Μια απλή, μη επεμβατική οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να είναι σε θέση να προβλέψει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Στη Γαλλία, σημειώνονται κατά μέσο όρο 80.000 έμφραγμα του μυοκαρδίου κάθε χρόνο. Σύμφωνα με το Inserm, 12.000 άνθρωποι πεθαίνουν από αυτό. Αντιμέτωποι με αυτά τα στοιχεία, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα αιμοφόρα αγγεία που υπάρχουν στον αμφιβληστροειδή θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό ατόμων που μπορεί να υποφέρουν από καρδιακά προβλήματα .
Η παρατήρηση του αμφιβληστροειδούς θα μπορούσε να ανιχνεύσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής
Αυτή είναι μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (Ηνωμένο Βασίλειο) και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής, στη Βιέννη, στις 13 Ιουνίου. Η εργασία δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, αλλά τα αποτελέσματα αναμεταδόθηκαν σε δελτίο τύπου.
Η μελέτη είχε στόχο να καθορίσει μια σύνδεση μεταξύ της μη επεμβατικής εξέτασης του αμφιβληστροειδούς και της εκτίμησης του κινδύνου εμφράγματος . Για να το κάνουν αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη UK Biobank, μια βιοτράπεζα που περιέχει ιατρικά αρχεία και δεδομένα τρόπου ζωής από 500.000 ανθρώπους, για να καθορίσουν τη μέτρησή τους που ονομάζεται «fractal dimension». Στην εξέταση του αμφιβληστροειδούς τους πρόσθεσαν και άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η συστολική αρτηριακή πίεση, ο δείκτης μάζας σώματος και η κατάσταση του καπνίσματος .
Αυτή η μέτρηση, η φράκταλ διάσταση, καθιστά δυνατή τη μελέτη «μοτίβων διακλάδωσης των αγγείων του αμφιβληστροειδούς», αναφέρει η δήλωση . Μέσω αυτής της ανάλυσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «διακυμάνσεις στο αγγειακό σχέδιο του αμφιβληστροειδούς» θα μπορούσαν να προβλέψουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Δήλωσαν έτσι ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής θα μπορούσε έτσι να εκτιμηθεί περισσότερο από πέντε χρόνια πριν συμβεί.
Οι επιστήμονες συνεχίζουν την έρευνά τους και ελπίζουν ότι στο μέλλον, μια απλή εξέταση αμφιβληστροειδούς, που πραγματοποιείται ως μέρος ενός συνήθους ελέγχου υγείας, μπορεί να παρέχει αρκετές πληροφορίες για τον εντοπισμό αυτών που κινδυνεύουν. Μακροπρόθεσμα, αυτό θα μπορούσε να τους επιτρέψει να παρακολουθούνται στενότερα και να προσανατολίζονται προς έναν τρόπο ζωής που στοχεύει στον περιορισμό των κινδύνων.
Η ομάδα των επιστημόνων πιστεύει επίσης ότι και άλλες παθολογίες μπορούν να ανιχνευθούν στον αμφιβληστροειδή μας, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ή τα εγκεφαλοαγγειακά ατυχήματα (CVA).
Photo cover:pixabay.com/Skitterphoto/eye
Διαβάστε επίσης: