Search
Close this search box.

Δέσμευση όλων των λογαριασμών του Νίκου Κοκλώνη από την ελληνική Δικαιοσύνη

Σε νέα παράταση της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων του Νίκου Κοκλώνη – πέραν των 18 μηνών – προχώρησε μετά από πρόταση των οικονομικών εισαγγελέων που επιβλέπουν την έρευνα, με βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το capital.gr, το βούλευμα του Συμβουλίου εκδόθηκε στις 13 Αυγούστου και παρατείνει τη δέσμευση των λογαριασμών του Κοκλώνη, προκειμένου να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον ενόψει της έρευνας για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που διενεργείται για τις εταιρίες του παραγωγού και παρουσιαστή.

Υπενθυμίζεται πως η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων αποφασίστηκε με διάταξη του επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα, αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου ε.τ Χαρ. Βουρλιώτη, τον Φεβρουάριο του 2023. Το πόρισμα της Αρχής διέτασσε καταρχήν την δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών κάνοντας λόγο για ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων, γι’ αυτό ζητείτο από την εισαγγελία η διερεύνηση αδικημάτων όπως φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εγκληματική οργάνωση και απάτη κατά του δημοσίου. Η ζημία δε υπολογιζόταν (κατ΄αρχήν) σε εκατομμύρια ευρώ και μιλούσε ακόμα και για “παράνομες δραστηριότητες αγνώστων προσώπων στο εξωτερικό”.

Η έρευνα ξεκίνησε αμέσως μετά και ανατέθηκε στην οικονομική αστυνομία να συγκεντρώσει στοιχεία, προκειμένου να αποφασιστεί από την οικονομική εισαγγελία για την περαιτέρω εξέλιξη της υπόθεσης ή την αρχειοθέτησή της. Όμως μέχρι σήμερα, λόγω πολυπλοκότητας της υπόθεσης όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα, παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει.

Μάλιστα αυτό προκαλεί ένα επιπλέον νομικό πρόβλημα δεδομένου ότι το άρθρο 34 παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπως τροποποιήθηκε το Νοέμβριο του 2019, θέτει ως ανώτατο όριο δέσμευσης λογαριασμών τους 9 συν 9 μήνες. Ωστόσο, ο αντίλογος δικαστικών πηγών είναι πως με βάσει νομολογιακά δεδομένα και σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου σε άλλη υπόθεση, η δέσμευση για το ζήτημα της έρευνας ξεπλύματος μαύρου χρήματος μπορεί να ακολουθεί από τις διατάξεις του ΚΠΔ και με σχετική πρόταση των οικονομικών εισαγγελέων να διαρκέσει έως και 5 χρόνια.

Πηγή: Παναγιώτης Στάθης/capital.gr

Διαβάστε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα