Search
Close this search box.

Βαρκελώνη: Το εμβληματικό έργο του Γκαουντί, η Σαγράδα Φαμίλια θα ολοκληρωθεί μετά από 144 χρόνια

Το αριστούργημα του Γκαουντί, η βασιλική της Σαγράδα Φαμίλια (Sagrada Familia), είναι σημείο αναφοράς για τη Βαρκελώνη και σίγουρα ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του κόσμου! Τόσο η ίδια η εκκλησία όσο και η ιστορία της, καθώς πρόκειται γαι το τελευταίο και πιο εντυπωσιακό έργο, του διάσημου Καταλανού αρχιτέκτονα, Αντόνι Γκαουντί, το οποίο δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει γιατί πέθανε.

Ωστόσο, αν και από τότε, το εμβληματικό έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, συγκεντρώνει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο που θέλουν να το δουν από κοντά. Τώρα όμως, όπως φαίνεται, 144 χρόνια μετά την τοποθέτηση της πρώτης πέτρας για την κατασκευή της εκκλησίας, το έργο θα ολοκληρωθεί. Η περίφημη Σαγράδα Φαμίλια θα ολοκληρωθεί το 2026, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, αν και η τεράστια, αμφιλεγόμενη σκάλα θα διαρκέσει άλλα οκτώ χρόνια.


Ο πρόεδρος της οργάνωσης, Esteve Camps που έχει επιφορτιστεί να ολοκληρώσει το αριστούργημα του Αντόνι Γκαουντί ανακοίνωσε την ημερομηνία πριν λίγες μέρες, η οποία συμπίπτει με τα εκατό χρόνια από τον θάνατο του αρχιτέκτονα του έργου. Ο Esteve Camps είπε ότι υπάρχουν τα χρήματα και τα υλικά για να τελειώσει το κτίριο, συμπεριλαμβανομένου του 172,5 μέτρων κεντρικού πύργου αφιερωμένου στον Ιησού Χριστό, καθιστώντας τη Σαγράδα Φαμίλια το ψηλότερο κτίριο της Βαρκελώνης.

Αν και το έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2026, οι εργασίες για τα γλυπτά και τις διακοσμητικές λεπτομέρειες αλλά και η αμφιλεγόμενη σκάλα που οδηγεί σε αυτό που τελικά θα είναι η κύρια είσοδος, αναμένεται να συνεχιστούν 8 χρόνια ακόμη, μέχρι το 2034.
Όταν ξεκίνησαν οι εργασίες το 1882, η περιοχή γύρω από την Σαγράδα Φαμίλια ήταν γεωργική γη, αλλά στα ενδιάμεσα χρόνια η πόλη μεγάλωσε γύρω από την εκκλησία. Η σκάλα, θα εκτείνεται σε δύο μεγάλα τετράγωνα της πόλης, κάτι που σημαίνει την απομάκρυνση περίπου 1.000 κατοικιών και επιχειρήσεων. Ο Camps επιμένει ότι η σκάλα ήταν πάντα μέρος του αρχικού σχεδίου του αρχιτέκτονα, αν και ορισμένοι μελετητές του Γκαουντί το αμφισβητούν αυτό.

Ο ίδιος ωστόσο είπε: «Ακολουθούμε κατά γράμμα το σχέδιο του Γκαουντί. Είμαστε οι κληρονόμοι του και δεν μπορούμε να απαρνηθούμε το έργο του. Το σχέδιο που παρουσιάστηκε στην τοπική αρχή το 1915, το οποίο υπέγραψε ο Γκαουντί, περιλαμβάνει τη σκάλα». Πρόσθεσε ότι ήταν σε συζητήσεις με τον δήμαρχο της Βαρκελώνης, Jaume Collboni, για το σχέδιο, καθώς η τοπική αρχή έχει τον τελευταίο λόγο. «Δεν έχω κρυστάλλινη μπάλα για να μου πει πότε θα πάρουν μια απόφαση».

Πριν αρχίσουν οι τουρίστες να επισκέπτονται την εκκλησία ώστε να συσσωρευτούν χρήματα, η εργασία για την ολοκλήρωσή της επρόκειτο να χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από δωρεές πιστών, γεγονός που έκανε τη ροή μετρητών απρόβλεπτη και πολλοί αμφέβαλλαν ότι το έργο θα μπορούσε ποτέ να ολοκληρωθεί. Ωστόσο, εδώ και δεκαετίες τώρα, ο τουρισμός έχει εγγυηθεί ένα σταθερό και υψηλό όπως φαίνεται εισόδημα για την εκκλησία, με σχεδόν 5 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως να πληρώνουν 25-40 € την επίσκεψη. Λίγα περισσότερα από τα μισά από τα 125 εκατ. ευρώ που φέρνει προορίζονται για την ολοκλήρωση των εργασιών. Το πώς ξοδεύονται όμως τα υπόλοιπα παραμένει μυστήριο καθώς η εκκλησία δεν είναι υποχρεωμένη να δημοσιεύει τους λογαριασμούς της.

photo: pixabay

Δείτε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα