Για πρώτη φορά το 1969 που ο άνθρωπος περπάτησε στο φεγγάρι, ένα Αμερικάνος δερματολόγος δημοσίευσε αποδείξεις ότι ο ήλιος είναι βλαβερός για την επιδερμίδα.! Σχεδόν 50 χρόνια μετά και ενώ ξέρουμε πια καλά ότι τίποτα δεν γερνάει το δέρμα μας ταχύτερα από τον ήλιο, εξακολουθούμε να λατρεύουμε τις ακτίνες του πιο πολύ από οτιδήποτε το καλοκαίρι.!
Ναι… Ξέρω… το “εκρού του νεκρού” δεν είναι γοητευτικό! Αλλά και ο ήλιος πια δεν αστειεύεται. Και επιτυγχάνει όσο δεν φαντάζεστε την γήρανση! Και την ανάπτυξη των αντιαισθητικών κηλίδων!
Προκαλεί ξηρότητα και “σπάσιμο” του δέρματος.
Εγώ τα τελευταία χρόνια απέχω από την ηλιοθεραπεία. Να είναι καλά οι κρέμες και τα λάδια που μαυρίζουν με μία επάλειψη.
Λίγο πριν βγω ή πριν από μία φωτογράφιση, περνάω το σώμα μου με μία μαγική κρέμα μαυρίσματος και τελειώσαμε!
Γίνομαι σαν να γύρισα από τις Μαλδίβες! Και διατηρώ το δέρμα μου μαλακό με υγρασία και απαλή υφή!
Και βέβαια όταν βγαίνω στον ήλιο (μετά τις τέσσερις εννοείται) φοράω πάντα αντηλιακό με μεγάλη προστασία.
Ειδικά για όσες θέλουν να νιώθουν την επιδερμίδα τους σχεδόν γυμνή κάτω από τον ήλιο, τα νέα αντηλιακά νερά προστασίας έχουν εντελώς αόρατο αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα αφήνουν την επιδερμίδα υπέροχα ενυδατωμένη.
Ένα φαινόμενο το οποίο λόγω της έλευσης του καλοκαιριού και μέσω της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο μπορεί να επιταχυνθεί. Το ζητούμενο όμως είναι πως μπορεί να καθυστερήσει και πως αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της διατροφής. Τι λένε για το θέμα αυτό οι επιστημονικές έρευνες;
Υπολογίζεται ότι μέχρι το έτος 2050 το 1/3 του πληθυσμού θα είναι πάνω από την ηλικία των 65 ετών και ο αριθμός των ατόμων αυτών θα είναι διπλάσιος από τον πληθυσμό των παιδιών (ηλικίας 0–14). Για το λόγο αυτό η επιστημονική έρευνα έχει επικεντρώσει την προσοχή της στη διερεύνηση των τρόπων με τους οποίους μπορεί να καθυστερήσει ή να αντιστραφεί το φαινόμενο της γήρανσης.
Το οξειδωτικό στρες και η φλεγμονή διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης, τόσο του εγκεφάλου όσο και του δέρματος. Οι επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικές (βιταμίνη Ε, Α) και αντιφλεγμονώδεις ουσίες (ω-3 λιπαρά), όπως εκείνες που βρίσκονται στο μουρουνέλαιο, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών παθήσεων και γήρανσης του δέρματος σχετιζόμενων με την πάροδο της. Η έρευνα του εργαστηρίου του Lau και των συνεργατών του προτείνει ότι η κατανάλωση μουρουνέλαιου μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή που παρουσιάζονται με την πρόοδο της ηλικίας (Lau et al 2007).
Ακόμη, οι μελέτες σχετικά με τη γήρανση στο Ερευνητικό Κέντρο Ανθρώπινης Διατροφής Jean Mayer USDA του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης επιβεβαιώνουν την άποψη ότι το μουρουνέλαιο μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης τόσο στο σώμα, όσο και στον εγκέφαλο.
Πως το μουρουνέλαιο μπορεί να αναστέλλει τη γήρανση
Το μουρουνέλαιο παρέχει μια ποικιλία αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ουσιών, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών παθήσεων και γήρανσης του δέρματος. Ειδικότερα, το διατροφικό πλεονέκτημα του είναι ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνη D (D3) και σε ω-3 λιπαρά (DHA και ΕΡΑ). Περιέχει δηλαδή έναν μοναδικό και ιδιαίτερο διατροφικό συνδυασμό, ο οποίος δεν παρουσιάζεται πουθενά αλλού. Ταυτόχρονα, περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Α και βιταμίνης Ε για αντιοξειδωτική προστασία των ω-3.
Η έρευνα υποστηρίζει ότι τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο μουρουνέλαιο, μπορούν να ασκήσουν τα ευεργετικά αποτελέσματά τους είτε έμμεσα μέσω της μείωσης του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, είτε άμεσα μέσω της βελτίωσης της διαδικασίας της μετάδοσης των νευρικών σημάτων, της προστασίας του ασβεστίου και των νευροπρoστατευτικών πρωτεϊνών.
Οι θετικές επιδράσεις του :
- Στην αύξηση της αντιοξειδωτικής ισχύος στο πλάσμα αίματος
- Στη διατήρηση της νεανικότητας του δέρματος
- Στη διατήρηση της ικανότητας των εγκεφαλικών κυττάρων να αποκρίνονται στα χημικά ερεθίσματα
- Στην προστασία των δερματικών κυττάρων και των αγγείων έναντι των οξειδωτικών φθορών.
Το μουρουνέλαιο μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά το οξειδωτικό στρες που παρατηρείται κατά τη γήρανση και κατ’ επέκταση να βελτιώσει τις λειτουργίες του εγκεφάλου και τη δερματική υγεία. Οι μηχανισμοί μέσω των οποίων πραγματοποιούνται τα παραπάνω φαινόμενα περιλαμβάνουν την προαγωγή της επικοινωνίας μεταξύ των νεύρων μέσω των νευρικών σημάτων, καθώς και την αναστολή της δράσης των οξειδωτικών και φλεγμονωδών παραγόντων.
Για όλους αυτούς τους λόγους, συνεχίζω και το καλοκαίρι την αγαπημένη μου συνήθεια!
Photo cover:pixabay.com/Sarath Das C K