Για να έχεις καλά γηρατειά πρέπει να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που σε αγαπούν και σε φροντίζουν, καθώς και χρήματα κυρίως για αντιμετωπίσεις θέματα που αφορούν την υγεία σου.

Είναι αλήθεια ότι όλοι βιώνουν αισθήματα μοναξιάς μερικές φορές, αλλά αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τους ηλικιωμένους. Ωστόσο, αν αφιερώσουμε χρόνο για να τους βοηθήσουμε, αναμφίβολα θα είναι πιο ευτυχισμένοι και ασφαλείς. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε, ως αγαπημένα πρόσωπα ή ως ενήλικα παιδιά, για αυτούς τους ανθρώπους σε αυτές τις ευάλωτες καταστάσεις;

Συμβουλές για να φροντίσετε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας

Αυτοί οι άνθρωποι υποφέρουν κυρίως από μοναξιά. Αυτό το συναίσθημα προκαλείται συχνά από την απώλεια του συντρόφου της ζωής τους ή από την αποχώρηση των παιδιών τους από το σπίτι της οικογένειας, από την απώλεια της αυτονομίας ή από την έλλειψη ανεξαρτησίας. Αυτό το στάδιο της ζωής τονίζει τα αρνητικά συναισθήματα σε αυτούς τους ανθρώπους και πυροδοτεί υπαρξιακές κρίσεις σε αυτούς.

Η μοναξιά σε μεγάλη ηλικία έχει επίσης τρομερά βλαβερές σωματικές και ψυχικές συνέπειες. Μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακές παθήσεις και να επηρεάσει το ανοσοποιητικό και το ενδοκρινικό σύστημα ή ακόμα και το χρόνιο στρες. Αυτό ωθεί το σώμα να εκκρίνει μια ορμόνη που ονομάζεται «κορτιζόλη»: «ορμόνη του στρες», η οποία αυξάνει την αρτηριακή πίεση, προκαλεί αϋπνία και αυξάνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Το καλύτερο που μπορείς να δώσεις σε έναν ηλικιωμένο είναι η συντροφιά σου. Είναι σημαντικό να νιώθει ότι τον ακούνε και τον εκτιμούν οι γύρω του. Μπορείτε έτσι να τον βοηθήσετε να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του και να αντιμετωπίσει τη μέρα του με περισσότερο ενθουσιασμό και επιθυμία να ζήσει.

Οι κοινωνικές σχέσεις είναι επομένως απαραίτητες, εφόσον παρέχουν καλή ποιότητα ζωής για έναν ηλικιωμένο. Προσπαθήστε λοιπόν να περάσετε χρόνο με τους στενούς σας μεγαλύτερους. Ακούστε τους και δείξτε τους ότι δεν είναι μόνοι και ότι τους χρειάζεστε ακόμα!

Μπορείτε επίσης να τους ενθαρρύνετε να εγγραφούν σε εργαστήρια ή μαθήματα όπου μπορούν να συναντήσουν άτομα της ηλικίας τους. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα είναι μόνοι και, επιπλέον, θα κρατούν πάντα ενεργά το σώμα και το μυαλό τους.

Η αγάπη και η φροντίδα είναι δύο συναισθήματα που μπορούν να αγγίξουν την καρδιά ενός ηλικιωμένου. Η υπομονή είναι επίσης ένα στοιχείο που πρέπει να είναι αυξημένο διότι πολλές φορές οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας δεν αντιλαμβάνονται πολλά πράγματα, την αγάπη όμως την νιώθουν.

Photo cover:pixabay.com/PICNIC-Foto/elderly

Διαβάστε επίσης: