Η Αγκάθα Κρίστι είναι η πιο ευπώλητη συγγραφέας όλων των εποχών. Οι πωλήσεις των βιβλίων της παγκοσμίως φτάνουν τα δύο δισεκατομμύρια αντίτυπα, ενώ έχει συγγράψει 66 αστυνομικά μυθιστορήματα και είναι η “μητέρα” δύο διάσημων λογοτεχνικών ηρών του, δαιμόνιου Ηρακλή Πουαρό και της Μις Μαρπλ.

Κι ενώ η Αγκάθα Κρίστι θεωρείται η “ιέρεια” των αστυνομικών μυθιστορημάτων και των ιστοριών μυστηρίου, βρέθηκε η ίδια να πρωταγωνιστεί στην πιο παράξενη ιστορία που μέχρι και σήμερα αποτελεί άλυτο μυστήριο. Πρόκειται για την εξαφάνισή της, την οποία ούτε καν η ίδια δεν θα είχε σκεφτεί να γράψει με αυτόν τον τρόπο.

Το βράδυ της 3ης προς 4η Δεκεμβρίου 1926, η Αγκάθα Κρίστι βρισκόταν στο σπίτι της οικογένειάς της στην κομητεία Μπέρκσαϊρ . Γύρω στις 10 μ.μ., καληνύχτισε την κόρη της και ανακοινώνει στη μαγείρισσα της ότι θα πάει βόλτα. Στο δρόμο της, αφήνει δύο γράμματα για τον σύζυγό της και τη γραμματέα της, ακυρώνει τα ραντεβού της και μπαίνει στο τιμόνι του γκρίζου της Μόρις Κάουλι. Ο προορισμός της; Κανείς δεν ήξερε.

Το εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο

Το επόμενο πρωί, το αυτοκίνητό της βρέθηκε εγκαταλελειμμένο δίπλα στη λίμνη στο Silent Pool , με τους προβολείς αναμμένους και την πόρτα ανοιχτή. Μέσα βρισκόταν το γούνινο παλτό της, μια τσάντα και το ληγμένο δίπλωμα οδήγησης. Το όχημα δεν ήταν σταθμευμένο και φαίνεται να έχει βγει από τον δρόμο αφού κατέβηκε από μια μικρή πλαγιά και προσέκρουσε σε δέντρο. Η Αγκάθα Κρίστι, είναι άφαντη!

Εκείνη την εποχή, η 36χρονη συγγραφέας είχε μόλις κυκλοφορήσει το έκτο μυθιστόρημά της, The Murder of Roger Ackroyd και θεωρείτο μία τάχιστα ανερχόμενη συγγραφέας. Οπότε τα νέα ότι το αυτοκίνητό της βρέθηκε εγκαταλελειμμένο κι εκείνη ήταν εξαφανισμένη, προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον του Τύπου.

Οι φήμες και οι εικασίες για την περίεργη εξαφάνιση της Κρίστι, δεν άργησαν να κυκλοφορήσουν: απαγωγή, ατύχημα, απαγωγή που ενορχηστρώθηκε από τον σύζυγό της, δολοφονία, ήταν κάποια από τα σενάρια που κυκλοφόρησαν.

Οι υποψίες για τον σύζυγό της

Ακολούθησε μία γιγαντιαία επιχείρηση για τον εντοπισμό της Αγκάθα Κρίστι, όπου συνολικά συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί και 15.000 εθελοντές. Μία ολόκληρη κομητεία έψαχνε για την διάσημη συγγραφέα.

Τα μόνα στοιχεία που είχε στα χέρια της η αστυνομία, ήταν τα γράμματα που άφησε πίσω της η μυθιστοριογράφος. Όμως ο σύζυγός της, Άρτσιμπαλντ Κρίστι, κατέστρεψε το δικό του. Κίνηση που προκάλεσε υποψίες, δεδομένου ότι το ζευγάρι περνούσε βαθιά κρίση στον γάμο του. Για πολύ καιρό, ο Άρτσιμπαλντ Κρίστι επέκρινε τη σύζυγό του πως έβαζε τα βιβλία της πάνω από την κόρη τους και τον γάμο τους.

Ωστόσο, το σενάριο εκείνος να κρυβόταν πίσω από μια πιθανή απαγωγή της Κρίστι, έμοιαζε απίθανο. Στις έρευνες για τον εντοπισμό της συμμετέχουν επίσης δύο συγγραφείς η Dorothy L. Sayers , η οποία επισκέπτεται τη σκηνή της εξαφάνισης του συναδέλφου της και ο Edgar Wallace που προωθεί μια υπόθεση σε άρθρο για την Daily Mail . «Είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση «ψυχικής αντεκδίκησης» σε κάποιον που την πλήγωσε. Σκόπιμα δημιούργησε μια ατμόσφαιρα αυτοκτονίας εγκαταλείποντας το αυτοκίνητό της», γράφει ο συγγραφέας.

Όμως οι έρευνες παραμένουν άκαρπες και τότε η αστυνομία ζητά τη βοήθεια του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, του συγγραφέα του Σέρλοκ Χολμς, ο οποίος είχε υπηρετήσει στην αστυνομία, ενώ τα μυθιστορήματά του ενέπνευσαν σε μεγάλο βαθμό την Αγκάθα Κρίστι. Ο Κόναν ισχυρίζεται ότι η συγγραφέας είναι ζωντανή και ότι πρόκειται να εμφανιστεί ξανά: «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα που σχετίζεται με αυτό το αντικείμενο (σ.σ. το ένα γάντι της που βρέθηκε). Το άτομο στο οποίο ανήκει είναι και μπερδεμένο αλλά και αποφασισμένο. Δεν είναι νεκρή όπως νομίζουν πολλοί. Θα την ακούσουμε, νομίζω, την επόμενη Τετάρτη», λέει.

Η αμνησία της Αγκάθα Κρίστι

Δεν ξέρουμε, αν ο διάσημος συγγραφέας είχε το κληρονομικό χάρισμα, όμως, έπεσε μέσα στην πρόβλεψή του, μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο το μυστήριο γύρω από την εξαφάνιση της Κρίστι. Κι αυτό διότι, η συγγραφέας βρέθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1926, όταν ένας μουσικός την αναγνώρισε σε ένα ξενοδοχείο στην κομητεία του Γιορκσάιρ.

Εκεί, η συγγραφέας είχε δώσει το όνομα της ερωμένης του συζύγου της, Teresa Neele . Ο Άρτσιμπαλντ Κρίστι πηγαίνει αμέσως εκεί και συνειδητοποιεί ότι η γυναίκα του δεν θυμάται απολύτως τίποτα από τις τελευταίες έντεκα μέρες, ούτε καν την κόρη τους. Αφού την εξέτασαν, οι γιατροί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πάσχει από ξαφνική αμνησία που προκαλείται από συναισθηματικό σοκ, αναφέροντας την πιθανότητα να υπέστη νευρικό κλονισμό.

Η ιστορία της εξαφάνισης για πολλούς “μπάζει”, υπάρχουν πολλά κενά, που δημιουργούν μάλλον εύλογες απορίες. Ο Τύπο την κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την εξαφάνισή της για διαφημιστικούς λόγους, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι το έκανε για να εκδικηθεί τον σύζυγό της που είχε ερωμένη, εξ’ ου και χρησιμοποίησε το όνομά της στο ξενοδοχείο.

Οι απορίες πολλές, όμως, η ίδια η Αγκάθα Κρίστι δεν θέλησε ποτέ να αναφερθεί στην εξαφάνισή της.

Πριν λίγα χρόνια, η περίεργη αυτή υπόθεση βγήκε ξανά στο φως της δημοσιότητας, με τον συγγραφέα Άντριου Γουίλσον να ισχυρίζεται πως η Κρίστι σκόπευε να αυτοκτονήσει. “Αν και λέγεται πως η Αγκάθα δεν μίλησε ποτέ για το σκάνδαλο του 1926, αυτό δεν είναι ακριβώς αλήθεια” λέει ο Γουίλσον.

Γράφοντας στο περιοδικό Event, εξηγεί: “Μετά τον θάνατο της μητέρας της υπέφερε από κατάθλιψη η οποία χειροτέρεψε από κάποια άλλα προβλήματα, για τα οποία δεν θέλω να μιλήσω.” Ωστόσο, αυτά τα προβλήματα ήταν εξωσυζυγική σχέση του άντρα της που την είχε φέρει ψυχολογικά στα όριά της. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη θεωρία του, η συγγραφέας προσπάθησε να αυτοκτονήσει με το αυτοκίνητό της, αλλά όταν τράκαρε, ήρθε πάλι στα λογικά της και αποφάσισε πως η αυτοκτονία ήταν κάτι μη Χριστιανικό. Για να συγκαλύψει την ντροπή από αυτή την πράξη της, ισχυρίστηκε πως έπασχε από αμνησία.

Διαβάστε επίσης