Σοκ έχει προκαλέσει ο θάνατος της Ντέμης Γεωργίου από βαριά βακτηριακή λοίμωξη, μόλις στα 39 της χρόνια. Η γνωστή σεφ και πρώην παίκτρια του MasterChef, νοσηλευόταν από τα ξημερώματα του Σαββάτου σε πολύ κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Κρατικό νοσοκομείο της Νίκαιας, ωστόσο, δεν τα κατάφερε, αφήνοντας την τελευταία της πνοή.

Η Ντέμη Γεωργίου εργαζόταν στην Πάρο και μετά από οξεία βακτηριακή, έχασε τις αισθήσεις της το βράδυ του Σαββάτου 20/7. Μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας της Πάρου, όπου οι γιατροί της παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και το πρωί της Κυριακής 21/7 μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στην Αθήνα σε κωματώδη κατάσταση.

Η Ανδριάνα Μανέττα, στενή φίλη της Ντέμης Γεωργίου – θα ήταν μάλιστα και η κουμπάρα στον γάμο της σεφ με την σύντροφό της – μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι υπέφερε από ένα μικρόβιο που δεν είχε ελέγξει, παραπονιόταν για κόπωση και αδυναμία στα άκρα της, και έπαιρνε απλή φαρμακευτική αγωγή. Παρά την πίεση των φίλων της, δεν πρόλαβε να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις, τις οποίες φαίνεται πως είχε προγραμματίσει για χθες, Δευτέρα.

«Παραπονιόταν την τελευταία εβδομάδα για κόπωση, ότι δεν ένιωθε τα άκρα της και ότι έπαιρνε μια απλή φαρμακευτική αγωγή, δηλαδή παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη κτλ., έβαζε και κάποιες αλοιφές. Φοβόταν και λίγο να κάνει εξετάσεις, παρόλα αυτά με πίεση δική μας είχε κανονίσει σήμερα να κάνει τις εξετάσεις, που βέβαια δεν πρόλαβε… Τώρα εκείνο το βράδυ του Σαββάτου ενημέρωσε τα πιο στενά της άτομα ότι δεν αισθάνεται καλά και μάλιστα είχε στείλει μήνυμα στον άλλον τον κουμπάρο, τον φίλο μας, ότι αν κλείσει τα μάτια της θα φύγει, ότι εκεί καταλάβαμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και κλείσαμε νωρίτερα το μαγαζί και με πήγε η σύντροφός της στο σπίτι, τη βρήκε ήδη σε… δεν είχε παλμούς. Τη συνεφέρανε με το ΕΚΑΒ, με ηλεκτροσόκ. Από εκείνη τη στιγμή ήταν σε κώμα, μέχρι να τη φέρει το ελικόπτερο στην Αθήνα, που την περιμέναμε όλοι στο νοσοκομείο, ήταν ήδη σε κωματώδη κατάσταση και σε σηπτικό σοκ», περιγράφει η καλή της φίλη.

Παγώνη: Αν πήγαινε σε γιατρό, θα έβλεπε τι συμβαίνει

Η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην εκπομπή «Summer’s cool», ανέφερε για την περίπτωση: «Στην άτυχη αυτή κοπέλα συνέβη σηπτικό σοκ δηλαδή πολυοργανική ανεπάρκεια, όλα τα όργανα πλέον έφτασαν να μην λειτουργούν. Γι’ αυτό είχαμε και τον θάνατο».

«Η κοπέλα τις τελευταίες μέρες δεν αισθανόταν καλά και μάλιστα πήρε και άδεια και έμεινε στο σπίτι της. Αυτό σημαίνει ότι αν πήγαινε σε έναν γιατρό, έκανε κάποιες εξετάσεις, θα έβλεπε τι συμβαίνει. Δυστυχώς, δεν πήγε, παρά καθόταν σπίτι μόνο για να ξεκουραστεί. Πιστεύω ότι θα είχε και κάποια άλλα συμπτώματα», τόνισε επίσης η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι, «εμείς πρέπει να περιμένουμε τις εξετάσεις που έχουν σταλεί να δούμε ποιο είναι το δυνατό μικρόβιο που έκανε το σηπτικό σοκ». Τέλος, εξηγώντας τη λειτουργία των βακτηρίων είπε ότι: «τα βακτήρια μπαίνουν στους ιστούς καταστρέφουν τα κύτταρα και απελευθερώνουν τοξίνες. Αυτές οι τοξίνες δημιουργούν την όλη κατάσταση στα διάφορα όργανα».

Τι είναι η βακτηριακή λοίμωξη και από τι μπορεί να προκληθεί

Ως βακτηριακή λοίμωξη ορίζεται η νόσος που προέρχεται από βακτήρια, τα οποία συνυπάρχουν ποικιλοτρόπως με τον ανθρώπινο οργανισμό. Έχουν την ιδιότητα να δημιουργούν αποικίες στις επιφάνειες του σώματος, προσφέροντας διάφορα οφέλη, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν και παρασιτική σχέση με τον ανθρώπινο οργανισμό.

Εξαπλώνονται με διάφορους τρόπους, αλλά ο πρώτος παράγοντας μετάδοσης είναι η άμεση επαφή με ένα μολυσμένο άτομο ή επιφάνεια, που περιέχει επικίνδυνα βακτήρια. Φορείς μπορεί να είναι τσιμπούρια, ψύλλοι, καθώς και τα κουνούπια, ενώ κάποια από τα επικίνδυνα βακτήρια είναι του κοκκύτη, της φυματίωσης του στρεπτόκοκκου και της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Επίσης, η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και νερού είναι ένας ακόμα τρόπος εξάπλωσης.

Κάποια από τα συμπτώματα της βακτηριακής λοίμωξης περιλαμβάνουν: αίσθημα κούρασης, πυρετό, πρησμένους λεμφαδένες στον λαιμό, τις μασχάλες ή τη βουβωνική χώρα, ναυτία ή έμετο, πονοκεφάλους.

Όπως διαβάζουμε για το πότε μία βακτηριακή λοίμωξη μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή: «Τα πρώτα σημάδια περιλαμβάνουν πυρετό, γαστρεντερικά προβλήματα όπως ναυτία και έμετο, γρήγορο καρδιακό ρυθμό και λιποθυμία. Τα συμπτώματα ενδεχομένως να αναγκάσουν τους ανθρώπους να εισαχθούν στη ΜΕΘ.

Άτομα που έχουν προσβληθεί από βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί να εισαχθούν στις ΜΕΘ σε περίπτωση που δεν μπορούν να διατηρήσουν την οξυγόνωση, την αρτηριακή πίεση ή έχουν σοβαρή βλάβη οργάνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει σηψαιμία, η οποία μπορεί να απαιτεί εισαγωγή στη ΜΕΘ.

Η σήψη έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης των ιστών, της ανεπάρκειας οργάνων και του θανάτου. Οι βακτηριακές λοιμώξεις στην πλειονότητά τους αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά, τα οποία δρουν σκοτώνοντας τα βακτήρια και εμποδίζοντας την αναπαραγωγή τους».

Διαβάστε επίσης