Πρόκειται για ένα δείγμα τυπικής αρκαδικής αρχιτεκτονικής. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μ. και έχει θέα προς τον κάμπο της Μεγαλόπολης και τον Ταΰγετο. Στους δρόμους και τα σοκάκια του διακρίνονται ακόμα ζωντανά τα σημάδια της πλούσιας ιστορίας της περιοχής και της οικονομικής ανάπτυξης που γνώρισε στο παρελθόν. Ο λόγος για τη δημοφιλή και ιστορική Δημητσάνα.
Γνωστή ως και «Το χωριό των δύο λόφων» μεταφέρει ζωντανούς στο σήμερα τους θρύλους και την ιστορία του τόπου. Φύση, ιστορία, γραφικότητα, δραστηριότητες, λαχταριστή παραδοσιακή κουζίνα και χειροποίητα τοπικά προϊόντα συνθέτουν το ακαταμάχητο «πακέτο» εμπειριών που προσφέρει η πάλαι ποτέ «μπαρουταποθήκη του Μοριά» η όμορφη Δημητσάνα που επίσης είναι η ιδανική βάση για να εξερευνήσετε γενικότερα την Ορεινή Αρκαδία.
Χτισμένη πάνω σε δύο λόφους, σε υψόμετρο 950 μέτρων, η Δημητσάνα, ιστορική κωμόπολη της Αρκαδίας, μεταφέρει ολοζώντανους στο σήμερα τους θρύλους και τους μύθους, την ιστορία και τις μνήμες που συνδέονται με αυτή την ξεχωριστή γωνιά της Ελλάδας.
Περπατώντας ο επισκέπτης στα δρομάκια της Δημητσάνας είναι σαν να περιηγείται σε ένα ζωντανό ανοιχτό μουσείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ανάμεσα σε αυστηρά και λιτά πετρόχτιστα κτίρια, γέφυρες, μοναστήρια, μπαρουτόμυλους και νεροτριβές. Μια ολόκληρη ιστορία, που την αφηγούνται η πέτρα και το νερό, και περνά από την αρχαία Τεύθιδα στην Τουρκοκρατία και στο «δημητσανίτικο μπαρούτι».
Όπως όλες τις πόλεις και τα χωριά της περιοχής, έτσι και η Δημητσάνα σημαδεύτηκε από την τουρκοκρατία και την επανάσταση, ενώ συνέδεσε το όνομά της με τον αγώνα για την ελευθερία. Εδώ εξάλλου υπενθυμίζουμε πως γεννήθηκε ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός. Σήμερα, το σπίτι του Γρηγορίου του Ε΄ έχει αναπαλαιωθεί και στα δωμάτιά του λειτουργεί το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μητρόπολης Γόρτυνος, παρουσιάζοντας τη ζωή του Πατριάρχη.
Η Δημητσάνα, με την υδροκίνηση ως κινητήρια δύναμη της οικονομίας, γνώρισε μεγάλη ακμή από το 18ο αι. και μετά. Το φαράγγι του ποταμού Λούσιου, η διαμόρφωση του εδάφους και η δύναμη του νερού την κατέστησαν σημαντικό εμπορικό κέντρο της περιοχής με αλευρόμυλους, ειδικές τεχνικές βυρσοδεψίας, υδραυλικά πριονιστήρια, νεροτριβές για την επεξεργασία του μαλλιού, αλλά και μπαρουτόμυλους, που δούλευαν ασταμάτητα εφοδιάζοντας με μπαρούτι τους επαναστάτες.
Όλη η ιστορία της περιοχής είναι συνδεδεμένη με την υδροκίνηση και είναι επιτακτική μια επίσκεψη στο πρωτότυπο Μουσείο Υδροκίνησης, που παρουσιάζει και εξηγεί όλες τις εφαρμογές της. Μάλιστα, οι περισσότεροι μύλοι έχουν αναπαλαιωθεί και επαναλειτουργούν για να μπορούν οι επισκέπτες να έχουν μια πλήρη εικόνα εκείνης της εποχής και της τεχνικής που εφάρμοζαν.
Κάτω από το μουσείο η θέα στο φαράγγι του Λούσιου είναι μαγευτική, ενώ από την περιοχή δεν λείπουν ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία. Ακολουθήστε το δρόμο προς τη Μονή Φιλοσόφου, τη Μονή του Τιμίου Προδρόμου, που είναι κρεμασμένη σε ένα βράχο πάνω από το Λούσιο, αλλά και τη Μονή της Παναγίας των Αιμυαλών.
photo cover: unsplash
Δείτε επίσης