στη χαμηλότερη αλλά συνάμα αποτελεσματική δόση. 

Αν ο πονοκέφαλος είναι αρκετά συχνός, αλλάζει χαρακτήρα ή δεν ανταποκρίνεται στα συνήθη αναλγητικά, ασφαλώς και θα πρέπει να συμβουλευθείτε τον ιατρό σας.

Μιχάλης Βικελής
Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Photo cover:pexels.com-andrea

Διαβάστε επίσης: