Search
Close this search box.

Ο Γιώργος Πανόπουλος αναλύει την Παρθένο με μοναδικό τρόπο 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ 

Οι Παρθένοι συλλέγουν, αφομοιώνουν και συσχετίζουν γεγονότα. Η Παρθένος ταυτίζεται με την αγνότητα και την τελειότητα. Η επιθυμία της Παρθένου είναι να φτάσει στην υψηλότερη βαθμίδα της τελειότητας όχι μόνο η ίδια αλλά και όλοι όσοι βρίσκονται κοντά της. Οι Παρθένοι διαθέτουν μεγαλύτερη δύναμη από ό,τι εκφράζουν.

Η Παρθένος μαθητεύει δια βίου στην ταπεινή υπηρεσία και την υπομονή. Είναι στα καλύτερά της όταν μπορεί να προσφέρει, να βοηθήσει, να στηρίξει, να μάθει. Η σημασία στις λεπτομέρειες και η καθημερινή ρουτίνα αποτελούν δύο δρόμους που οδηγούν στην πληρότητα. Ωστόσο υπάρχει έντονη επιφυλακτικότητα και εγωισμός στους Παρθένους που συνήθως δεν παρατηρούν οι ίδιοι. Το σπίτι είναι εξαιρετικά σημαντικό επειδή τους δίνει ασφάλεια. Δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνικοί επειδή είναι ντροπαλοί. Έχουν ευαίσθητο νευρικό σύστημα ενώ το σώμα τους αποτελεί βαρόμετρο της ψυχολογικής και πνευματικής τους υγείας. Μπορεί να είναι υποχόνδριοι όταν τοποθετούν τον εαυτό τους στο κέντρο της προσοχής τους, ή όταν ανησυχούν συνεχώς για την υγεία τους.

Ο Ερμής ως κυβερνήτης της Παρθένου εκφράζει την ευφυΐα και την αναλυτική φύση του ζωδίου μέσα από μία γήινη και προσγειωμένη εξυπνάδα. Η Παρθένος ενδιαφέρεται για τη συντήρηση και την τελειότητα του σώματος  μέσα από επιλεγμένη διατροφή, δίαιτες,  εναλλακτικούς τρόπους ζωής  και  εναλλακτικές ιατρικές και τεχνικές. 

Ο Ερμής στους Διδύμους είναι ο αγγελιοφόρος των θεών.  Ο Ερμής στην Παρθένο είναι ο γραφιάς των θεών. Οι Παρθένοι αρέσκονται στις κατηγοριοποιήσεις και την ταξινόμηση- τους αρέσουν οι λίστες, τα βιβλία στα ράφια σε θεματικές κατηγορίες,  γράφουν ημερολόγια. Οι Παρθένοι είναι οι βασιλιάδες της κοινής λογικής και της πρακτικότητας.  Χωρίς αυτό το ζώδιο δεν θα υπήρχε τάξη παρά μόνο χάος. Η Clare Martin γράφει:  «Εάν φανταστούμε ένα πάρτι στο οποίο έχουν προσκαλεστεί ζώδια της φωτιάς και της γης οι Παρθένοι είναι αυτοί που θα αδειάσουν τα τασάκια, ή θα πλύνουν τα ποτήρια στην κουζίνα ενόσω τα ζώδια της φωτιάς διασκεδάζουν. Οι Παρθένοι είναι πρακτικοί και τους αρέσει να είναι απασχολημένοι. Τους αρέσει να κάνουν αυτό που πρέπει να γίνει. Προτιμάνε  να πλένουν τα ποτήρια παρά να αφεθούν πλήρως στο θόρυβο και τη σύγχυση του πάρτι».  Βεβαίως αυτή η περιγραφή είναι ατελής, αλλά μας δίνει το περίγραμμα.  Γιατί υπάρχει και η πιθανότητα ένας Παρθένος να συμπεριφέρεται ως Ιχθύς που είναι το διαμετρικά αντίθετο και συμπληρωματικό ζώδιο της Παρθένου. Μπορεί δηλαδή να γίνει ένα με το πάρτι, να γίνει τύφλα, να αφεθεί, αλλά χωρίς αμφιβολία την επόμενη μέρα  θα αναλύσει τη χθεσινή του συμπεριφορά. 

Αφού τα αντίθετα ζώδια μπορούν να καθρεφτίσουν το ένα το άλλο είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς Παρθένοι και Ιχθύες μπορούν να διδάξουν οι μεν στους δε μερικά απαραίτητα μαθήματα. Ένας Ιχθύς μπορεί να δει ολόκληρη την εικόνα αλλά να παραβλέψει κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες. Ένας Παρθένος μπορεί να χαθεί μέσα σε δεκάδες ασήμαντες λεπτομέρειες  και δεν είναι τόσο καλός στις γενικές έννοιες. Σε μια δημιουργική σύνθεση αυτών των δύο άκρων (που  αποτελούν τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος)  ένας Παρθένος χρειάζεται να έχει το νου του στη μεγάλη εικόνα της ζωής του. Μόνο έτσι μπορεί να βάλλει το υπέροχο μυαλό του να δουλέψει με τον καλύτερο τρόπο. Προσοχή: ένα ταλέντο, μια δυνατότητα, ένα εγγενές χάρισμα που ένας Παρθένος κινδυνεύει να χάσει όταν ρίχνεται με φόρα στις πρακτικές πλευρές της ζωής είναι η Διαίσθησή του. 

Ο Παρθένος κρίνει και καταπιέζει τη Διαίσθηση επειδή δεν μπορεί να την ταξινομήσει.  Χρειάζεται αποδείξεις για την αξία και τη χρησιμότητά της. Ο φόβος του είναι ότι μπορεί να χτίζει  στην άμμο παλάτια  κι έτσι δεν αναλαμβάνει το ρίσκο να την ακούσει. Είναι κρίμα όμως  να χρησιμοποιεί επιδέξια μόνο το αριστερό κομμάτι του εγκεφάλου του που περιέχει τις λεκτικές, αναλυτικές και λογικές νοητικές διεργασίες αποκλείοντας το δεξί κομμάτι που περιέχει  τα αισθήματα, τις συγκινήσεις, τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και την καλλιτεχνική έκφραση ενώ μπορεί να δημιουργήσει μια γέφυρα που θα του επιτρέψει να πετάξει.

Γιώργος Πανόπουλος

Photo cover:pixabay.com/Joenomias/angel

Διαβάστε επίσης:

Share: