Search
Close this search box.

Μέτρο στην θετική τοξικότητα

Το να έχεις θετική άποψη για τη ζωή μπορεί να είναι ένα υγιές πράγμα που σε βοηθά στις δύσκολες στιγμές.

Ωστόσο, η θετικότητα μπορεί επίσης να είναι τοξική. Πράγματι, αν δεν είστε εντελώς ειλικρινείς και αν αγνοήσετε (ή ακόμα και καταπιέζετε) τα πραγματικά σας συναισθήματα, η ψυχική σας υγεία μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο…

Από την πλευρά μου, πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να περιβάλλεις τον εαυτό σου με θετικούς ανθρώπους και να δουλέψεις πάνω σου για να γίνεις άνθρωπος που βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο.

Όμως, όλα αυτά πρέπει να είναι ειλικρινή. Δεν πρέπει να λέτε ψέματα στον εαυτό σας για να ευχαριστήσετε τους άλλους ή με την ελπίδα να διαγράψετε τα αρνητικά σας συναισθήματα.

Το μόνο που θα κάνετε είναι να κρύψετε τα προβλήματά σας κάτω από το χαλί. Και, μόλις δεν υπάρχει πια χώρος στη «μυστική γωνιά» σας, όλα θα αρχίσουν να ξεχειλίζουν.

Και, όταν ξεχειλίζει, σκάει! Άρα αυτό είναι ασφαλισμένη ζημιά!

Η θετικότητα είναι καλή! Αλλά, με μέτρο. Ορίστε λοιπόν οι στιγμές που πρέπει να προσέξεις.

Πράγματι, αυτές είναι τέλειες παγίδες για θετική τοξικότητα, αλλά η υπερβολική χρήση θετικότητας σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να σας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Στα κοινωνικά δίκτυα όλοι επιδιώκουμε να αναδείξουμε αυτή την τέλεια και ειδυλλιακή εικόνα της ζωής μας. Προσποιούμαστε ότι έχουμε μια υπέροχη δουλειά, μια πολυτελή ζωή και μια τέλεια ρομαντική σχέση.

Αλλά, είναι αλήθεια αυτό; Η πραγματικότητα της κατάστασης είναι ότι αναδεικνύεις μόνο μια πτυχή της ζωής σου. Αυτό που σε κάνει περήφανο ή τουλάχιστον αυτό που είναι πιο εύκολο να το χειριστείς.

Για παράδειγμα, δημοσιεύετε μια φωτογραφία του επαγγελματικού σας ταξιδιού στη Νέα Υόρκη. Καμαρώνεις για την επιχείρησή σου που σου έδωσε την ευκαιρία μιας ζωής και μιλάς για την ομορφιά της πόλης.

Αυτό που δεν λες είναι ότι έπρεπε να ταξιδέψεις 24 ώρες γιατί το αφεντικό σου ήθελε να πληρώσει το αεροπορικό σου εισιτήριο όσο το δυνατόν λιγότερο. Δεν έχετε φύγει από το δωμάτιο του ξενοδοχείου σας επειδή έχετε περάσει τη διαμονή σας σε συναντήσεις και ύπνο.

Ένα άλλο παράδειγμα… Ο φίλος σου σου δίνει λουλούδια. Αμέσως, δημοσιεύετε μια φωτογραφία της ανθοδέσμης σας και ευχαριστείτε την αγαπημένη σας για τη φροντίδα και την αγάπη σας.

Αυτό που ξεχνάτε να αναφέρετε είναι ότι του ζητήσατε να σας δώσει αυτό το μπουκέτο ή, ακόμη χειρότερα, ότι λάβατε αυτό το δώρο επειδή αισθάνεται ένοχος που ήταν άπιστος ή βίαιος μαζί σας.

Εν ολίγοις, κάθε τέλεια εικόνα κρύβει μια άθλια αλήθεια! Λίγοι άνθρωποι έχουν το θάρρος να μιλήσουν για τα προβλήματά τους ή τα εμπόδια που συναντούν.

Προτιμούν να κρατούν αυτό το κομμάτι της ζωής τους «ιδιωτικό». Και εκεί είναι που όλα κατηφορίζουν! Πράγματι, επισημαίνοντας μόνο πληροφορίες που αντικατοπτρίζουν την ευτυχία, τη χαρά και τη θετικότητα, λέτε ψέματα στον εαυτό σας.

Η ζωή σας δεν είναι τόσο τέλεια όσο θα θέλατε να είναι, ωστόσο για μια σύντομη στιγμή προσπαθείτε να πείσετε τον εαυτό σας για το αντίθετο.

Όταν δημοσιεύετε μια φωτογραφία καθαρής ευτυχίας, νιώθετε ένα αίσθημα ευφορίας. Και, κάθε φορά που κάποιος γράφει ένα σχόλιο ή κάνει like στη φωτογραφία σας, αυτό το συναίσθημα μεγαλώνει.

Τι γίνεται όμως αφού απενεργοποιήσετε το κινητό σας; Είσαι πάλι μόνος, πιεσμένος και ανικανοποίητος.

Η θετική τοξικότητα είναι ακριβώς αυτή. Σου δίνει μια ψεύτικη αίσθηση ευτυχίας. Πιέζεσαι συνεχώς για να πεις «Είναι μια χαρά» ή «Η ζωή μου είναι τέλεια» όταν βαθιά μέσα σου είσαι απελπισμένος.

Για να ξεπεράσετε αυτό το αρνητικό συναίσθημα, τότε αναζητάτε την έγκριση και την αναγνώριση των άλλων. Ελπίζετε να στείλετε θετικές δονήσεις για να λάβετε μερικούς σε αντάλλαγμα και ίσως να νιώσετε καλύτερα.

Έτσι, ακόμη και φράσεις τόσο συνηθισμένες όπως «Μην ανησυχείς, απλά να είσαι χαρούμενος» ή «Ευχαριστώ τους αρνητικούς ανθρώπους που με αποφεύγεις γιατί δεν θέλω η απαισιοδοξία σου να μου χαλάσει τη μέρα» μπορεί να έχουν επιβλαβείς συνέπειες.

Πράγματι, δεν φαίνεται να επιτρέπουμε πλέον στους ανθρώπους να είναι λυπημένοι. Δεν φαίνεται να έχουμε πλέον το δικαίωμα να έχουμε ψυχολογικά προβλήματα ή διαταραχές.

Έτσι κρύβουμε ποιοι πραγματικά είμαστε και πώς νιώθουμε. Νιώθουμε ότι κανείς δεν μας καταλαβαίνει ή δεν μας αποδέχεται.

Αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα της θετικής τοξικότητας. Θέλετε να παραμείνετε αισιόδοξοι για να μην στεναχωρήσετε τους άλλους. Δεν θέλεις να τραβήξεις την προσοχή με αυτόν τον τρόπο.

Photo cover:pixabay.com/JillWellington/woman

Διαβάστε επίσης:

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα