Search
Close this search box.
qrf

Κατερίνα Γιατζόγλου: Τα 4 χωριά της Τήνου που πρέπει να επισκεφτείς

Η Τήνος φημίζεται για τα χωριά της. Αποτελεί τη μοναδική περίπτωση νησιού στις Κυκλάδες και ίσως στην Ελλάδα που αριθμεί περισσότερα από σαράντα πέντε χωριά, όλα παραδοσιακά, που διατηρούνται αναλλοίωτα στον χρόνο. Και γι αυτό πρέπει να τα δεις! Όλα τα χωριά διατηρούν την γραφικότητα με ευλάβεια, κάτι σπάνιο για τις Κυκλάδες… Η περιήγηση στην ενδοχώρα του νησιού και η ανακάλυψη των μυστικών κάθε χωριού αποτελεί μία μοναδική εμπειρία που δεν θα ξεχάσεις ποτέ….. 

ΒΩΛΑΚΑΣ


Το χωριό με τους τεράστιους μονόλιθους. Ο μύθος λέει ότι είναι τα απομεινάρια της μάχης Γιγάντων και Τιτάνων. Είναι πόλος έλξης αναρριχητών και φωτογράφων, που έρχονται στην Ελλάδα από όλο τον κόσμο…
Στον Βωλακα το τοπίο από κυκλαδίτικο μετατρέπεται σε σεληνιακό. Γρανιτένιοι ηφαιστειογενείς ογκόλιθοι βρίσκονται διάσπαρτοι σ ένα έρημο οροπέδιο.  Το πότε χτίστηκε ο Βώλακας είναι αδύνατον να προσδιοριστεί, αλλά πιθανολογείται πως είναι από τα παλαιότερα χωριά του νησιού. Δεν αποκλείεται η περιοχή να κατοικείται πριν από το 2.000 π.Χ., δείχνουν οι έρευνες. 

 

Το χωριό του Βώλακα είναι όντως λίγο “επιστημονικής φαντασίας” ! Με τα κατασπρα μικρά σπίτια, δίπλα στα γιγάντια πετρώματα και τις  απίθανες πόρτες, που έχουν γραμμένα πάνω τους, αποσπάσματα από ποιήματα! 
Το τοπίο έχει γεννήσει θρύλους, αλλά έχει προσελκύσει και το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες.

Η πρώτη λέει ότι οι βράχοι προήλθαν από έκρηξη ηφαιστείου 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια πριν. Σύμφωνα με τη δεύτερη θεωρία, η θάλασσα έφτανε μέχρι τον Βώλακα, εκατομμύρια χρόνια πριν. Με την απόσυρση της θάλασσας παρέμειναν τα βράχια, με το χαρακτηριστικό τους σχήμα να οφείλεται στην υδάτινη διάβρωση, ενώ μια τρίτη θεωρία αναφέρει ότι τμήμα μετεωρίτη που προσέκρουσε στην περιοχή με αποτέλεσμα τον σχηματισμό των βράχων….

ΑΓΑΠΗ

Η Αγάπη, είναι από τα πιο παλιά χωριά της Τήνου. Κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους ονομαζόταν “Πέρασμα”, αφού περνούσε από το χωριό ο δρόμος που οδηγούσε στην τότε πρωτεύουσα του νησιού. Ο ενοριακός ναός της Παναγίας μετονομάστηκε τον 18ο αιώνα σε ναό του Αγίου Αγαπητού και έδωσε το όνομα στο χωριό.


 Τα σπίτια που διατηρούν τα παραδοσιακά στοιχεία, τα δαιδαλώδη σοκάκια με τις χαρακτηριστικές καμάρες, οι φυσικές πηγές, το πηγάδι με το πλυσταριό, διαμορφώνουν έναν γραφικό οικισμό, αντιπροσωπευτικό της αισθητικής του νησιού.

ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΣ

O Τριπόταμος είναι χωριό της Τήνου που πήρε το όνομα του από τη θέση του, αφού είναι χτισμένος ανάμεσα σε τρεις ποταµούς.

Είναι από τα αρχαιότερα χωριά του νησιού. Στο Εξώμβουργο και σε κοντινή απόσταση από το χωριό υπάρχουν ερείπα της Μεσαιωνικής πόλης της Τήνου αλλά και ευρήματα των Προϊστορικών και Γεωμετρικών χρόνων. 

 Μοιάζει με κάστρο, από όμορφα μικρά παραδοσιακά σπίτια, χτισμένα το ένα πολύ κοντά στο άλλο. 

Περπατώντας, σίγουρα θα χαθείτε στα γραφικά καλντερίμια, του υπέροχου αυτού χωριού, αλλά αυτή είναι και η γοητεία, στα χωριά της Τήνου. 

ΚΑΡΔΙΑΝΗ

Η Καρδιανή βρίσκεται σε μία απότομη πλαγιά, πάνω από τον ομώνυμο όρμο όπου και η παραλία Καρδιανής ή “παραλία Γιαννάκη”. Έχει εντυπωσιακή αρχιτεκτονική καθόσον τα περισσότερα κτίσματα του χωριού είναι από μάρμαρο.
Το χωριό έχει παράδοση στο μάρμαρο και ανέδειξε πολλούς τεχνίτες μαρμαράδες.

  Σ αυτό το παραμυθένιο χωριό, πρέπει να δοκιμάσεις τις τοπικές γεύσεις, απολαμβάνοντας την ησυχία, και την μουσική του ποταμού που περνά μέσα από το χωριό! 

Διαβάστε επίσης:

Share: