Πολλοί από εμάς νιώθουμε ή έχουμε νιώσει προδομένοι κάποια στιγμή στη ζωή μας, είτε πρόκειται για την οικογένειά μας είτε για το σύντροφό μας είτε για κάποιο φίλο μας. Αρκετοί, μάλιστα, είναι εξοικειωμένοι με την προδοσία, τόσο που δεν τους εκπλήσσει πλέον. Δυστυχώς, η προδοσία είναι συχνό φαινόμενο και υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό. Δεν πρόκειται μόνο για έναν φίλο που αποκαλύπτει μυστικά ή κάποιον που απιστεί. Η προδοσία μπορεί πραγματικά να πάρει μεγάλες διαστάσεις.
Αίσθημα προδοσίας από την παιδική ηλικία
Το παιδικό τραύμα αφήνει συχνά ένα αποτύπωμα προδοσίας που μας ακολουθεί μέχρι την ενηλικίωσή μας. Μπορεί να σκεφτείτε και να αναρωτηθείτε γιατί οι γονείς σας δεν σας βοήθησαν ή πώς επέτρεψαν να συμβούν ορισμένα πράγματα. Μπορεί να αναρωτιέστε γιατί σας πλήγωσαν εκείνοι που είχατε ανάγκη να σας αγαπήσουν και ίσως να μην έχετε πάρει ποτέ απάντηση από αυτούς.
Πώς να σταματήσετε να αισθάνεστε προδομένοι;
Ανεξάρτητα από το πόσο ψυχοφθόρο είναι να νιώθει κάποιος προδομένος, αυτή η δυσάρεστη εμπειρία είναι δυνατό να ξεπεραστεί. Παρακάτω περιγράφονται μερικοί τρόποι για να το κάνετε αυτό:
Προσδιορίστε την προδοσία
Εάν στο παρελθόν προδοθήκατε τόσο άσχημα που αυτό επηρέασε την υπόλοιπη ζωή σας, πρέπει να θυμηθείτε πότε και κάτω από ποιες συνθήκες ακριβώς συνέβη αυτό. Μερικές φορές το μυαλό θάβει αρνητικά γεγονότα τόσο βαθιά με σκοπό την συναισθηματική μας προστασία, και καταλήγουμε να νιώθουμε προδομένοι, χωρίς να ξέρουμε γιατί. Χρειάζεται να συμφιλιωθούμε με την ιδέα της προδοσίας, πριν προχωρήσουμε παρακάτω.
Βρείτε τις δικές σας «πληγές» από την προδοσία
Ο χρόνος θεραπεύει τις πληγές, αυτό είναι αλήθεια, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε το χρόνο να διορθώσει όλες τις ζημιές που προκλήθηκαν από την προδοσία. Για να γίνεις καλύτερος άνθρωπος, πρέπει να αναζητήσεις τις πληγές αυτές, να θυμηθείς γιατί δημιουργήθηκαν και μετά να κάνεις ό, τι μπορείς για να επουλώσεις το τραύμα σου.
Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας
Για όσους έχουν πληγωθεί, μερικές φορές νιώθουν ένοχοι γι’ αυτό που τους συνέβη. Ίσως αισθάνεστε ότι κάνατε κάτι κακό για να σας προδώσει το άλλο άτομο, ή ίσως αισθανθείτε ανεπαρκείς και θεωρείτε ότι αυτό έκανε τους φίλους σας να σας παραμελήσουν ή να σας εγκαταλείψουν. Πρέπει να πιστέψετε ότι τίποτα και κανείς δεν τους ανάγκασε να σας πληγώσουν. Ήταν δική τους επιλογή κι όχι δική σας.
Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας
Το να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και τους άλλους μας βοηθάει να αναλάβουμε την ευθύνη για τη δική μας συμπεριφορά που ίσως συνέβαλε με κάποιον τρόπο στην προδοσία. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, μην κατηγορείτε τον εαυτό σας για την προδοσία, αλλά σίγουρα αναλάβετε την ευθύνη για τις δικές σας αντιδράσεις στην κατάσταση.
Αφήστε τον εαυτό σας να θρηνήσει
Μην προσποιηθείτε ότι δεν σας πονάει ότι προδοθήκατε γιατί κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί. Στην πραγματικότητα, η προδοσία είναι μια αρκετά δυσάρεστη εμπειρία. Με την άρνηση του τραύματος, αποθηκεύετε το κακό και το αναπτύσσετε κάθε φορά που κάποιος σας απογοητεύει. Τελικά, αυτό το τραύμα θα έρθει στην επιφάνεια ούτως ή άλλως, αλλά με καταστροφικούς τρόπους. Το να μην θρηνήσετε τις προδοσίες σας θα σας κρατήσει κολλημένους σε μια ψευδή αίσθηση αυτονομίας. Επομένως, τολμήστε να ζήσετε τον πόνο σας. Δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στο να είναι κάποιος στεναχωρημένος.
Ζητήστε υποστήριξη
Μήπως έχετε ένα κύκλο ατόμων που μπορούν να σας υποστηρίξουν; Θυμηθείτε, ωστόσο, ότι δεν μπορούν όλοι να σας βοηθήσουν όταν αισθάνεστε προδομένοι. Να θυμάστε ότι αυτό εξαρτάται από την εκάστοτε περίσταση που σας προκύπτει.
Όπως γνωρίζετε, κάποια άτομα θέλουν να ακούσουν τα προβλήματά σας για να περάσουν την ώρα τους, αλλά επίσης, όπως γνωρίζετε, κάποιοι άλλοι θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν. Πάρτε το χρόνο σας και μάθετε ποιος είναι δίπλα σας πραγματικά. Επιλέξτε προσεκτικά το άτομο αυτό και στη συνέχεια, μοιραστείτε το πώς αισθάνεστε. Αυτό θα σας βοηθήσει να απαλύνετε τα τραύματα από την προδοσία.
Αναζητήστε ξανά την εμπιστοσύνη στις σχέσεις
Αυτό θα είναι πιθανώς το πιο δύσκολο να γίνει μετά την προδοσία, αλλά δεν είναι αδύνατο. Εάν σας έχει πληγώσει κάποιος που σας ενδιαφέρει, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να χτίσετε την εμπιστοσύνη σας προς τον ίδιο ξανά. Για παράδειγμα, εάν έχετε εξαπατηθεί ποτέ σε μια σχέση, η εμπιστοσύνη θα πρέπει να κερδηθεί από τον σύντροφό σας, εάν παραμείνετε στην σχέση, φυσικά. Μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά δύσκολο να εμπιστευτείτε φίλους που έχουν προδώσει την εμπιστοσύνη σας. Ωστόσο, για να προχωρήσετε πραγματικά, πρέπει να μπορείτε να εμπιστευτείτε ξανά.
Πάρτε πίσω τον συναισθηματικό σας έλεγχο
Μεγάλο μέρος του πόνου που προκαλείται από την προδοσία προέρχεται από τα συναισθήματά σας που είναι εκτός ελέγχου. Ναι, οι άνθρωποι σας έβλαψαν κι αυτό μπορεί να μην ήταν υπό τον έλεγχό σας να το αποτρέψετε. Έχετε, όμως, τον έλεγχο για το πόσο καιρό θα συνεχίσετε να αισθάνεστε προδομένοι. Μπορεί να επιλέξετε να μείνετε θυμωμένοι για χρόνια ή να το αφήσετε να περάσει, παρά τον πόνο που έχετε υποστεί. Όχι, φυσικά, δεν είναι εύκολο, και ναι, ακούγεται σαν να λέω “Απλώς να είσαι θετικός”, αλλά η αντικειμενική πραγματικότητα είναι ότι εσείς αποφασίζετε το πόσο να επηρεαστείτε από αυτό. Ο έλεγχος των συναισθημάτων σας είναι αποκλειστικά και μόνο δική σας ευθύνη.
Σπάστε το μοτίβο της προδοσίας
Αν έχετε προδοθεί είναι σημαντικό να σπάσετε το φαύλο κύκλο της προδοσίας. Σε πολλές περιπτώσεις, εκείνοι που πληγώθηκαν τελικά έβλαψαν άλλους επειδή δεν είχαν ακόμη επουλωθεί τα τραύματά τους. Εάν μπορείτε να σπάσετε το μοτίβο αυτό, τότε έχετε ήδη ξεκινήσει μια νέα διαδρομή.
Κόψτε τους δεσμούς
Κανείς δεν θέλει να χάσει φίλους ή αγαπημένους, αλλά μερικές φορές είναι απαραίτητο. Σε σοβαρές περιπτώσεις προδοσίας, ίσως χρειαστεί να διακόψετε τους δεσμούς με ορισμένα άτομα που σας έχουν πληγώσει. Οι τοξικές σχέσεις θα επιφέρουν περισσότερη δυστυχία στη ζωή σας, ενώ η απομάκρυνση των τοξικών ανθρώπων θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα.
Πραγματικά, η προδοσία είναι ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός που μπορεί να συμβεί στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να προσπαθούμε να βρίσκουμε τρόπους για να επουλώνουμε τις πληγές μας και να μην «κουκουλώνουμε» όλα όσα μας πονάνε. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε υγιείς και ισότιμες σχέσεις μεταξύ μας.
Συγγραφή – Επιμέλεια Άρθρου
Κωνσταντίνα Παν. Αρβανίτη – Ψυχολόγος
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, MSc. Ειδίκευση στη Γνωστική – Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία. Μετεκπαίδευση στην Παιδοψυχολογία – Παιδοψυχιατρική και στις Τεχνικές Διαχείρισης Άγχους & Κατάθλιψης. Συνεδρίες ατομικές κι ομαδικές. Συνεδρίες μέσω Skype. 210 9350687
Photo cover:pixabay.com/Inactive account – ID 3938030/woman
Πηγή:psychology.gr
Διαβάστε επίσης: