Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι, θα μείνουν στην ιστορία για πολλούς λόγους, κάποιες φορές και για τους λάθος, αλλά σίγουρα θα τους θυμόμαστε ως τους Αγώνες που έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις για διαφορετικές αφορμές κάθε φορά.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, όλος ο κόσμος – φίλαθλοι και μη των Ολυμπιακών Αγώνων – ασχολείται κι έχει διχαστεί με την παρουσία της ίντερσεξ αθλήτριας, Ιμάνι Κελίφ από την Αλγερία. Όλα ξεκίνησαν την Πέμπτη (1/8), όταν η Κελίφ αγωνίστηκε με την Ιταλίδα αθλήτρια της πυγμαχίας, Άντζελα Καρίνι στην κατηγορία των 66 κιλών γυναικών. Η αναμέτρησή τους κράτησε μόλις 46 δευτερόλεπτα, καθώς η ίντερσεξ αθλήτρια της Αλγερίας με μια γροθιά έκανε την Ιταλίδα αντίπαλό της να γυρίσει στον πάγκο της και να ζητήσει από τον προπονητή της να αποχωρήσει, έχοντας, βέβαια, αντέξει το πρώτο χτύπημα. «Δάσκαλε με πόνεσε τόσο πολύ, που δεν θέλω να συνεχίσω…», φέρεται να είπε στον προπονητή της σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ.

Μετά την αποχώρησή της, η Ιταλίδα αθλήτρια στις δηλώσεις της αναφέρθηκε σε «αδικία», αν και την επόμενη μέρα ζήτησε συγνώμη για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα. «Αν η ΔΟΕ είπε ότι μπορεί να αγωνιστεί, σέβομαι αυτή την απόφαση» συμπλήρωσε.

Ποια είναι η Ιμάνι Κελίφ με τα ανδρικά χρωμοσώματα;

Η 25χρονη αθλήτρια, λοιπόν, τα τελευταία 24ωρα με την παρουσία της έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση, έχει διχάσει τον κόσμο, ο οποίος με την ευκαιρία αυτή, φρεσκάρει τις γνώσεις του στη Βιολογία. Γιατί, όπως ξεκαθαρίστηκε, η Ιμάνι Κελίφ δεν είναι τρανς, δεν έχει κάνει φυλομετάβαση.

Πέρυσι μαζί με μία ακόμα αθλήτρια την Λιν Γιου-Τινγκ από την Ταϊβάν αποκλείστηκαν από το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Νέο Δελχί. Η Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας ΙΒΑ έκρινε ότι απέτυχαν σε τεστ καταλληλόλητας φύλου. Η Κελίφ έχει ανδρικά χρωμοσώματα XY, αλλά δεν είναι τρανς. Και οι δύο αθλήτριες είναι γυναίκες στα διαβατήριά τους.

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, η Κελίφ αποκλείστηκε από την ΙΒΑ επειδή «τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης της δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας». Παρ’ όλα αυτά, ένας εκπρόσωπος της ΔΟΕ δήλωσε ότι η Κελίφ είναι επιλέξιμη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς στο διαβατήριό της αναφέρεται ότι είναι γυναίκα.

Σύμφωνα με την Daily Mail, αργότερα έγινε γνωστό ότι η «Κελίφ είναι βιολογικά γυναίκα που υποφέρει από ένα σπάνιο σύνδρομο που έχει να κάνει με διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη φύλου (DSD) ή intersex περιπτώσεις. DSD ή intersex περιπτώσεις μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα μια γυναίκα να έχει ανδρικά χρωμοσώματα ή ανατομία».

Ωστόσο, οι ενστάσεις που εκφράζουν πολλοί έχουν να κάνουν με τη μυϊκή δύναμη της Καλίφ, η οποία υπερτερεί συγκριτικά με τις υπόλοιπες συναθλήτριές της και αυτό είναι άδικο για εκείνες. Μάλιστα, η δήλωση της Ιταλίδας Καρίνι, ότι η γροθιά που δέχτηκε από την Αλγερινή αθλήτρια ήταν η πιο δυνατή που έχει δεχτεί ποτέ, πυροδότησε ακόμη περισσότερες συζητήσεις για το κατά πόσο είναι δίκαιο αυτό.

Ωστόσο, ποια είναι η Ιμάνι Κελίφ που έχει προκαλέσει τέτοιο ξεσηκώμο;

Η 25χρονη Αλγερινή πυγμάχος ξεκίνησε να ασχολείται με το συγκεκριμένο άθλημα ερασιτεχνικά, προτού αγωνιστεί στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Ωστόσο, η πυγμαχία δεν ήταν κάτι που την τράβηξε εξαρχής. Σε συνέντευξή της στη UNICEF, η αθλήτρια δήλωσε ότι ως έφηβη ασχολούνταν με το ποδόσφαιρο και ήταν μάλιστα πολύ καλή σε αυτό, αλλά δεχόταν απειλές και πειράγματα από τα αγόρια του χωριού Τιαρέτ στη δυτική Αλγερία, όπου μεγάλωσε. «Το ποδόσφαιρο δεν ήταν άθλημα για κορίτσια», της έλεγαν.

Η ικανότητά της να αποφεύγει τις γροθιές των αγοριών ήταν αυτό που στην πραγματικότητα την οδήγησε στην πυγμαχία. Στα 16 της άρχισε για πρώτη φορά να ασχολείται με αυτήν. Βέβαια, ούτε αυτό ήταν αποδεκτό για μια Αλγερινή κοπέλα. Ο πατέρας της Κελίφ, ένας ηλεκτροσυγκολλητής που εργαζόταν μακριά από το σπίτι του στην έρημο Σαχάρα, δεν θα ενέκρινε ποτέ η κόρη του να ασχοληθεί με την πυγμαχία. Για αυτό και το μοιράστηκε μόνο με τη μητέρα της, η οποία τη βοήθησε να συγκεντρώσει χρήματα για το εισιτήριο του λεωφορείου που έπαιρνε για να προπονηθεί χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι της, πουλώντας ανακυκλωμένα μεταλλικά απορρίμματα και κουσκούς, το παραδοσιακό βορειοαφρικανικό πιάτο.

Η Κελίφ συμμετείχε, επίσης, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021 και διακρίθηκε το 2022, κερδίζοντας αργυρό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας το 2022.

Διαβάστε επίσης