Το Νεπάλ απαιτεί από όλους τους ορειβάτες του Έβερεστ να χρησιμοποιούν πλέον τσιπ παρακολούθησης.
Εν όψει της νέας σεζόν του Έβερεστ για το 2024 , το Νεπάλ ανακοίνωσε μια νέα απαίτηση σύμφωνα με την οποία όλοι οι ορειβάτες πρέπει να νοικιάζουν και να χρησιμοποιούν τσιπ παρακολούθησης.
«Οι γνωστές εταιρείες τα χρησιμοποιούσαν ήδη, αλλά τώρα είναι υποχρεωτικό για όλους τους ορειβάτες», είπε στο CNN ο Rakesh Gurung, διευθυντής του τμήματος τουρισμού του Νεπάλ.
«Θα μειώσει τον χρόνο έρευνας και διάσωσης σε περίπτωση ατυχήματος».
Εξηγεί ότι οι ορειβάτες θα πληρώσουν 10-15 $ ο καθένας για τα τσιπ, τα οποία θα είναι ραμμένα στα μπουφάν τους. Μόλις επιστρέψει ο ορειβάτης, το τσιπ θα αφαιρεθεί, θα δοθεί πίσω στις αρχές και θα αποθηκευτεί για το επόμενο άτομο.
Τα τσιπ παρακολούθησης χρησιμοποιούν το παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης (GPS) για να μοιράζονται πληροφορίες με δορυφόρους.
Ο Gurung πρόσθεσε ότι τα τσιπ κατασκευάστηκαν σε «μια ευρωπαϊκή χώρα», αλλά δεν διευκρίνισε πού ή από ποια εταιρεία.
Η πλειονότητα των ανθρώπων που προσπαθούν να ανέβουν στο Έβερεστ των 8.849 μέτρων (29.032 πόδια) το κάνουν μέσω του Νεπάλ, πληρώνοντας 11.000 δολάρια το ένα μόνο για την άδεια αναρρίχησης. Προσθέτοντας τις τιμές του εξοπλισμού, των τροφίμων, του συμπληρωματικού οξυγόνου, των οδηγών Sherpa και άλλων, κοστίζει πάνω από 35.000 $ για να ζήσει κανείς αυτή την εμπειρία…
Οκτώ από τις δέκα υψηλότερες κορυφές του κόσμου βρίσκονται στο Νεπάλ και η χώρα έχει σημαντικά έσοδα από τον τουρισμό από την ορειβασία.
Μπορεί να χρειαστούν έως και δύο μήνες για να ολοκληρωθεί η ανάβαση στο Έβερεστ. Ο καιρός είναι κατάλληλος για την κορυφή κατά τη διάρκεια ενός πολύ μικρού παραθύρου, συνήθως στα μέσα Μαΐου.
Πέρυσι, το Νεπάλ έδωσε ένα ρεκόρ 478 αδειών αναρρίχησης . Δώδεκα ορειβάτες επιβεβαιώθηκε ότι πέθαναν στο βουνό, ενώ άλλοι πέντε παραμένουν επισήμως αγνοούμενοι.
Οι διασώσεις στη «στέγη του κόσμου» είναι επικίνδυνες ακόμη και στις καλύτερες συνθήκες.
Το 2023, ο 30χρονος Gelje Sherpa έχασε τη δική του ευκαιρία να φτάσει στην κορυφή για να πραγματοποιήσει μια τολμηρή διάσωση ενός Μαλαισιανού ορειβάτη στη «ζώνη θανάτου» του Έβερεστ.
«Είναι σχεδόν αδύνατο να διασωθούν ορειβάτες σε αυτό το υψόμετρο», δήλωσε στο Reuters εκείνη τη στιγμή ο αξιωματούχος του Υπουργείου Τουρισμού Bigyan Koirala.
Δείτε επίσης