Search
Close this search box.

Χέντι Λαμάρ: Ποια είναι η ωραιότερη γυναίκα του Χόλιγουντ που έκανε μια μεγάλη ανακάλυψη!

Η Χέντι Λαμάρ υπήρξε από τις ωραιότερες γυναίκες του Χόλιγουντ. Η εκπληκτική ομορφιά της σε συνδυασμό με τις προκλητικές εμφανίσεις της στη μεγάλη οθόνη – λίγο έφτασε να την αφορίσει ο Πάπας – την έκαναν ακαταμάχητη. Όμως, η Χέντι Λαμάρ, δεν ήταν σίγουρα μόνο αυτό.

Στη δική της περίπτωση, η ομορφιά συνάντησε την ευφυΐα, αφού η Χολιγουντιανή σταρ υπήρξε εφευρέτης και μάλιστα είναι εκείνη που επινόησε το Wi Fi! Ωστόσο, τότε κανείς δεν στεκόταν στην ιδιοφυή ηθοποιό και εφευρέτρια. Στέκονταν όλοι στους προκλητικούς ρόλους της στο σινεμά και στην εικόνα της “άσεμνης και φιλήδονης γυναίκας” που είχαν σχηματίσει για τη Λαμάρ, εξαιτίας των ταινιών της.

Η Χέντι Λαμάρ, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Hedwig Eva Maria Kiesler, γεννήθηκε στη Βιέννη στις 9 Νοεμβρίου 1914. Πατέρας της ήταν ο Έμιλ Κίσλερ, Εβραίος διευθυντής τράπεζας. Η μητέρα της Γκέρτρουντ, ήταν πιανίστρια.

Ο τυραννικός πρώτος γάμος

Τον Αύγουστο του 1933 παντρεύτηκε τον Φριτς Μαντλ Μπούντε, κατασκευαστή οπλικών συστημάτων για την ναζιστική Γερμανία. Για να την παντρευτεί, την ανάγκασε να ασπαστεί τον Καθολικισμό.Της απαγόρευσε ακόμα και να δουλεύει σαν ηθοποιός.

Στην αυτοβιογραφία της που κυκλοφόρησε με τίτλο Ecstasy and Me αναφέρεται ένα περιστατικό κατά το οποίο προσπαθώντας να ξεφύγει από τον κακοποιητικό σύζυγό της, βρήκε καταφύγιο σε ένα πορνείο, κρύφτηκε σε ένα άδειο δωμάτιο και αναγκάστηκε να κάνει σεξ με έναν άγνωστο, προκειμένου να μην αποκαλύψει την κρυψώνα της. Τελικά κατάφερε να διαφύγει, ναρκώνοντας την προσωπική της υπηρέτρια και παίρνοντας το τρένο για το Λονδίνο

Ο κινηματογραφικός οργασμός που την έκανε γνωστή

Μετά τη φυγή από τον σύζυγο της, γνωρίζει στο Λονδίνο τον μεγάλο παραγωγό Λούι Μπ. Μάγιερ. Αυτός την προσέλαβε και επέμεινε στο να αλλάξει το όνομα της από Χέντβιγκ Κίεσλερ σε Χέντι Λαμάρ, θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στη διάσημη και πρόωρα χαμένη (από υπερβολική δόση ναρκωτικών) καλλονή του βωβού κινηματογράφου Μπάρμπαρα Λα Μάρ.

Η Χέντι πριν εμφανιστεί στο Χόλιγουντ είχε ήδη πρωταγωνιστήσει σε πολλές ευρωπαϊκές παραγωγές. Ανάμεσα τους η ταινία Ecstasy (1933), στην οποία υποδυόταν μια νεαρή γυναίκα, πεινασμένη για έρωτα και παντρεμένη με έναν μεγαλύτερο σε ηλικία άνδρα. Η ταινία προκάλεσε αίσθηση, χάρη στα κοντινά πλάνα του προσώπου της Χέντι με ζωγραφισμένη την έκφραση της ηδονής, και στις γυμνές σκηνές της, οι οποίες σε πολλές εκδόσεις της ταινίας λογοκρίθηκαν.

Η Χέντι Λαμάρ έγινε διάσημη ως μια από της πρώτες ηθοποιούς που υποκρίθηκαν οργασμό στη μεγάλη οθόνη, και που αποκάλυψαν το στήθος τους σε μια ταινία ευρείας διανομής. Ο τότε σύζυγος της Φριτς Μαντλ, αγόρασε όσες πιο πολλές κόπιες του φιλμ μπόρεσε προκειμένου να τις καταστρέψει, προσβεβλημένος από τη γυμνή της εμφάνιση. O Πάπας Πίος 12ος καταδίκασε ταινία και λίγο έφτασε να αφορίσει τη νεαρή ηθοποιός. Ο Χίτλερ την απαγόρευσε και στη Λαμάρ δόθηκε το παρατσούκλι, «The Ecstasy Girl».

Στις ταινίες που γύρισε στο Χόλιγουντ, συχνά της έδιναν ρόλους ελκυστικών και σαγηνευτικών γυναικών. Ανάμεσα στις πολλές ταινίες της περιλαμβάνονται τα Algiers (1938), White Cargo (1942) και Tortilla Flat (1942), βασισμένο στη νουβέλα του Τζον Στάινμπεκ.

Το 1941 πρωταγωνιστεί μαζί με δύο ακόμα καλλονές του Χόλιγουντ, την Λάνα Τέρνερ και τη Τζούντι Γκάρλαντ, στο θεαματικό μιούζικαλ Ziegfeld Girl. Η μεγαλύτερη επιτυχία της υπήρξε ο ρόλος της Δαλιδά στη βιβλική υπερπαραγωγή του 1949, “Σαμψών και Δαλιδά”.

Η εφευρέτρια Χολιγουντιανή σταρ

Η Χέντι Λαμάρ, συνήθιζε να δουλεύει πάνω σε εφευρέσεις της κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων των ταινιών, έχοντας πάντα μαζί της έναν μικρό εξοπλισμό. Μάλιστα, είχε εκφράσει την επιθυμία της να σχεδιάσει γρηγορότερα αεροπλάνα που θα μπορούσαν να πουληθούν στον αμερικανικό στρατό.

Εξάλλου, από την εποχή που ζούσε ακόμη στη Βιέννη είχε αναπτύξει ενδιαφέρον για τις εφαρμοσμένες επιστήμες. Οι πρώτες της εφευρέσεις ήταν ένα δικής της έμπνευσης φανάρι κυκλοφορίας κι ένα χαπάκι, που μετέτρεπε το νερό σε ανθρακούχο.

Με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θέλησε να φανεί χρήσιμη στον αγώνα κατά του Ναζισμού και λόγω της εβραϊκής καταγωγής της. Η Χέντι Λαμάρ μαζί με τον συνθέτη Τζορτζ Άνθεϊλ έλαβαν στις 11 Αυγούστου του 1942 δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για συσκευή που εφηύραν αποκαλούμενη Secret Communication System (Σύστημα Κρυφής Επικοινωνίας).

Η πρώιμη αυτή συσκευή αναπήδησης συχνοτήτων χρησιμοποιούσε ένα κύλινδρο αυτόματου πιάνου προκειμένου να εναλλάσσει ένα σήμα μεταξύ 88 διαφορετικών συχνοτήτων με απώτερο σκοπό την απόκρυψη των τηλεκατευθυνόμενων τορπιλών από τα εχθρικά ραντάρ και τη μείωση της πιθανότητας παρεμβολών. Η ιδέα υπήρξε αμφιλεγόμενη και πολύ προηγμένη για την εποχή της. Η συγκεκριμένη τεχνολογία τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το 1962, και αφού είχε λήξει η πατέντα. Οι δύο αρχικοί εφευρέτες δεν έλαβαν ποτέ το παραμικρό χρηματικό ποσό από την εφεύρεσή τους

Η ιδέα της Χέντι για την εναλλαγή των συχνοτήτων υπήρξε η βάση για τη μοντέρνα τεχνολογία της διασποράς φάσματος που χρησιμοποιείται στις μέρες μας σε ένα ευρύ φάσμα συσκευών από τα ασύρματα τηλέφωνα μέχρι τις ασύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις (συμπεριλαμβανομένων των GPS, Bluetooth, και WiFi).

Η Χέντι Λαμάρ θέλησε να γίνει μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εφευρετών (National Inventors Council) για να λάβει την απάντηση ότι καλύτερα θα ήταν να χρησιμοποιήσει τη διασημότητά της για να προωθήσει την πώληση πολεμικών ομολόγων. Σε μία και μόνο εκδήλωση βοήθησε να συγκεντρωθούν 7 εκατομμύρια δολάρια.

Πέθανε στις 19 Ιανουαρίου 2000 στο Κάσελμπερι της Φλόριντα, σε ηλικία 86 ετών. Από τους έξι συνολικά γάμους της, απέκτησε τρία παιδιά.

Διαβάστε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα