Οι ταξιδιώτες που ενδιαφέρονται για βαθιές βουτιές στη γεωλογία, τον πολιτισμό και τη βιωσιμότητα έχουν αρκετούς νέους προορισμούς να βάλουν στις λίστες τους. Η Unesco μόλις ανακοίνωσε τον χαρακτηρισμό 18 νέων παγκόσμιων γεωπάρκων , ανεβάζοντας το σύνολο σε 213 τοποθεσίες που αντιπροσωπεύουν 48 χώρες σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσα σε αυτά, τα μοναδικά Μετέωρα, η 6η τοποθεσία στην Ελλάδα με αυτή τη διάκριση.
Μετέωρα
Τα Μετέωρα , που βρίσκονται στην περιοχή της Θεσσαλίας χαρακτηρίζονται ως «ένα ταξίδι στο χώρο, το χρόνο και τη γεωλογία» και δεν είναι περίεργο, καθώς πολλές από τις τοποθεσίες τους φαίνεται να συνδυάζουν άψογα τη φύση και τον πολιτισμό. Για παράδειγμα, οι πανύψηλες στήλες από ψαμμίτη, μερικές από τις οποίες φτάνουν μέχρι και τα 300 μέτρα, χρησιμεύουν ως σκάλες για μοναστήρια της βυζαντινής εποχής που χτίστηκαν μεταξύ 1200 και 1600 μ.Χ. Παρόλο που αυτή η φημισμένη τοποθεσία είχε ήδη λάβει το καθεστώς Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco το 1988, ο νέος χαρακτηρισμός γεωπάρκων περιλαμβάνει γεωλογικά θαύματα όπως οι σχηματισμοί Ταφόνι της Καλαμπάκας, γνωστοί για τα μοτίβα διάβρωσης που μοιάζουν με κηρήθρα και η ποικίλη βιόσφαιρα της οροσειράς της Πίνδου, ένα από τα αγαπημένα των πεζοπόρων.
«Ο επισκέπτης μπορεί να νιώσει μια μοναδική εμπειρία στην περιοχή μας», δήλωσε ο Ελευθέριος Αβραμόπουλος, Δήμαρχος Μετεώρων. «Ειδικά λόγω των μοναδικών διαδρομών προς τους ιερούς βράχους των Μετεώρων και τα χωριά που κρύβονται στην πλούσια πανίδα της οροσειράς της Πίνδου».
Τα άλλα 5 τα επίσημα αναγνωρισμένα Γεωπάρκα της Ελλάδας
- Απολιθωμένο δάσος της Λέσβου (2000)
- Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (2001)
- Εθνικό Πάρκο Χελμού Βουραικού (2009)
- Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου (2010)
- Γεωπάρκο Σητείας Κρήτη (2021)
photo cover: by Tomáš Mokroš: pexels.com
Δείτε επίσης