«Το νησί του Instagram», έτσι αποκαλεί την Σαντορίνη το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο σε δημοσίευμα του καταπιάνεται με το θέμα του υπερτουρισμού στην Ελλάδα.
Ήδη στην Ισπανία, οι πόλεις, κυρίως του Νότου εκπέμπουν σήμα SOS για τις ολέθριες συνέπειες του μαζικού τουρισμού, με τους κατοίκους να προβαίνουν σε κινητοποιήσεις – ακόμα και σε ακραίες ενέργειες εναντίον των τουριστών, πετώντας τους νερό – ζητώντας να μπει ένα όριο πριν είναι αργά. Στην Ελλάδα μπορεί να μην είναι -ακόμα-τόσο έντονες οι αντιδράσεις, όμως, οι κάτοικοι έχουν ήδη καταλάβει πως ο μαζικός τουρισμός μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικός για την ίδια την ποιότητα της ζωής τους.
Εξάλλου, πέρυσι από την Πάρο ξεκίνησε το «κίνημα της πετσέτας» από τους ίδιους τους κατοίκους και απλώθηκε ταχύτατα και στα υπόλοιπα μέρη της χώρας. Στη Σαντορίνη η κατάσταση μοιάζει απελπιστική, ειδικά λόγω της άφιξης των κρουαζιερόπλοιων. Εξάλλου, το μαγευτικό νησί, είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός για κρουαζιέρες.
Όμως, καθώς τμήματα του νησιού πλησιάζουν σε κορεσμό, οι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών. Από τον αριθμό-ρεκόρ 32,7 εκατομμυρίων ανθρώπων που επισκέφθηκαν την Ελλάδα πέρυσι, περίπου 3,4 εκατομμύρια, ή ένας στους 10, πήγαν στο νησί των μόλις 15.500 κατοίκων.
Σε συνέντευξή της στο AFP, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη ανέφερε ότι πρέπει να οριστούν ποσοστώσεις. «Είναι αδύνατον για ένα νησί όπως η Σαντορίνη να έχει πέντε κρουαζιερόπλοια να φτάνουν ταυτόχρονα», είπε.
«Πρέπει να βάλουμε όρια αν δεν θέλουμε να βυθιστούμε στον υπερτουρισμό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος της Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος. Και συμπλήρωσε πως «το τοπίο της Σαντορίνης είναι μοναδικό και δεν πρέπει να πληγεί από τις νέες υποδομές». Εξάλλου, περίπου το ένα πέμπτο του νησιού καταλαμβάνεται σήμερα από κτήρια.
Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση έχει εγκρίνει την κατασκευή ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων, με 166 κλίνες στην περιοχή της Βλυχάδας που φιλοξενεί και την απόκοσμη παραλία που αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία του νησιού. Έξαλλος ο δήμαρχος Νίκος Ζώρζος δηλώνει στο lesechos.fr, πως η Σαντορίνη «δεν το χρειάζεται καθόλου αυτό».
Άλλωστε, στη Σαντορίνη το 20,22% της επιφάνειας του νησιού είναι ήδη καλυμμένο με σκυρόδεμα. Αυτό το ξενοδοχείο πέντε αστέρων, το 73ο στο νησί, θα αυξήσει περαιτέρω τις ανάγκες σε νερό, οι οποίες τριπλασιάστηκαν μέσα σε δέκα χρόνια, και τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια, που διπλασιάστηκαν σε πέντε χρόνια. Τα απόβλητα συσσωρεύονται. Το μποτιλιάρισμα τις ώρες αιχμής είναι αντάξιο αυτών στην Αθήνα. Οι αυξανόμενες τιμές εμποδίζουν τους βασικούς εργαζόμενους (γιατρούς, πυροσβέστες, αστυνομικούς, δάσκαλους) να βρουν στέγη. Το νησί έχει γίνει απρόσιτο για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, ενώ και για τους ίδιους τους κατοίκους θα έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, όπως αναφέρεται στο lesechos.fr.
Κινητοποιήσεις κατά του υπερτουρισμού στην Ισπανία
Και στην Ισπανία οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί κατά του μαζικού τουρισμού, τον οποίο κατηγορούν ότι στερεί από τον τοπικό πληθυσμό μια οικονομικά προσιτή στέγαση. Στη Μάλαγα με σύνθημα: «Μια Μάλαγα για να ζήσεις, όχι για να επιβιώσεις», σχεδόν 5.500 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο ιστορικό κέντρο διαδηλώνοντας για την όλη κατάσταση. Εξάλλου, είναι η επαρχία με τον μεγαλύτερο αριθμό καταλυμάτων για τουριστική χρήση, δηλαδή 39.000, συμπεριλαμβανομένων 6.500 στην ίδια την πόλη, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία.
Από τις Βαλεαρίδες Νήσους έως τις Καναρίους Νήσους, και τη Βαρκελώνη, οι κινητοποιήσεις κατά του υπερτουρισμού αυξάνονται στην Ισπανία. Το ζήτημα απασχολεί τα Κανάρια Νησιά, καθώς οι ντόπιοι καταγγέλλουν πως εκδιώκονται από τα σπίτια τους, προκειμένου αυτά να διατίθενται προς ενοικίαση, ενώ ταυτόχρονα οι υπερβολικοί αριθμοί επισκεπτών προκαλούν ανήκεστο βλάβη στο περιβάλλον.
Οι κάτοικοι ζωγραφίζουν αντιτουριστικά γκράφιτι και βάζουν ψεύτικες πινακίδες που γράφουν «κλειστό λόγω συνωστισμού» για να αποτρέψουν τους παραθεριστές. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν, η τεράστια αύξηση τουριστών φέρεται να έχει οδηγήσει σε συμφόρηση των υπηρεσιών υγείας, σε κατάρρευση του συστήματος διαχείρισης αποβλήτων, σε έλλειψη νερού για την κατανάλωση και τον γεωργικό τομέα, σε υπερπληθυσμό προστατευόμενων χώρων, σε αύξηση της εγκληματικότητας και σε απώλεια της βιοποικιλότητας.