Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ένας γιος έχει τελείως διαφορετικό χαρακτήρα από τον αδερφό του; Μερικές φορές ο χαρακτήρας των παιδιών επηρεάζεται από τους γονείς τους, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Επιπλέον, αρκετοί παράγοντες εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία.

Είναι σημαντικό για εσάς να αντιλαμβάνεστε τι προέρχεται από τη συμμετοχή της οικογένειας και τι προέρχεται «από το δρόμο». Με αυτόν τον τρόπο είναι πιο εύκολο να δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να συμβάλετε στην εκπαίδευση, με απλές αλλαγές. Είτε πρόκειται για τον τρόπο που μεγαλώνεις και χτίζεις σχέσεις είτε ο τρόπος με τον οποίο το παιδί σου βλέπει τον κόσμο.

Ο χαρακτήρας των παιδιών και η εκπαίδευση των γονέων

Είναι προφανές ότι η συμπεριφορά των γονέων επηρεάζει τη στάση των παιδιών. Είναι λοιπόν σημαντικό να έχουν υποδειγματική στάση.

Πράγματι, όσο πιο στενή είναι η σχέση γονέων και παιδιών, τόσο μεγαλύτερη είναι η εμπιστοσύνη τους, γεγονός που επιτρέπει μεγαλύτερη επάρκεια συμπεριφοράς, ώστε ο χαρακτήρας να διαμορφώνεται σωστά. Αυτό εξασφαλίζει μια καλύτερη ισορροπία για τα παιδιά, είτε σήμερα είτε στο μέλλον.

Συμβαίνει το παιδί να εκτίθεται σε αρκετές επιρροές από το εξωτερικό περιβάλλον, αλλάζοντας τις συνήθειές του με τη συμμετοχή πολλών παραγόντων. Ανάμεσά τους, αυτό των φίλων, συναδέλφων, δασκάλων, φλερτ, ανθρώπων που εμφανίζονται τυχαία στη ζωή τους.

Παράγοντες που επηρεάζουν

Σύμφωνα με τον συμπεριφορισμό, η συμπεριφορά ενός ατόμου διαμορφώνεται από τα ενδεχόμενα του περιβάλλοντος περιβάλλοντος και την αντίδραση στην ίδια συμπεριφορά. Με άλλα λόγια, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες στο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται το άτομο, οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Από εκεί, υπάρχει η ανταπόκριση σε αυτή τη συμπεριφορά, η οποία, αν ενισχυθεί, αυξάνει την πιθανότητα επανεμφάνισης αυτής της στάσης.

Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας έχει συνομηλίκους που ενθαρρύνουν την κακή συμπεριφορά, όπως το χτύπημα, το όνομα και ο εκφοβισμός, θα επηρεαστεί από αυτή τη συμπεριφορά.

Η ίδια η μαθησιακή διαδικασία επηρεάζεται επίσης έντονα από το εξωτερικό περιβάλλον και ακόμη και από τα στάδια ανάπτυξης του εγκεφάλου. Για τον S. Vygotsky, ψυχολόγο, οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη μάθηση. Καλά παραδείγματα είναι το παιχνίδι, οι πολιτιστικές δραστηριότητες και η αλληλεπίδραση με ανθρώπους γύρω από το άτομο.

Έτσι, το παιδί σας θα επηρεάζεται συνεχώς από το περιβάλλον γύρω του. Καθώς τα πρώτα χρόνια περνούν περισσότερο χρόνο με τα άτομα που τα φροντίζουν, αυτά έχουν μεγαλύτερη επιρροή στον χαρακτήρα του παιδιού. Σιγά σιγά θα έρθουν σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον είτε στο σχολείο είτε στο πάρκο είτε σε πάρτι. Επομένως, άλλες επιρροές θα αρχίσουν να διαμορφώνουν την προσωπικότητά του.

Η εσωτερική ανάπτυξη συμβάλλει επίσης στη μάθηση και, ως εκ τούτου, στη διαμόρφωση του χαρακτήρα. Για τον A. Piaget, ψυχολόγο, τα παιδιά μπορούν να διατυπώσουν αφηρημένες έννοιες μόνο στην ηλικία των 12 ετών, στην τυπική-λογική περίοδο.

Επομένως, μόνο από αυτή την ηλικία το παιδί σας θα μπορεί να διατυπώνει τις δικές του σκέψεις για θέματα όπως η ηθική. Μπορούν επομένως να επηρεαστούν πιο εύκολα σε αυτή την ηλικία, γεγονός που διευκολύνει τους γονείς να προσαρμοστούν. Είναι λοιπόν σημαντικό οι γονείς να έχουν κατά νου ότι ο χαρακτήρας των παιδιών τους δεν είναι αποκλειστική τους ευθύνη, αλλά θεμελιώδης.

Photo cover:pixabay.com/Reindert/graffiti

Διαβάστε επίσης: