Ο θρύλος λέει ότι τα Δρακόσπιτα της Εύβοιας υπήρξαν κατοικίες μυθικών Δράκων. Δεν έχουν θεμέλια ούτε συνδετικά υλικά και κατασκευάστηκαν από γιγαντιαίες πλάκες πριν από χιλιάδες χρόνια…

Εντοπίζονται κυρίως στη Νότια Εύβοια και κάποια στην κεντρική και οι διαστάσεις τους κυμαίνονται περίπου από 5 ως 13 μέτρα. Συνολικά είναι πάνω από είκοσι στην Εύβοια και πιο γνωστά είναι εκείνα κοντά στην κορυφή Προφήτης Ηλίας της Όχης.

Θέμα έκανε και η Γαλλική demotivateur τα περίφημα «δρακόσπιτα» στην Εύβοια. Σύμφωνα με το άρθρο τα «σπίτια των δράκων», για την ακρίβεια τα υπολείμματα τους γοητεύουν τους επιστήμονες.

Συγκεκριμένα γράφει, μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά το νησί της Εύβοιας φιλοξενεί ερείπια που ιντριγκάρουν τους αρχαιολόγους σε όλο τον κόσμο: τα σπίτια των δράκων. Αυτά τα αρχαία κτίσματα, γνωστά ως «Δρακόσπιτα», βρίσκονται σε μια ορεινή περιοχή, περίπου 1400 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ανάμεσα στα βουνό Όχη και την κωμόπολη Στύρα, στη νότια Εύβοια.

Σπίτια δράκων: ένα μυστήριο που ιντριγκάρει τους επιστήμονες
Οι ερειπωμένες αυτές κατασκευές περιγράφηκαν για πρώτη φορά τον 18ο αιώνα από τον Βρετανό γεωλόγο και συγγραφέα Τζον Χόκινς, αναφέρει το περιοδικό Maxisciences. Από τότε, έχουν γίνει αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής καθώς είναι τόσο μυστηριώδεις κατασκευές αφού δεν έχει εξηγηθεί μέχρι και σήμερα πως χτίστηκαν.

Το 2010, μια ολοκληρωμένη απογραφή – που δημοσιεύτηκε από τον Ελβετό αρχαιολόγο Karl Reber – αποκάλυψε ότι το κτιριακό συγκρότημα αποτελούνταν από 23 μεγαλιθικές κατασκευές. Μαθαίνουμε συγκεκριμένα ότι τα κτίρια έγιναν με ογκόλιθους και στοιβαγμένες πέτρινες πλάκες.

Ακόμα σύμφωνα με το Maxisciences, αυτού του είδους η κατασκευή γινόταν σύμφωνα με ένα σχήμα πυραμίδας για τις στέγες, χωρίς κονίαμα και χωρίς θεμέλια. Όλα τα σπίτια είναι επίσης εξοπλισμένα με ένα άνοιγμα στην οροφή, μια συσκευή που επιτρέπει να μπαίνει το φως του ήλιου.

Τόποι λατρείας και παρατηρητήριο για την αστρονομία
Ενώ το μυστήριο κρέμεται γύρω από τα σπίτια των δράκων, οι ειδικοί προβάλλουν δύο υποθέσεις σχετικά με τη λειτουργία των κτιρίων. Θα είχαν χρησιμεύσει λογικά ως τόποι λατρείας και παρατηρητήριο για την αστρονομία.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό! Οι ανασκαφές που έγιναν κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα από τον καθηγητή Νικόλαο Κ. Μουτσόπουλο επέτρεψαν την εύρεση αντικειμένων και τη γνώση της περιόδου κατασκευής του χώρου, δηλαδή το 1100 π.Χ!

Παραμένει άγνωστο το πότε ακριβώς κατασκευάστηκαν, αν και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, χρονολογούνται από τον 7ο έως τον 2ο π.Χ. αιώνα. Άγνωστος παραμένει και ο… κατασκευαστής τους, τεχνίτης επιδέξιος, που έστησε τις παράξενες κατασκευές χωρίς κανένα συνδετικό υλικό, ή μάλλον με μοναδικό «συνδετικό υλικό» το βάρος τους.

Δείτε επίσης

https://www.female-g.com/2022/07/25/%ce%bf%ce%b9-%ce%bc%ce%b1%ce%bb%ce%b4%ce%af%ce%b2%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%cf%8d%ce%b2%ce%bf%ce%b9%ce%b1%cf%82/