Search
Close this search box.

Τα 3 είδη συναισθηματικού εκβιασμού που πρέπει να ξέρετε

Υπάρχουν 3 είδη συναισθηματικού εκβιασμού που πρέπει να ξέρετε για να τα αποφύγετε.

1. Οι Σαγηνευτές

Είναι πιθανό να έχετε ήδη γνωρίσει κάποιον με αυτά τα χαρακτηριστικά. Κατ ‘αρχήν, είναι συνήθως πολύ εξυπηρετικοί, πολύ καλοί και λεπτομερείς άνδρες ή γυναίκες. Ακούνε όλα τα αιτήματα και ξέρουν να είναι εξαιρετικά γοητευτικοί. Συνήθως μας διασκεδάζουν και είναι οι πρώτοι που κάνουν κάτι για εμάς. Αλλά να είστε προσεκτικοί γιατί όλα έχουν ένα τίμημα : κάθε χάρη και κάθε λεπτομέρεια πρέπει να ανταμείβεται και θα κατηγορηθούμε. «Σε πλήρωσα για αυτό το ταξίδι», «Δεν μπορείς να αρνηθείς τώρα, γνωρίζοντας πολύ καλά πόσα έχω θυσιάσει για σένα».

2. Θύματα της σχέσης

Χωρίς αμφιβολία, η θυματοποίηση είναι μια από τις πιο κοινές μορφές συναισθηματικού εκβιασμού. Θα μας χρησιμοποιήσουν ως στόχο και αιτία όλων των συμφορών τους. Θα χειραγωγήσουν τα αρνητικά συναισθήματα με τον πιο επιβλαβή τρόπο.

3. Οι αυτοτιμωροί

Κλασικό προφίλ του χειριστή ή συναισθηματικού χειριστή . Είμαστε σίγουροι ότι τους γνωρίζετε. Άνθρωποι που μας αφήνουν συχνά με εκφράσεις όπως: «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν με αγαπάς πια, γι’ αυτό με αγνοείς και φεύγεις με τους φίλους σου». «Βλέπω πόσο νοιάζεσαι για μένα, δεν με πήρες καν τηλέφωνο. Είναι ξεκάθαρο ότι θέλετε να τερματίσετε αυτή τη σχέση. Γι’ αυτό πήγες σε εκείνο το δείπνο με τους συναδέλφους σου». Είναι πολύ πιθανό, αφού ακούσουμε αυτά τα λόγια, να προσπαθήσουμε να τους πείσουμε ότι δεν είναι έτσι. Και αν το κάνετε, εάν παρατήσετε αυτό το δείπνο εργασίας, για παράδειγμα, ο άλλος θα έχει κερδίσει για άλλη μια φορά. Εάν εγκαταλείψετε την αυτοεκτίμησή σας, θα χαθεί. Αξίζει να το έχετε υπόψη σας. Για το καλό σου, για την υγεία σου.

Photo cover:pixabay.com/muratkalenderoglu/man

Διαβάστε επίσης:

Share: