Η Louis Vuitton σήμερα είναι μία από τις πιο διάσημες και ισχυρές μάρκες στον χώρο της πολυτελούς μόδας. Και τα προϊόντα της είναι ένα πραγματικό σύμβολο φινέτσας και πολυτέλειας. Και μπορεί το όνομα του Louis Vuitton να είναι παγκοσμίως γνωστό, όμως, η συναρπαστική ιστορία της ζωής του είναι άγνωστη σε πολύ κόσμο.
Και θα μπορούσε άνετα να ήταν σενάριο ταινίας, αφού τα είχε όλα: φτώχεια, ανέχειες, δυστυχία, πόνο, αλλά και πείσμα. Μπόλικο πείσμα που έφερε το άστεγο και περιπλανώμενο στους δρόμους του Παρισιού, επαρχιωτόπαιδο, στην κορυφή του κόσμου. Αν σήμερα μιλάμε για success story, τότε σίγουρα η ιστορία του Vuitton είναι το τέλειο παράδειγμα.
Ο Louis Vuitton γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1821 στο Franche-Comté, μια επαρχία στα ανατολικά της Γαλλίας, σε μια πάμφτωχη οικογένεια. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του ήταν πολύ δύσκολα και ο θάνατος της μητέρας του, όταν εκείνος ήταν μόλις 10 ετών, σηματοδότησε το τέλος της παιδικής του ξεγνοιασιάς. Ο πατέρας του παντρεύτηκε ξανά, όμως, η δεύτερη σύζυγός του ήταν μία σκληρή γυναίκα που ποτέ της δεν αγάπησε τον μικρό Louis.
Έτσι, στα 13 του χρόνια το νεαρό αγόρι, αποφάσισε να φύγει από το σπίτι της οικογένειας, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή μακριά από όλους. Η “Ιθάκη” του Louis ήταν το Παρίσι, και το ταξίδι για την γαλλική πρωτεύουσα ήταν και για εκείνον γεμάτο εμπόδια και δυσκολίες. Πολλές δυσκολίες, που όμως, άξιζαν τον κόπο, όπως αποδείχτηκε στην πορεία της ζωής του.
Άστεγος στους δρόμους του Παρισιού
Το Παρίσι απείχε εκατοντάδες χιλιόμετρα από την επαρχία όπου ζούσε και το νεαρό αγόρι τα διένυσε με τα πόδια. Η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, ήταν εκείνη που του έδινε δύναμη να προχωρήσει μπροστά και να μη γυρίσει πίσω στη φτώχεια και στη καταπίεση της νέας οικογένειας του πατέρα του.
Τα χέρια του έπιαναν, ενώ είχε μάθει καλά τη δουλειά του τεχνίτη από τον ξυλουργό πατέρα του. Όταν έφτασε στο Παρίσι χρειάστηκε να κάνει πολλές περίεργες δουλειές με τεχνίτες, όμως τα χρήματα που έβγαζε ήταν ελάχιστα και αναγκαζόταν να κοιμάται στους δρόμους.
Μέχρι που η μοίρα αποφάσισε να χαμογελάσει σε αυτό το παιδί που από μικρό το ταλαιπωρούσε με δυστυχίες. Το 1837, ο νεαρός Louis Vuitton προσλήφθηκε ως μαθητευόμενος στο εργαστήρι ενός κατασκευαστή αποσκευών, του Monsieur Maréchal. Εκείνη την εποχή, το Παρίσι βρισκόταν σε πλήρη διαδικασία εκβιομηχάνισης και τα ταξίδια σε όλο τον κόσμο ήταν δημοφιλή. Οπότε, η συγκεκριμένη τέχνη γνώριζε μεγάλη άνθιση.
Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, ο Louis Vuitton έγινε κατασκευαστής μπαγκαζιέρας και η φήμη του ήταν απαράμιλλη: τα μπαούλα και οι αποσκευές του χρησιμοποιήθηκαν από μεγάλα ονόματα εξερευνητών και αριστοκρατών της εποχής. Το 1854, ο Louis ξεκίνησε τη δική του επωνυμία με το όνομά του, άνοιξε το δικό του κατάστημα στην 4 Rue Neuve des Capucines ενώ παντρεύτηκε την Clémence-Émilie Parriaux, με την οποία δημιούργησαν τη δική τους οικογένεια.
Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα
Αλλά τα πράγματα άλλαξαν το 1870 όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Παρίσι με την οικογένειά του κατά τη διάρκεια του Γάλλο-Πρωσικού Πολέμου. Πέρασαν μια δύσκολη περίοδο πείνας και ανέχειας, ενώ όταν έναν χρόνο μετά επέστρεψε στο Παρίσι, βρήκε το εργαστήριό του λεηλατημένο και κατεστραμμένο. Όμως, ακόμα και αυτό το εμπόδιο δε στάθηκε ικανό να βάλει φρένο στα όνειρά του.
Σύντομα αναζήτησε ένα άλλο εργαστήριο, και καθώς ο πόλεμος είχε μειώσει σημαντικά τις τιμές των ακινήτων, μπόρεσε και άνοιξε ένα άλλο κατάστημα σε μία ελίτ περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας. Και πολύ γρήγορα η φήμη του εξαπλώθηκε και τα ανθεκτικά μπαούλα με ένα πρωτοπόρο σύστημα κλειδαριάς, έγιναν διάσημα.
Έρχονταν παραγγελίες από όλο τον κόσμο και μαζί με τον γιο του, Τζορτζ απολάμβαναν τη χαρά της αυτοδημιουργίας και το μικρό τους εργαστήρι να γιγαντώνεται. Ο Louis Vuitton πέθανε το 1892, σε ηλικία 72 ετών. Ο γιος του Τζορτζ τον διαδέχτηκε, ενώ στη συνέχεια εφηύρε το μοτίβο LV προς τιμήν του πατέρα του. Το μικρό εργαστήρι του φτωχού παιδιού από τη γαλλική επαρχία, πέρασε στις επόμενες γενιές και όλο και μεγάλωνε. Για να φτάσει στην κορυφή.