Η κυτταρίτιδα είναι μια αλλαγή που μοιάζει με εξόγκωμα στην επιφάνεια του δέρματος. Δεδομένου ότι αυτή η υφή του δέρματος θυμίζει την επιφάνεια ενός πορτοκαλιού, η κυτταρίτιδα συχνά ονομάζεται επίσης δέρμα φλοιού πορτοκαλιού.
Εμφανίζεται κυρίως στους μηρούς και τους γλουτούς, αλλά μπορεί να επηρεάσει και άλλες περιοχές του σώματος όπως τα μπράτσα, το στομάχι ή το στήθος. Η κυτταρίτιδα δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία και δεν θεωρείται σύμπτωμα ασθένειας.
Ωστόσο, οι πάσχοντες συχνά υποφέρουν ψυχολογικά από αυτό το καλλυντικό φαινόμενο, το οποίο ο δερματολόγος αποκαλεί επίσης dermopanniculosis deformans ή status protrusus cutis ή φαινόμενο στρώματος.
Στη δερματολογία, το φαινόμενο του στρώματος είναι ένα έμφυλο χαρακτηριστικό του δέρματος του γυναικείου μηρού. Εμφανίζεται σχεδόν σε όλες τις γυναίκες όταν η περιοχή του δέρματος των μηρών είναι τσιμπημένη.
Ο λατινικός όρος status protrusus cutis αναφέρεται στο γεγονός ότι είναι απλώς μια συμπίεση και τόξο του ανώτερου λιπώδους συστήματος στον υποδόριο ιστό, το οποίο εκτείνεται στην άνω επιδερμίδα.
Ενώ αυτό το φαινόμενο του δέρματος φλοιού πορτοκαλιού είναι ήδη παρόν σε νεαρές γυναίκες, ο όρος δερμοπαννίκωση εμφανίζεται μόνο με την αύξηση της γήρανσης του δέρματος και τη σχετική λιπώδη διήθηση.
Οι άνδρες επηρεάζονται λιγότερο από την κυτταρίτιδα, επειδή το ανώτερο υποδόριο στρώμα τους (υποδόριος ιστός) είναι λεπτότερο αφενός και οι λιπώδεις θάλαμοι του συνδετικού ιστού των ανδρών συγκρατούνται πιο συμπαγή από την άλλη.
Για να το θέσω απλά, οι ίνες κολλαγόνου της γυναίκας εναποτίθενται παράλληλα. Οι άνδρες, από την άλλη πλευρά, έχουν ένα δίκτυο ινών κολλαγόνου που μοιάζει με πλέγμα. Επομένως, οι θάλαμοι λιποκυττάρων του ανδρικού δέρματος συνήθως δεν μπορούν να μετακινηθούν κατά τη διάρκεια της δοκιμής τσίμπημα.
Υπάρχουν ραγάδες, αλλά δεν υπάρχουν εξογκώματα και επομένως δεν υπάρχει κυτταρίτιδα. Αυτό οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι οι άνδρες έχουν πιο ελαστικό δερμάτινο δέρμα (corium) από τις γυναίκες.
Photo cover:pexels.com/cottonbro
Διαβάστε επίσης: