Η κατάχρηση αυτή καθαυτή συμβαίνει εάν ένα από τα δύο μέρη δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί υπό τις ίδιες συνθήκες με το άλλο, ενώπιον της πίεσης, της επιθετικότητας και του εκφοβισμού.
Η κακοποίηση συμβαίνει όταν κάποιος χρησιμοποιεί τη θέση εξουσίας ή την υπεροχή του για να ελέγξει τη συμπεριφορά του άλλου, σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες.

Υπάρχει κατάχρηση όταν ένα άτομο εκμεταλλεύεται τη σωματική ή συναισθηματική ευθραυστότητα του άλλου για να τον θέσει στην υπηρεσία του.

Παρεμβαίνει επίσης όταν υπάρχει μια περίσταση από την οποία το ένα άτομο εξαρτάται από το άλλο και αυτή η εξάρτηση χρησιμοποιείται για την άσκηση πίεσης ή για τον περιορισμό της ελευθερίας δράσης.
Μερικές φορές η κακοποίηση δεν είναι τόσο εμφανής γιατί δεν μεταφράζεται σε χτύπημα ή φωνές.

Άλλες φορές απλώς δρομολογεί μια συστηματική διαδικασία αποκλεισμού, χειραγώγησης και εκβιασμού, με αποτέλεσμα ο άλλος να μην μπορεί να δράσει, να ανταποκριθεί ή να αποφασίσει ελεύθερα.

Ταυτόχρονα, όλα αυτά δικαιολογούνται με την εξασφάλιση αγάπης άνευ όρων ή στην απόλυτη αναζήτηση της ευημερίας για τον άλλον. Είναι προφανές ότι σε όλες τις περιπτώσεις η κακοποίηση αφήνει ίχνη στην καρδιά και στο μυαλό. Υπονομεύει τις δημιουργικές ικανότητες και κάνει τη ζωή ωδή στο φόβο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να είστε σε εγρήγορση για ορισμένα σημάδια που θα μπορούσαν να σας δείξουν ότι έχετε μπλέξει σε μια καταχρηστική σχέση.

  1. Φόβος

Ο φόβος είναι ίσως το πιο εμφανές σημάδι μιας καταχρηστικής σχέσης. Μερικές φορές είναι ένας ωμός και προφανής φόβος: το άτομο είναι σε ένταση παρουσία του άλλου και σκέφτεται συνεχώς τις «τιμωρίες» ή τις συνέπειες που θα μπορούσε να προκαλέσει η ενόχληση του άλλου. Άλλες φορές ο φόβος είναι πιο λεπτός. Μπορεί να εκδηλωθεί ως υπερβολική και σχολαστική ανάγκη να θέλεις να ευχαριστήσεις τον άλλον. Προσπαθούμε συνεχώς να μην του δίνουμε λόγο να αλλάξει διάθεση και για αυτό, σκεφτόμαστε τι πρέπει να κάνουμε συνεχώς για να νιώθει ο άλλος ικανοποιημένος.

2. Υπερβολικός έλεγχος σε οτιδήποτε κάνετε
Σε μια καταχρηστική σχέση, ο ένας από τους δύο πρέπει να λογοδοτεί συνεχώς στον άλλο: τι κάνει, τι σκέφτεται και τι αισθάνεται. Είναι σαν να μην έχει την ελευθερία να κινηθεί ή να ενεργήσει, χωρίς να συμβουλευτεί πρώτα τον άλλον. Είναι πιθανό ότι αυτός ο έλεγχος επεκτείνεται και στα οικονομικά, ακόμα και στον τρόπο που ντύνεται ή φτιάχνει τα μαλλιά του. Ουσιαστικά ό,τι κάνετε πρέπει να περνάει από το κουτί έγκρισης του άλλου και διαφορετικά δεν μπορείτε να προχωρήσετε.

3. Ενοχές
Στις καταχρηστικές σχέσεις, οποιουδήποτε τύπου, υπάρχει σχεδόν διαρκές αίσθημα ενοχής. Νιώθετε ανεπαρκείς και ανίκανοι να υπερασπιστείτε την εγκυρότητα αυτών που λέτε ή κάνετε. Αυτό το άτομο είναι πηγή κακοποίησης, σας επικρίνει συνεχώς και σας κάνει να νιώθετε ένοχοι. Μπορεί να υπάρχουν δύο διαφορετικές καταστάσεις, ή και οι δύο ταυτόχρονα: από τη μια πλευρά, είναι σαν να έχει πάντα δίκιο ο άλλος και ότι τα κριτήριά του είναι αυτά που διέπουν το σωστό ή το λάθος σε κάθε πράξη. Από την άλλη, μπορεί να διαφωνείς ή να νομίζεις ότι κάνει λάθος, αλλά δεν τολμάς να την αντιμετωπίσεις.

Photo cover:pixabay.com/IamFOSNA/woman

Διαβάστε επίσης: