Ο αριθμός 13 είναι τυχερός ή άτυχος;
Ο αριθμός 13 διχάζει,, γούρι για κάποιους, κακός οιωνός για κάποιους άλλους.
Η δεισιδαιμονία που συνδέεται με αυτήν προήλθε από τον βιβλικό Μυστικό Δείπνο, την παρουσία των δώδεκα αποστόλων και του Ιησού για το τελευταίο τους γεύμα μαζί και την προδοσία του Ιούδα. Εξ ου και η ιδέα ότι, κατά τη διάρκεια ενός γεύματος στα δεκατρία, ένας από τους καλεσμένους πρέπει να πεθάνει σύντομα.
Κατ’ επέκταση, είμαστε επιφυλακτικοί με τα 13 (δωμάτιο ξενοδοχείου, αριθμός δρόμου…), αλλά μας αρέσει να παίζουμε τυχερά παιχνίδια την Παρασκευή 13!
Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το νούμερο 13 έναν σημαντικό αριθμό, τον θεωρούσαν τον αριθμό της ζωής.
Στην αρχαία Ελλάδα ο δέκατος τρίτος σε μια ομάδα ήταν τυχερός και σπουδαίος. Ο Οδυσσέας, ήταν το 13ος που διέφυγε από τις ορέξεις των Κυκλώπων. Επίσης θεωρούσαν ότι είναι το νούμερο του θανάτου αλλά όχι με την έννοια της στενοχώριας αλλά της νέας αρχής.
Στα μαθηματικά ο αριθμός 13 είναι πολύ σημαντικός. Ο Πυθαγόρας πίστευε στις 13 ακτίνες της δημιουργίας με τις 13 διαστάσεις της κάθε ακτίνας.
Στην αριθμολογία όμως δεν τίθεται θέμα τύχης ή κακής τύχης. Ισοδυναμεί με 4 (αφού μειώνεται προσθέτοντας 1+3), αναγγέλλει το τέλος μιας κατάσταση, αλλά και έναν μετασχηματισμό, μια αναγέννηση. Είτε αυτή η αλλαγή είναι συνώνυμη με την αποτυχία είτε με την επιτυχία, θα οδηγήσει αναγκαστικά σε ανανέωση και νέες φιλοδοξίες.
Photo covrer:pixabay.com/minorthreadsco/halloween
Διαβάστε επίσης: