Search
Close this search box.

Γιατί στραβώνουν οι γραμμές του Προαστιακού λόγω καύσωνα και πόσο επικίνδυνο είναι

Μόλις την περασμένη Κυριακή, ο ΟΣΕ ανακοίνωσε πως η σιδηροδρομική γραμμή του προαστιακού της Πάτρας «στράβωσε» λόγω του καύσωνα και για τον λόγο αυτό προχώρησαν στην αναστολή των δρομολογίων στο κομμάτι Πάτρα-Ρίο.

Συγκεκριμένα, η ενημέρωση έκανε λόγο για «στρέβλωση της γραμμής που έγινε λόγω καύσωνα, στην περιοχή ισόπεδης διάβασης της οδού Κανελλοπούλου», τονίζοντας πως «τέτοιου είδους περιστατικά συμβαίνουν σε ακραίες συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών μεγάλης διάρκειας».

Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε, ωστόσο το ερώτημα παραμένει: όντως μπορεί ο καύσωνας να στραβώσει τις σιδηροδρομικές γραμμές; Και πόσο επικίνδυνο είναι αυτό; Αν λάβουμε υπόψη πως φέτος το καλοκαίρι έχουμε.. τέσσερις μήνες Αύγουστο με παρατεταμένο καύσωνα. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες ο υδράργυρος αντί να πέφτει, θα ανεβαίνει και άλλο, με τη ζέστη πια να είναι ακραία.

Τι θα συμβεί, λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση; Θα στραβώσουν και αλλού οι σιδηροδρομικές γραμμές; Η εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open πήγε στην Πάτρα, στο σημείο που στράβωσαν οι γραμμές και έδειξε ακριβώς τι είχε συμβεί. Οι υπάλληλοι ανέφεραν ότι στο συγκεκριμένο σημείο δεν είχε συμβεί ποτέ ανάλογη διαστολή του μετάλλου, στο βαθμό που το στραβώνει.

Σε ερώτηση πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό, οι καθ’ ύλην υπεύθυνοι εξήγησαν: «φανταστείτε αυτό το μέταλλο σαν να είναι κάπως ελαστικό. Είναι η μοριακή δομή του τέτοια που μπορεί και αλλάζει μορφή». Έτσι έγινε και η αποκατάσταση με λοστούς. Με αυτούς επανέφεραν τη γραμμή στην ευθεία.
Ό,τι έγινε την Κυριακή μπορεί να ξανασυμβεί μέσα σε αυτήν την εβδομάδα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Δεν είναι κάτι το απίθανο».

Τα προβλήματα που δημιουργεί στο σιδηρόδρομο ο παρατεταμένος καύσωνας

Οι ράγες στην Πάτρα, όπως αναφέρθηκε, τοποθετήθηκαν το 1960. Έκτοτε δεν έχουν αλλαχτεί στο μεγαλύτερο μέρος τους και είναι αναγκαία μια «γενναία» συντήρηση, ώστε να γίνει σύγχρονο το δίκτυο της περιοχής και να εγγυάται την ασφάλεια όλων.

Έως τότε την ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο προσπαθούν να εγγυηθούν οι μηχανοδηγοί «που γνωρίζουν ότι σε υψηλές θερμοκρασίες συμβαίνουν αυτά και ποια σημεία είναι επίφοβα», όπως είπε ο ρεπόρτερ της εκπομπής του Open.

Είναι γεγονός πως η θερμική διαστολή είναι κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην στρέβλωση της γραμμής. Επίσης, ο παρατεταμένος καύσωνας μπορεί να προκαλέσει μετατόπιση ή επέκταση του εδάφους κάτω από τις ράγες, οδηγώντας σε προβλήματα ευθυγράμμισης των τροχιών, αλλά και να αποδυναμώσει τη δομική ακεραιότητα των σιδηροτροχιών και των δεσμών, αυξάνοντας τον κίνδυνο αστοχίας.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν σε κινδύνους για την ασφάλεια, όπως εκτροχιασμός. Πάντα σύμφωνα με τους ειδικούς, για να μετριάσουν αυτούς τους κινδύνους, οι σιδηροδρομικές εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιούν διάφορα μέτρα, όπως τα κενά στις ράγες που επιτρέπουν τη διαστολή χωρίς να προκύψει στρέβλωση κι εννοείται οι τακτικές επιθεωρήσεις καθώς και η τακτική συντήρηση.

Διαβάστε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα